Receptum har haft en central roll i utvecklingen av programvara för Norges nya apotekssystem.

Receptum har valts att som it-programvaruutvecklare bygga nya generationens apotekssystem för alla cirka 900 apotek i Norge. Internationella Capgemini har huvudansvaret för apotekssystemprojektet. Projektets totala värde är 430 miljoner norska kronor, cirka 45 miljoner euro.

”Receptum har en central roll vid utvecklingen av programvara för Norges nya apotekssystem. Vi har ansvaret för planering och utförande av apotekssystemets funktioner och gränssnitt för myndighetssamarbete. Det gedigna kunnande som vi förvärvat inom apoteken i Finland och Sverige gör det möjligt för Norges apotek att ta i drift de första nya programvarutjänsterna redan hösten 2019. Det nya apotekssystemet kommer att införas vid årsskiftet 2020–2021, berättar verkställande direktör Juha Antila hos Receptum.

Gränssnitt för myndighetsförbindelser möjliggör bland annat hantering av e-recept och läkemedelsersättningar samt automatisk kontroll av läkemedelsförfalskning. Gällande dessa frågor övertygade Receptums komptens Norges Apoteksförbunds dotterbolag DIFA under upphandlingen som pågick nästan ett år. I Finland har Receptum flera år haft nära samarbete med FPA och i Sverige med eHälsomyndigheten gällande gränssnitt för myndighetsförbindelser.

Norges framtida apotekssystem är en molnbaserad lösning där man använt de nyaste tekniklösningarna såsom DELL EMC:s plattform Pivotel Cloud Foundry.

”Vi är glada att få bygga ett progressivt apotekssystem i Norge tillsammans med Capgemini. Vi kan ta in erfarenheter och lärdomar som vi förvärvat inom projekt i Norge i Finlands och Sveriges apotek och ytterligare förbättra MAXX-apotekssystemet för att nå ännu bättre användarvänlighet och kostnadsbesparingar”, berättar Antila.

Receptum förnyar apotekens digitalisering

Receptum är pionjär inom apotekens digitalisering i Finland och marknadsledande i Sverige bland självständiga apotek. Över 480, klart över hälften, av Finlands apoteks verksamhetsställen använder Receptums MAXX-apotekssystem. Receptum ökar snabbt och blev marknadsledande i Finland för ett år sedan. Nyligen lanserade Receptum i Finland nya produkter för att främja apotekens digitalisering såsom självbetjäningskassa, mobilrecept, receptställe och en anmälningsterminal som känner igen kunden.