Ensimmäisen apteekin avaaminen on erityinen tapahtuma, johon liittyy lukemattomia yksityiskohtia aina byrokratiasta järjestelmien toimivuuden varmistamiseen. Kun on ensimmäistä kertaa pappia kyydissä, voi avuksi ottaa luotettavan kumppanin, joka auttaa joka käänteessä. Apteekkari Miia Rouvisen apteekkarin ura Uuraisten apteekissa alkoi Receptumin tukemana.

Takaisin

Haluatko tietää lisää Receptumin palveluista? Katso lisää apteekkarinvaihdoksesta ja muista kehitys- ja muutosprojektipalveluista täältä.

”Onhan tämä ollut aika vauhdikasta”, kuvailee Miia Rouvinen ensimmäistä puolta vuottaan apteekkiyrittäjänä. Hyppäys proviisorin työstä yrittäjäksi on tuntunut haasteelliselta, mutta Uuraisten apteekin apteekkari Rouvinen ei ole harmitellut – päinvastoin.

– Nyt on alkanut tulla sellainen fiilis, että hyvä kun läksin kokeilemaan tätäkin, apteekkari Rouvinen nauraa.

Receptum auttoi alkuun ja tukee arjessa

Miia aloitti Uuraisten apteekin johdossa elokuun 2023 puolivälissä. Apteekkarinvaihdoksessa apuna olivat Receptumin Sanna Pietiäinen ja Lasse Hallikainen.

Rouvisen arki muuttui kertaheitolla työmatkan pidentyessä yli 100 kilometrin mittaiseksi suuntaansa. Miialle on tärkeää ajaa kotiin Pieksämäelle joka ilta puolison ja lastensa luokse. Tosin välillä Miia jää yöksi jo kotoa muuttaneen poikansa tykö Uuraisten lähikaupunkiin Jyväskylään.

Apteekkarin arki on ollut kokonaisvaltaista työntekoa ja ”hirveän antoisaa”. Kuukaudet ovat kuluneet erityisesti MAXXin sisäistämisen parissa, sillä ohjelmisto oli uusi tuttavuus Rouviselle.

– Mietin, että jos koko apteekkitiimi osaa jo käyttää tiettyä ohjelmistoa, niin kyllä se olen minä, joka opettelen käytössä olevan ohjelmiston – sen sijaan, että vaihtaisin sen heti apteekkarinvaihdoksen yhteydessä, Miia sanoo.

”Minulla on todella motivoitunut, osaava ja sitoutunut henkilökunta”, apteekkari Miia Rouvinen kehuu tiimiään, Uuraisten apteekin proviisori Elina Saarinen vierellään.

Vuosituhannen alussa proviisoriksi valmistunut Miia aloitti valmistautumisen apteekkarinvaihdokseen jo kuukausia ennen tapahtumaa. Hän kouluttautui Receptumin apteekkarikoulutuksessa, jossa käytiin läpi MAXX-järjestelmän ominaisuuksia ja käyttöä. Koulutus nopeutti MAXXin käytön omaksumisessa.

– Apteekkarikoulutus oli hyvä, vaikkakin ymmärsin vasta jälkikäteen, että sitä ei osaa ennakkoon kiinnittää samanlailla huomiota asioihin kuin jos on jo hetken käyttänyt MAXXia, Miia sanoo.

”Koulutus on satsaus sekä tähän hetkeen että pidemmällekin”

Uuraisten apteekin uusi apteekkari tutustui apteekkiinsa perinpohjaisesti läpikäymällä varaston ja päivittämällä hinnoittelukertoimet Receptumin Harri Masko apunaan. Samalla kun tarkasteltiin tuotteiden hinnoittelua, käytiin läpi myös varastonhallintaa, hyllypaikkoja ja tuotteiden menekkiä. Hiljalleen Miia loi apteekista omanlaisensa.

– Sain Harrilta vinkkejä siitä, mitä lukuja seuraan säännöllisesti ja mitä en niin usein. Koulutuksesta oli hyötyä ja se toi ymmärrystä apteekin talouden seurantaan.

Rouvinen tiimeineen sai Harrilta livekoulutusta apteekilla. Mikä on apteekkarin mielestä suurin ero fyysisen ja etäkoulutuksen välillä?

– Varmaan se, että kouluttajalta voi kysyä tarkentavia kysymyksiä koko ajan, ja että koulutuksessa keskitytään vain meidän apteekkimme ja mitä täällä kannattaa tehdä, Miia Rouvinen kuvailee.

Varastonhallinnan myötä kehitettiin valikoimaa ja järjesteltiin palveluvalinnan hyllypaikkoja.

Nimenomaan Harri Maskon tilaaminen kouluttajaksi oli suunniteltua. Masko oli taannoin puhumassa proviisorikoulutuksessa Seinäjoella ja Rouvinen istui yleisössä.

– Harri on osaava ammattilainen ja teki vaikutuksen tapahtumassa. Tiesin, että Uuraisten apteekissa oli MAXX ja puhuin jo etukäteen Lasse Hallikaiselle, että haluaisin Harrin meille kouluttamaan, Rouvinen kertoo ja jatkaa:

– Koulutus on satsaus sekä tähän hetkeen että pidemmällekin.

Uuraisten apteekin apteekkari Miia Rouvinen

Apteekkarinsa ja asiakaskuntansa näköinen apteekki

Miia Rouvisen johtama Uuraisten apteekki on apteekkarinsa olemuksen mukainen.

– Apteekkarina pyrin olemaan mahdollisimman tasapuolinen, aito ja avoin kaikelle keskustelulle. Tykkään todella paljon siitä, kun henkilökunta osallistuu ja innostuu – että tämä on meidän kaikkien yhteinen työpaikkamme ja tätä tehdään yhdessä. Minulla on todella motivoitunut, osaava ja sitoutunut henkilökunta, Miia kehuu.

Viiden lapsen äiti mieltää tasapuolisuuden ja esimerkillä johtamisen toistuvan niin lasten kasvatuksessa kuin työelämässäkin.

– Ilmapiirin ja psykologisen turvallisuuden tulee olla kunnossa, jotta ihmisillä on hyvä olla töissä. Uskoisin, että meillä on hyvä ja turvallinen ilmapiiri, Miia sanoo.

Rouvinen uskoo työntekijöiden työhyvinvoinnin olevan todella tärkeä asia: se lisää motivaatiota ja hyvää fiilistä työskentelyyn.

– Hyvä fiilis heijastuu asiakkaillekin ja parantaa heidän asiakaskokemustaan.

Apteekin asiakaskunta on tullut tutuksi uudelle apteekkarille – ”meillä on aivan ihanat asiakkaat!” – ja apteekin valikoimaa on muokattu asiakaskuntansa näköiseksi. Miia panostaa asiakaspalveluun ja saumattomaan yhteistyöhön paikallisen perusterveydenhuollon kanssa. Hän kävikin ensitöikseen esittäytymässä paikallisella terveysasemalla ja tutustui hoitajiin ja lääkäreihin.

– Hyvä keskusteluyhteys on tärkeää apteekin ja terveysaseman yhteistyössä. Yhteinen vastuunjako ja toimintamallit on nyt käyty läpi kiireistenkin avuntarpeiden taklaamiseksi, apteekkari Rouvinen kertoo.