Anaam Hussain drömde om ett eget apotek med fokus på bra kundservice. För två år sedan hjälpte Receptum henne förverkliga drömmen. Nu har apotekaren redan öppnat sitt andra apotek. MAXX har bidragit till framgången genom att göra apotekets arbete smidigare.

Tillbaka

KUND

Apotek
Palm Apotek och Limhamn Apotek, Malmö

Apotekare
Anaam Hussain

Personal
5 anställda

Anaam Hussain står mitt i sitt glänsande nya apotek. Hyllorna är i ordning och förväntningarna är höga. Apoteket, som nyss har öppnat bredvid en veterinärstation, är resultatet av noggrann planering. Målgrupperna och sortimentet är inte desamma som i det första apoteket.

Målet är ett apotek med utmärkt service

”Jag ville grunda ett eget apotek där jag kan vara något mer för mina kunder än endast den som överräcker receptbelagda läkemedel och säger till exempel 57 kronor, tack.” Så här sammanfattar apotekaren Anaam Hussain orsaken till att hon för två år sedan grundade sitt första apotek i Lindeborg i Malmö. Palm Apotek öppnade dörrarna år 2016 och Limhamn Apotek två år senare.

Anaam Hussain har tagit djärva och målmedvetna steg vidare. En stark önskan om att hjälpa människor sköta om sin hälsa fick henne att studera till apotekare i Sverige. Hon arbetade tidigare som historielärare, kom till Sverige från Irak år 2002 och 16 år senare har hon redan två egna apotek.

”Jag jobbade några år i ett flertal olika apotek och apotekskedjor. Den tiden gav mig mångsidig arbetserfarenhet och en bild av hur ett bra apotek fungerar. Min vision var ett apotek där personalen verkligen är närvarande och erbjuder övergripande hjälp. Vi säljer inte endast produkter utan erbjuder bra och personlig service. Vi främjar människornas välbefinnande.”

Anaam Hussains första apotek finns i ett område med många äldre personer och även ett sjukhus. Här har hon snabbt blivit en person man känner och litar på. Många kommer till henne och ställer frågor om allt som rör hälsa, till och med innan de besöker en läkare. En bra kundrelation bygger på tillit.

Ett bra apotekssystem, en av grundpelarna för framgång

Enligt Anaam Hussain ska man beakta tre viktiga saker när man grundar ett eget apotek: hitta ett verksamhetsområde utan konkurrenter men med ett bra kundunderlag. Man måste ha farmaceutisk kompetens och ta stöd av ett välfungerande apotekssystem.

”Min studiekamrat i apoteket använde MAXX och jag visste att det är ett sällsynt välfungerande apotekssystem. I andra apotek hade jag använt många olika system, det förekom ofta fel och funktionsstörningar i dem”, berättar Anaam Hussain och säger att hon genast beslutade sig för att använda MAXX i sitt eget apotek.

”Ett välfungerande apotekssystem är verkligen viktigt. För ett apotek är till exempel ett snabbt, exakt och behändigt system för lager och logistik absolut livsviktigt. MAXX är bäst: det förekommer inte några fel, systemet är enkelt att använda och man lär sig det snabbt. Dessutom får man alltid och mycket snabbt hjälp från Receptum”, säger Hussain.

Hon fick även hjälp från Receptum med praktiska frågor med anknytning till att starta ett apotek, till exempel med att beställa en GLN-kod, utarbetandet av dokumentation till eHälsomyndigheten, Sjunet-beställning och grossisternas tekniska formulär. Tack vare detta sparade hon både tid och möda.

”MAXX är jättelätt att använda. Till och med jag lärde mig fort att använda det” berättar Anaams dotter Tina, 11 år. Själv vill hon bli tandläkare som stor.

Lätt att ta till sig, användarvänliga systemet

När Palm Apotek hade gjort MAXX-beställningen dröjde det inte många dagar innan systemet redan var installerat. Anaam Hussain riktar ett stort tack till Receptum för bra kundservice. ”Om jag har några frågor eller något behöver repareras, sköts allting snabbt och på svenska.”

”När jag öppnade ett eget apotek bestod personalen av mig själv och en teknisk medarbetare. Ingen av oss hade tidigare använt MAXX. I några dagar hade vi stöd av en utbildare från Receptum, men sedan skulle vi klara oss själva. I en sådan situation är det verkligen viktigt att systemet är enkelt att använda. Den första veckan var fylld med utmaningar, men därefter har allting löpt utmärkt”, säger Hussain tacksamt.

”MAXX har många egenskaper som underlättar arbetet när medarbetarna är få och apoteken är nya. Till exempel välfungerande lager och logistik är viktiga för att kunna garantera optimal tillgång på läkemedel och lagervolym.”

Anaam Hussains tips till dem som öppnar ett eget apotek

  • Hitta en plats för apoteket, utan konkurrenter, men med ett bra kundunderlag.
  • Säkerställ apotekets farmaceutiska kompetens.
  • Var inte rädd för att göra fel och att misslyckas, allt kan övervinnas.
  • Ta stöd av ett välfungerande apotekssystem som inkluderar bra stödtjänster.