Joulun aika ja keventyneet matkustusrajoitukset ovat tuoneet matkailijat Suomen pohjoisimpaan apteekkiin. Ivalon apteekin kansainvälinen asiakaskunta näkyy myös henkilökunnan kielitaidossa. Kaksi kuntaa kattavan apteekin palvelupisteiden välimatkat ovat pitkiä ja tuovat omat haasteensa apteekkiarkeen. Onneksi apteekkari Risto Ropposen, proviisori Minna Kyrö-Portin ja muun apteekkilaistiimin arkea jakavat muut Arktisen alueen apteekit, joista löytyy tukea tarvittaessa.

Kaamos on laskeutunut Ivaloon. Samalla kun auringonvalo on jättänyt hyvästit talvikauden ajaksi, tervehtivät kansainväliset turistit pohjoisen Suomen valkoisia hankia.

– Charter-koneita laskeutuu Ivaloon Britanniasta kuudesta seitsemään lentoa joka päivä, Suomen pohjoisimman apteekin apteekkari Risto Ropponen kertoo.

Ensimmäinen pandemiarajoitusten jälkeinen matkustussyksy näkyy Ivalon apteekissa lisääntyneenä ulkomaisten turistien määränä. Asioimassa on käynyt isobritannialaisten lisäksi turisteja lähinnä Keski-Euroopan maista, Saksasta ja Ranskasta. Pohjolan joulutunnelmasta halutaan ottaa kaikki irti.

– Kyllä sen huomasi lentokentällä, että ihmiset ovat päässeet liikkeelle pitkän odotuksen jälkeen. Ovat kuin Duracell-pupuja! apteekkari Ropponen naurahtaa.

– Odotukset matkalta ovat varmasti kovat ja moni haluaa kokea mahdollisimman paljon lyhyessä ajassa – kaiken, mitä Lapilla on tarjottavana.

Suomen pohjoisin apteekki levittäytyy laajalle alueelle

Ivalon apteekki on Suomen pohjoisin apteekki. Verkkoapteekkitoiminnan lisäksi apteekin toimialue kattaa kaksi kuntaa: Utsjoen ja Inarin kunnat. Verkkoapteekkitoiminta laajentaa apteekin toimintakenttää entisestään.

Palvelupisteitä on yhteensä seitsemän – tiettävästi eniten koko Suomessa yhden apteekin alla.

– Utsjoen kunnan alueelta löytyy kolme palvelupistettä: Utsjoen kirkonkylä, Nuorgam ja Karigasniemi. Oman kunnan alueelta löytyvät Näätämö, Inari, Saariselkä ja kirjastoauto, apteekkari Risto Ropponen kertoo.

Ivalon apteekki on Suomen pohjoisin apteekki.
Ivalon apteekki on Suomen pohjoisin apteekki.

Etäisyydet palvelupisteiden välillä ovat haastavia.

– Oman kunnan sisälläkin Näätämöön on 180 kilometriä matkaa. Se on pisin matka palvelupisteiden välillä, Ropponen kuvailee.

Pitkät välimatkat huomioidaan erityisesti varastonhallinnassa.

– Varaston tulee kestää, että asiakkaiden ei tarvitse lähteä hakemaan jotain tavallista lääkettä heti seuraavana päivänä. Harvinaisten ja kalliiden lääkkeiden osalta teemme aika paljon etukäteisvarauksia, jolloin kysymme asiakkailta, että jatkuuko lääke, ja pystymme tilaamaan sen jo valmiiksi, Risto Ropponen kertoo.

Etukäteisvarauksien teossa voidaan hyödyntää MAXXin ”digitaalisia muistilappuja”, eli palvelutapauksia.

Ivalon apteekissa kohta 20 vuotta työskennellyt proviisori Minna Kyrö-Portti kertoo apteekin laajan aluekattavuuden näkyvän myös palvelupisteisiin toimitettujen pakettilähetysten määrässä. Apteekista liikkuu vuosittain yli 5000 pakettilähetystä, jotka aikataulutetaan kiireen tasaamiseksi.

– Meillä on aina viikoittain varattu vahvuudestamme yksi farmasisti tekemään yhteispaketti- ja reseptitilausten käsittelyä ja asiakaspalvelua puhelimitse sekä palvelemaan paikallisia palvelukoteja. Päivän aikana saattaa tulla tehtyä reilustikin puheluita, proviisori Kyrö-Portti kuvailee.

Kansainvälisyys näkyy henkilökunnan kielitaidossa

Monikansallinen asiakaskunta näkyy Ivalon apteekin henkilökunnan kielitaidossa. Apteekissa osataan palvella asiakkaita vähintään seitsemällä eri kielellä.

– Henkilökuntamme puhuu ranskaa, saksaa, suomea ja ruotsia, venäjää, englantia ja uusimpana myös pohjois-saamea, apteekkari Risto Ropponen kertoo.

