Juha Sevanto är expert på apoteksbranschens näthandel och han har lång erfarenhet av lansering av nättjänster och utveckling av branschen i Sverige.

Hur kom du in i branschen och hos Receptum?

Jag är utbildad farmaceut. Jag halkade in i branschen delvis därför att studiehandledaren i gymnasiet föreslog mig den branschen. Redan på praktiken märkte jag att jag ville ha mera i mitt arbete. Då jag jobbat ett halvår på apotek hörde jag att Receptum sökte arbetstagare till helpdesken. Jag blev genast intresserad eftersom jobbet innehöll nya dimensioner, såsom it.

Jag började hos Receptum 2005. På den tiden gavs supporttjänster via telefon, eftersom fjärrförbindelseprogram inte ännu fanns. Då MAXX lanserades 2007 var jag med och installerade och utbildade och registrerade de parametrar som behövdes. Därefter har jag fått jobba med många slags uppgifter, precis som jag önskade.

Hur hamnade du och Receptum i Sverige?

Redan i slutet av förra decenniet visste man att apoteksmarknaden kommer att släppas fri i Sverige och att monopolet kommer att brytas. MAXX-programmets recepthantering började redan då utvecklas för Sveriges behov. Då man i Sverige började grunda företagarbaserade nya apotek var våra konkurrenter inte längre intresserade av små apotek utan fokuserade på kedjor. Vi däremot erbjöd fullservicepaket för branschens nya företag.

Man tänker kanske att Receptum är ett litet företag globalt sett, men som specialiserad aktör i branschen är vi i själva verket stora. De andra har apoteksbranschen som bara en liten del av övrig verksamhet.

Själv har jag tillsammans med Pia Ukkonen varit med i Sverigeverksamheten ända från början. Jag började som testare av recepthantering för Sverige. År 2010 började jag som utbildare för Sverige och helpdesken. Det var en intensiv tid.

År 2014 vidgades mitt arbete till försäljning då bekanta provisorer började grunda egna apotek och frågade mig om hjälp. Jag frågade Juha Antila om man får sälja även i det här jobbet. Han sade att det får man väldigt gärna! Då Pia tog över vår Norgeverksamhet tog jag hennes plats som teamledare och produktansvarig för Sverige.

Du ansvarar för Sveriges MAXX, vad betyder det i praktiken?

I Sverige används annars samma MAXX som i Finland, men recepthanteringen är byggd för Sverige. Min uppgift är att se till att programmet följer myndigheternas krav och att lyssna på kundernas utvecklingsbehov. Vi har till exempel mycket som är skräddarsytt speciellt för nätbutikskunder.

Receptum har mycket processkompetens särskilt inom apoteksnäthandel och vi har kunskaper förutom i farmaci även i myndighetspraxis. Dessutom har vi utmärkta kontakter bland annat till operatörer och partihandeln.

Om en storkund har bra processkompetens, kan vi hjälpa med att till exempel strömlinjeforma praxis och visa hur man kan göra det enklare med MAXX.

Vi hjälper ofta småkunder genom hela processen ända från apoteksgrundande till öppningsdagen. Vi gör upp en tidsplan för genomförandet och hjälper med myndighetsfrågor och kontakt med samarbetspartner, ända från operatörer till partihandel.

På vilket sätt har du varit med i Sveriges apoteksnäthandel?

Hos Receptum förstod vi i tid att satsa på integrerbarhet. MAXX kan integreras smidigt i vilken nätbutiksplattform som helst. Apotekets lager kan vara i MAXX eller utanför, programmet passar många olika slags lösningar. I Sverige var vi ute i god tid med apoteksnäthandel, eftersom det var möjligt. Vi hade i Sverige redan nått ett namn som den bästa experten i branschen och vi fick snart förfrågningar och offerförfrågningar om apoteksnäthandel. Nu har vi varit med i grundandet och utvecklandet av Sveriges största apoteksnätbutiker.

Hurdan programvaruutveckling har ni jobbat med, berätta ett exempel?

Senast möjliggjorde vi på kundens begäran ordnande av beställningar i receptkö enligt fraktföretagets hämtningstid. Som hjälp införde vi färgkoder. Detta har strömlinjeformat processen, då volymerna växt snabbt.

Hur skiljer sig jobbet för Finland från jobbet för Sverige?

I Sverige kan man grunda apotek utan kunskaper i farmaci, så konsultering inom branschen är en stor del av vårt arbete. I Finland är grundade av apotek reglerat. I Sverige behöver man i stället göra en marknadsanalys och fundera till exempel på läge, områdets konkurrenssituation och eventuella samarbetspartner.

Hur kan Sverige och Finland ha nytta av varandra genom Receptum?

Det ständiga utvecklingsarbetet i Finland är till nytta för apoteken i Sverige och nya funktioner kan införas snabbt.

Den gedigna erfarenhet som vi förvärvat inom näthandeln i Sverige hjälper oss att utveckla kopplingen mellan Finlands apoteksnäthandel och MAXX. Idéer som lanserats i Sverige kan införas snabbt i Finland då omvärlden förändras.

Utvecklingsarbetet i Finland är till nytta för svenska kunder. Å andra sidan är projekten i Sverige till nytta för finländare.

På vilket språk jobbar ni i Sverige?

Jag pratar svenska flytande. I vår helpdesk för Sverige jobbar våra svenskspråkiga experter Viljam Nordström och Tomi Tamminen, så vi kan ge våra kunder i Sverige god betjäning.

Hurdan respons har du fått i Sverige?

Då vi genomfört etableringsprocessen för ett nätapotek tillsammans med MEDs fick jag ett fint tackbrev av dem. En annan gång tackade en kund i Sverige oss redan då vi lämnade en offert och sa att vår konkurrent gett dem en halvtimme utan någon sakkunskap medan vi gett dem två timmar och kunnat svara på alla frågor. Att ha färdiga svar var inte det viktiga, utan att vi tog reda på det vi inte visste. På plats fanns även apotekarens make som gjort affärer med stora företag. Han sa att jag var en top 3-säljare i hans kategori. Då kände jag att jag är på rätt väg.

Femstjärnig kvalitet syns i mitt arbete så här:

  • Jag möter kunden på riktigt.
  • Jag förbereder mig noga för varje förhandling eller möte.
  • Om det är något jag inte vet, hittar vi alltid en lösning inom Receptum.

Hur kopplar du av på fritiden?

Det finns inget bättre än attt skida klassisk stil i cirka 10 graders kyla, då spåret är bra. Jag har gillat det ända sedan liten.

Även arbetsresan på 7 km som jag cyklar ger mig energi. Ibland åker jag rullskidor till arbetet.

Jag hör även gärna på musik, melodisk gitarrpoprock. Jag är även en hängiven IFK-supporter, så den finska hockeyligan följer jag noga.


Vem:
Juha Sevanto
Vilken är din bakgrund: Jag är utbildad farmaceut.
Vad gör du hos Receptum: Jag ansvarar för Sveriges MAXX-funktioner och utveckling och är ledare för team Sverige.
Hobbyer: Skidning.
Motto på jobbet: Ibland måste man bita i det sura äpplet för att det ska smaka sött igen.