Takaisin

ASIAKAS
Asikkalan apteekki
Perustettu vuonna 1919
7 työntekijää
Apteekkari Nina Vahvelainen

Tavarat suoraan tukun laatikoista robottiin, reseptilaatikostoon, valintahyllyihin tai varastoon ilman välivaiheita

Kun Nina Vahvelainen aloitti vuonna 1976 farmaseuttina uransa apteekissa, kaikki tehtiin käsin ja paperia kului paljon. Tänä vuonna 20 vuotta apteekkarina toiminut Vahvelainen vannoo sähköisyyden ja automaation nimiin omassa Asikkalan apteekissaan.

“Olen nähnyt urani aikana, miten paljon aikaa käytetään ja tehdään turhaa työtä tavaroiden purkamisessa. Yleisesti luullaan, että tukkujen toimituksissa on päivittäin runsaasti poikkeamia, mutta ei huomata itse tehtyjä virheitä purkutilanteessa. Jos joku puhuu, ettei käsin purkaessa virheitä tule, ei tiedä mistä puhuu”, Vahvelainen kertoo.

Siksi Vahvelainen on siirtynyt tavaranpurussa sähköisten lähetteiden hyödyntämiseen. “Virheitä tulee vähemmän, vanhenemispäivämäärät tulevat järjestelmään automaattisesti ja aikaa säästyy”, hän tiivistää sähköisten lähetteiden hyödyt. Oriolan sähköisissä lähetteissä näkyvät tarjoukset yksilöitynä, joten tarjouksista ei tarvitse olla enää ostotilausta.

Vahvelainen laski kuinka paljon heillä oli virheitä tukkuliikkeiden reseptituotteiden toimituksissa, lähinnä puuttumaan jääneitä tuotteita, viimeisen 9,5 kuukauden aikana. “Yhteensä 16 virhettä 9,5 kuukauden aikana, Oriolan ja Tamron toimituksissa yhteensä. Se on alle promillen luokkaa kokonaismäärästä”, Vahvelainen arvioi. Asikkalan apteekissa on käytössä Rowa-lääkerobotti.

Vertailuksi hän laski kuinka monta tukkuliikkeen virhettä kesällä löydettiin käsikauppatuotteiden tavaranpurussa käsin: “Viisi virhettä kahdessa kuukaudessa”. Tukkuliikkeiden toimituksissa ei siis juurikaan ole poikkeamia.

Sähköinen laskutus olikin helppo ottaa käyttöön

Asikkalan apteekki otti viime kesäkuussa käyttöön sähköisen Enfon laskutuspalvelun. Nyt laskut siirtyvät suoraan MAXXista Enfolle, joka toimittaa ne perille joko paperilaskuina tai sähköisinä verkkolaskuina riippuen siitä, miten laskun saaja laskut haluaa vastaanottaa.

“Paperia kului ennen paljon enemmän. Ja mikä ajansäästö. Myös laskutuksen kustannukset ovat pienentyneet. Sähköinen laskutus oli todella helppo oppia. Se on selkeä ja on toiminut ensimmäisestä kerrasta lähtien”, Vahvelainen kehuu sähköistä laskutusta.

“Jos olisin tiennyt, kuinka hyvä se on, olisin ottanut sen aikaisemmin käyttöön. Mutta ajattelin että sen käyttöönotto olisi hirveän työlästä. Mutta ei ollut. Tosi helposti ja nopeasti sen sai käyttöön”, Vahvelainen kertoo.

Asikkalan apteekista lähtee kuukaudessa noin 300 laskua. “Toimii varmasti myös pienissä apteekeissa”, Vahvelainen sanoo.

Idea Receptumin koulutuspäiviltä

“Receptumilta olen aina saanut hyvää palvelua. Koulutuspäivät ovat tosi hyviä. Niiden aikana saa paljon konkreettisia hyviä vinkkejä. Sähköinen laskutuskin lähti Receptumin koulutuspäivästä apteekilla liikkeelle, Vahvelainen kertoo.

“Mutta välillä toivoisin, että Receptum patistaisi meitä apteekkareita ymmärtämään paremmin, miksi jokin laite tai palvelu kannattaa ottaa apteekissa käyttöön. Esimerkiksi sähköisestä laskutuksesta he olisivat voineet selvemmin ja suoremmin kertoa kuinka yksinkertainen ja hyvä palvelu se on”, Vahvelainen heittää palloa Receptumille.

Nina Vahvelainen tuli Asikkalan apteekin apteekkariksi 2011 keväällä. Sitä ennen hän on toiminut apteekkarina Taalintehtaalla ja Ähtärissä. Asikkalan apteekissa on yhteensä seitsemän työntekijää, joista yksi on proviisori, kolme farmaseutteja, kaksi farmanomia ja yksi tekninen apulainen.