– Pyrimme siihen, että pystymme edes auttavasti palvelemaan asiakkaitamme heidän kotikielellään.

Erityisesti ranskalaiset ovat vaikuttuneita, kun heitä palvellaan ranskaksi.

– Ylimääräiset esteet asioiden hoitamisessa lähtevät alta pois siinä vaiheessa, Ropponen kuvailee.

Laajaa apteekkihenkilökunnan kielitaitoa voi ajatella myös ominaisuutena apteekille, jonka maantieteellinen sijainti osuu kansainvälisesti suositulle turistialueelle.

Keskieurooppalaisten lisäksi Ivalon apteekin palveluja käyttävät toki naapurimaiden matkailijat, erityisesti norjalaiset ja venäläiset, jotka asioivat aktiivisesti Suomen arktisen alueen apteekeissa. Tosin pandemia ja matkustusrajoitukset ovat näkyneet erityisesti venäläisturistien poissaolona.

Venäläiset ostavat paljon vitamiinituotteita ja kosmetiikkaa Suomesta, jossa tuotteiden sisältöä valvotaan tarkasti.

– Suomalaistuotteiden laatua pidetään hyvänä ja tuotteita paikkansa pitävinä, Risto Ropponen sanoo.

Yhteistyö paikallisen terveyskeskuksen kanssa hyödyttää myös pohjoisimman apteekin turistiasiakkaita

Ivalon apteekki tekee tiivistä yhteistyötä paikallisen terveyskeskuksen kanssa. Jos esimerkiksi jotain tarvikkeita tai lääkkeitä puuttuu, voi niitä kysyä terveyskeskuksesta – ja toisinpäin.

Tiivis ja toimiva yhteistyö tulee tarpeeseen myös yllättävämmissä tilanteissa, esimerkiksi silloin, kun turisti yrittää ostaa reseptilääkkeitä Ivalon apteekista kännykkäkuvalla paperireseptistään, tai kun matkaaja on unohtanut lääkkeensä kotiin.

– Silloin teemme yhteistyötä paikallisen terveyskeskuksen kanssa ja ohjaamme asiakkaan sinne. Terveyskeskuksesta asiakas saa reseptin vastaavalle lääkkeelle, apteekkari Risto Ropponen kertoo.

– Ivalon terveyskeskus palvelee matkailevia ihmisiä samalla tavalla kuin paikallisia, koska tämä on matkailuseutua. Apua pitää aina saada, apteekkari sanoo.

Myös proviisori Minna Kyrö-Portti on auttanut matkailijaa reseptihaasteen edessä.

– Olen kerran soittanut Norjaan asiakkaan lääkärille, kun toimitettavaa lääkettä ei sillä nimellä ja vahvuudella Suomesta löytynyt, Kyrö-Portti muistelee.

Arktisen alueen apteekit pitävät yhtä

Napapiirin pohjoispuolelle sijoittuvat apteekit muodostavat tiiviin Arktisen alueen apteekit -yhteisön. Siihen kuuluvat Sallan, Kemijärven, Pelkosenniemen ja sen sivuapteekin Savukosken, Sodankylän, Ivalon, Kittilän, Pellon, Kolarin ja Muonion apteekit. Kaikki apteekit henkilökuntineen tukevat toisiaan sekä vaihtavat ajatuksia ja oppeja apteekkitoiminnasta.

Ivalon apteekin proviisori Minna Kyrö-Portti kokee hyötyneensä erityisesti uusista tuttavuussuhteista kollegoihinsa.

– Yhteistoiminnan myötä tutustuu kaikkiin kollegoihin, jolloin on helpompi olla heihin yhteydessä aina tarpeen tullen, Kyrö-Portti kertoo.

Yksi toistuvista keskustelunaiheista on pohjoisten apteekkien tulevaisuus. Miltä arktisen alueen apteekkien tulevaisuus näyttää?

– Yksi haasteista on henkilökunnan saatavuus, kun vuokratyövoimaakin on ollut välillä vaikeaa saada. Jos tulee lisää koronan kaltaisia tilanteita, jotka iskevät omaan toimipaikkaan, niin avunsaanti voi kestää, apteekkari Risto Ropponen kertoo.

Arktiset apteekit järjestävät säännöllisesti tapaamisia. Viimeisin tapaaminen järjestettiin marraskuussa ja isäntänä toimi apteekkari Risto Ropponen tiimeineen. Asiaohjelmasta, aktiviteeteista ja illallisesta koostuneeseen tapahtumaan osallistui lähes 50 arktista apteekkiammattilaista ja yhteistyökumppania.

Marraskuun tapahtuma oli järjestyksessään kahdeksas. Perinteeksi muodostunut vuosittainen tapaaminen oli tauolla viime vuonna pandemian johdosta. Jälleennäkemisen riemu olikin nyt tavanomaista suurempi.

– Tilaisuus oli yksi iloisimmista kokemuksista kahteen vuoteen, Risto Ropponen iloitsee.