Apteekin reseptilaatikosto pysyy ketterästi ajan tasalla, kun käytössä on myös MAXX käsipääte. Älypuhelimen kokoisella laitteella voi hoitaa niin inventaariot kuin varastopaikkojen päivityksenkin täysin reaaliaikaisesti. Apteekkari Jaana Mahlakaarto tiimeineen hyödyntää käsipäätettä Puolangan apteekin arjessa.

Takaisin

Haluaisitko ottaa käyttöön menekin mukaisen reseptilaatikoston?
Kysy lisää koulutustiimin päälliköltä Harri.Masko@receptum.fi.

Lisätietoja MAXX käsipäätteestä saa Receptumin myynniltä myynti@receptum.fi.

Puolangan apteekissa siirryttiin menekin mukaiseen reseptilaatikostoon pari vuotta sitten. Apteekkia vuonna 2018 luotsaamaan ryhtynyt apteekkari Jaana Mahlakaarto siirtyi MAXXin käyttöön keväällä 2019, ja sen jälkeen päivitettiin myös varastonhallintatapa aakkosmallista menekin mukaiseksi. Varastonhallinnan muutos oli järkevä päätös ja MAXX käsipäätteen kanssa todellinen apteekkiarjen helpotus.

– Kun reseptilaatikosto oli aikaisemmin aakkosjärjestyksessä, niin joku menekkituote saattoi olla todella hankalassa paikassa, esimerkiksi jossain ylhäällä. Tuotteen ottaminen hankalasta paikasta monta kertaa päivässä tuntui älyttömältä, Jaana Mahlakaarto kertoo.

MAXX käsipääte ja menekin mukainen reseptilaatikosto on lyömätön kaksikko.
MAXX käsipääte on ahkerassa käytössä Puolangan apteekissa. Käsipääte auttaa Virpi Väisästä pitämään reseptilaatikoston ajan tasalla.

Hankala toimintamalli näkyi myös varastoinnissa.

– Menevällä tavaralla saattoi olla liian pieni varastopaikka, jolloin tuotetta oli omalla hyllypaikallaan, ylälaatikossa ja takavarastossa. Sitten kun valikoima laitettiin menekin mukaiseen järjestykseen, niin samalla katsottiin tuotteelle myös sopivan kokoinen varastopaikka. Näin samaa tuotetta ei ole monessa paikassa, Mahlakaarto kertoo.

Myös keräilyvirheet ovat vähentyneet aakkosmallista luopumisen jälkeen.

– Saman lääkkeen eri vahvuudet olivat aiemmin samassa laatikossa ja sai aika kauan tuijotella siinä laatikolla, että otti varmasti oikean tuotteen. Lääkitysturvallisuuskin on siis parantunut, apteekkari summaa.

Väärä varastopaikka voi vääristää raporttilukuja

Receptumin kouluttajat vinkkaavat apteekkeja tekemään aika-ajoin varastopaikkojen tarkistusta. Väärä varastopaikka voi vääristää myyntiraportteja, kun tarkastelussa on esimerkiksi tietyn hyllypaikan tuotteiden menekki. Jos aurinkotuotehyllyssä onkin vitamiinihyllyyn kuuluvia menekkituotteita, saattaa myynnin raportti ohjata apteekkaria väärään suuntaan.

MAXX käsipääte helpottaa hylly- ja varastopaikkojen tarkistusta: apteekkihenkilökunta voi kiertää myymälää käsipäätteen kanssa, lukea tuotteiden koodit hylly hyllyltä, tarkistaa tuotteiden varastopaikat käsipäätteeltä ja korjata virheelliset tiedot reaaliajassa. MAXX käsipääte lukee sekä 1D- että 2D-koodeja.

MAXX käsipääte ja menekin mukainen reseptilaatikosto on lyömätön kaksikko.
Puolangan apteekin apteekkari Jaana Mahlakaarto siirtyi menekin mukaiseen reseptilaatikostoon pari vuotta sitten. MAXX käsipääte helpottaa myös Virpi Väisäsen apteekkiarkea.

Puolangan apteekin varastopaikat ovat ajan tasalla. MAXX käsipäätettä käytetään esimerkiksi uusien varastopaikkojen luomiseen hyllytettäville tuotteille.

– Käsipäätteellä voi luoda tuotteelle varastopaikan, kun meille tulee uusi tuote varastoon, tai vaihtaa jonkun toisen tuotteen varastopaikkaa, apteekkari Jaana Mahlakaarto kertoo.

– Toki samat asiat voi tehdä pöytäkoneella, mutta jos kone on varattuna, niin samat asiat hoituvat käsipäätteellä missä päin apteekkia tahansa.

Varastopaikkojen muuttamisen lisäksi MAXX käsipäätteellä voi muokata myös tilausparametreja omaan menekkiin sopivaksi.

MAXX käsipääte päivittää luvut reaaliajassa ja inventaario helpottuu

Inventaario saatetaan hoitaa monessa apteekissa yhä kynää ja inventointilomaketta hyödyntäen. Inventaariota saatetaan tehdä apteekin aukioloaikoina ja se voi olla haasteellista.

Myyntiluvut saattavat muuttua työpäivän mittaan ja kun paperille käsin kirjattuja lukuja lopulta syötetään tietokoneelle, saattaa sinne eksyä jo vanhentunutta tietoa.

Reaaliajassa tiedot näyttävä MAXX käsipääte on paljon käytetty apu Puolangan apteekin inventaariota tehtäessä.

– Inventaarion voi keskeyttää asiakaspalvelun ajaksi ja jatkaa siitä mihin jäi. Luvut täsmäävät aina, kun kone päivittää saldon heti. Inventointi on paljon sujuvampaa näin, Jaana Mahlakaarto kertoo.