Att gå på åtta månader från noll till ett fungerande nätapotek är en fantastisk bedrift. Nätapoteket MEDS satsade från början på smidighet och en positiv kundupplevelse.

Tillbaka

Kund
MEDS Apotek AB

CEO / VD
Björn Thorngren

Co-founders
Joanna Elmes och Adham Shawwaf

Personal
21 anställda

Adham Shawwaf bjuder in oss till det trevliga kontoret på Östermalm. Där råder det lugn och ro. På MEDS lager är det däremot livligt, lagret är naven i verksamheten och det är därför den farmaceutiska kundbetjäningen samt kundtjänst, marknadsföring och inköp har sitt kontor där.

MEDS tekniska chef Adham Shawwaf och operativa chef Joanna Elmes berättar att de valde att starta MEDS tillsammans med Björn Thorngren eftersom de visste att apotekens framtid finns på nätet – och framför allt i mobilen. Båda hade också djupt kunnande och erfarenhet inom såväl apoteksbranschen som näthandeln.

Joanna Elmes är utbildad farmaceut och har varit med om att utveckla webbutiker för ett flertal apotek och även arbetat som näthandelskonsult. Adham Shawwaf är utbildad ingenjör som arbetat med att utveckla internetlösningar samt som konsult inom apoteksbranschen. För båda var MEDS i själva verket ”en dröm som gått i uppfyllelse: möjligheten att skapa det bästa möjliga nätapoteket”, beskriver Joanna Elmes.

”Det finns en långvarig trend där handeln flyttar allt mer in i mobilen. Samtidigt är kundupplevelsen allt viktigare för konsumenterna. Vi ville skapa ett nätapotek med ett trevligt användargränssnitt. Det ska vara lätt att använda och det ska vara smidigt att handla”, säger Adham Shawwaf. För att skapa upplevelsen av smidighet i näthandeln, behövs flexibla gränssnitt mellan internetbutik och recepthantering.

MEDS internetbutik har levererat läkemedel på recept ända från starten. Det är hanteringen av receptbelagda läkemedel som ställer höga krav på kunskap och precision när man grundar och bygger upp nätapotek.

”eHälsomyndigheten granskar noggrant att nätapoteket uppfyller alla kraven på datasäkerhet och läkemedelssäkerhet. Därför är det viktigt att IT-systemen för dessa är helt vattentäta”, säger Adham Shawwaf.

Lycka är en proffsig, kundorienterad och flexibel IT-leverantör

”Vi gjorde en detaljerad jämförelse av tre olika alternativ när vi skulle välja IT-samarbetspartner”, berättar Adham Shawwaf. ”Receptum utmärkte sig som den bästa”, säger han. De proffsiga säljarna Pia Ukkonen och Juha Sevanto imponerade med sina kunskaper om behoven och lagstiftningen inom såväl IT som apoteksbranschen. ”Ofta är säljare bara proffs på att sälja.”

MEDS valde Receptums webbservice API-lösning som integrationsalternativ för onlinebutik och receptkontroll. Lagret administreras också i MAXX.

”Receptum har visat sig vara ett utmärkt val. På Receptum är man inte bara duktig utan även flexibel och kundorienterad. Vår kontaktperson Juha svarar på en gång och löser alla våra problem. Som nätapotek hade vi mycket specialkrav på bland annat datasäkerhet och driftsäkerhet vilket Receptum skött med beröm och i god tid”, berättar Adham Shawwaf.

Joanna Elmes delar också beröm: ”Receptum har erfarenhet av och kunskap inom nätapotek. Vi får snabbt hjälp när det behövs. Juha är dessutom en fantastisk kontaktperson att ha.”

Snabba leveranser och bra priser får beröm

Det första året har gått bra. De flesta kunderna finns än så länge i Stockholmsområdet, men MEDS får beställningar på läkemedel och apoteksvaror från hela Sverige.

”I Stockholm lovar vi leverans inom en timme. I övriga landet får man leverans dagen efter. Vi har de bästa möjliga priserna och åtminstone ett leveransalternativ är alltid gratis. Produkter på över 200 kronor får man dessutom gratis med expressleverans”, berättar Adham Shawwaf om hur MEDS arbetar. Kunder har också möjlighet att lämna en kommentar direkt på e-shop efter genomfört köp. Hittills har MEDS mestadels fått  beröm.

MEDS har bara funnits i ett år men vi rullar redan nu med rejäl fart mot nya utvecklingssteg. ”Vi har en lång lista med utvecklingsidéer”, berättar Adham Shawwaf och ler. Det är ett bra läge inför framtiden.