Kerimäen apteekin Marja Huupposen mielestä liikkumiseen kannustaminen on tärkeä lisä apteekin palveluissa. MAXXin ryhmäviestit ja -tarjoukset auttavat ottamaan Liikkujan apteekki -konseptista kaiken irti.

Takaisin

Asiakas

Apteekki
Kerimäen Apteekki, sivuapteekki Savonrannassa

Apteekkari
Marja Huupponen

Perustettu
1909

Henkilökunta
Työntekijöitä Kerimäellä 8, Savonrannassa 1

Reseptuuri
vuodessa pääapteekissa 39 590, sivuapteekissa 10 323

Kun Marja Huupponen sai Kerimäen apteekin haltuunsa toukokuussa 2016 hän sanoi ensitöikseen työntekijöilleen, että meille tulee nyt MAXX. Hän halusi ensimmäiseen omaan apteekkiinsa jo proviisoriajoilta tutun järjestelmän.

Tärkeä syy MAXXin käyttöönottoon oli se, kuinka järjestelmä helpottaa ja nopeuttaa apteekkityötä.

”Reseptinkäsittelyn helppous, kaikki tuotevaraukset ja tuotteiden tilaaminen etukäteen, varastonhallinta ylipäätään. Pienet yksityiskohdat, jotka tekevät kokonaisuudesta sujuvan ja helposti hallittavan. Rutiinit hoituvat näppärästi, raportit ovat yhden klikkauksen takana”, Marja “Malla” Huupponen luettelee MAXXin etuja.

Työntekijätkään eivät ole pistäneet hanttiin muutokselle, sillä uuden oppiminen virkistää. Huikkaapa joku työntekijöistä haastattelun lomassa, että ”Malla toi meidät 2000-luvulle.”

Sujuvan apteekkityön ja etenkin hyvän varastonhallinnan ansiosta MAXX on vapauttanut lisää aikaa asiakastyöhön. Aikaa säästävät muun muassa sähköinen lähetyslista ja varastonhallinnan raporttien helppo saatavuus. Kampanjoidenkin sujumista on helppo seurata.

Kerimäen kaltaisessa maalaisapteekissa puhutaan paljon muustakin kuin lääke- ja hintaneuvonnasta.

”Pienellä paikkakunnalla kaikki tuntevat toisensa, joten apteekin tiskillä käydään läpi kuulumiset ja arvioidaan yöpöydällä luettavana olevat kirjat. Kun meillä on riittävästi aikaa, asiakaskäynnistä jää hyvä mieli kaikille. Ja ihmisethän ovat tämän työn suola.”

Liikkujan apteekkiin apua MAXXista

Kerimäellä ei ole vielä MAXXin tarjoamia ominaisuuksia, kuten asiakkuusryhmiä ja kanta-asiakasohjelmaa kokonaisuudessaan käytössä. Tähän on tulossa kevään ja kesän aikana muutos, kun apteekin uusin palvelukonsepti, Liikkujan apteekki, pyörähtää kunnolla käyntiin.

Marja Huupponen on palkannut liikunta-alan ammattilaisen vetämään projektia. Kaj Järveläinen on paikkakunnalla tuttu mies. Hänen jumppansa palvelukodissa ja naisten voimisteluryhmässä ovat suosittuja.

”Meillä oli helmikuussa suurempi kampanja, jossa kyselimme työikäisiltä asiakkailtamme heidän liikkumisestaan ja elintavoistaan. Kyselyyn osallistujien kesken arvottiin kolme liikuntapakettia ja samalla mainostimme alkavaa liikuntaprojektia. Vastanneista valikoitui n 50 henkilön porukka, joka koki liikkuvansa liian vähän”, Huupponen sanoo.

Liikuntaprojektin ansiosta asiakasryhmien muodostamista ja hyödyntämistä päästään kokeilemaan ja kehittämään käytännössä. Liikuntaryhmän käyttöön tulee ryhmäviestintä.

”Kun liikkujaryhmään kuuluva tunnistautuu apteekissa, MAXX osaa tarjota ajankohtaista tietoa ja vaikka muiden ostosten lomassa kylmägeelinäytettä. Tai hänelle voidaan lähettää tarjouksia tekstiviestillä. Juuri tällaiset asiointimukavuutta lisäävät yksityiskohdat ovat MAXXissa hienoa.”

Apteekin tehtävissä on laajentamisen varaa

Liikkujaryhmäläisten viiden liikuntakerran pakettiin kuuluu yhdessä liikkumisen lisäksi Kaj Järveläisen antamaa uni-, ravitsemus- ja elintapaohjausta.

Kynnys liikkumisen aloittamiseen halutaan pitää mahdollisimman matalana: ”Yhden ohjauskerran hinta on vain 30 euroa.”

Huupponen haaveilee siitä, että apteekki saisi kiinni erityisesti ne ihmiset, joiden päivittäinen liikunta jää suurin piirtein postilaatikolla käyntiin.

”Jos tällainen henkilö on vaikka insuliinipotilas tai kärsii korkeasta verenpaineesta, jo kerran päivässä vartin kävely muuttaa hänen aineenvaihduntaansa. Saati kun hän innostuu pistelemään toisenkin vartin. Verenpaine- ja diabeteslääkkeiden ohessa pitäisi tarjota myös liikuntareseptejä.”

Apteekki voisikin olla paljon muutakin kuin mitä se pääsääntöisesti on tänään.

”Mikä tahansa keino, joka saa vähän liikkuvat ottamaan lisäaskelia, on hienoa kansanterveydenkin kannalta. Liikuntaan kannustaminen on apteekin perustyötä vahvasti tukevaa ennaltaehkäisevää toimintaa.”

Liikkujan apteekki on tarkoitus kehittää pysyväksi osaksi apteekin palveluvalikoimaa Kerimäellä.

”Odotamme innolla tämänhetkisen ryhmän tuloksia ja sitä, miten saamme enemmänkin ihmisiä innostumaan”, Marja Huupponen sanoo.

Kerromme syksyllä, minkälaisia tuloksia Kerimäen liikuntaryhmä saavutti ja miten MAXXia päästiin hyödyntämään.