Espoon Sellossa avautui elokuussa uusi Sanitum Apteekki. Apteekkari Linda Seppälä loi ensimmäisen apteekkinsa ihmisiin panostaen – sekä asiakkaisiin että työntekijöihinsä. Seppälä uskoo, että tyytyväisten apteekkilaisten tunnelma säteilee suoraan asiakkaille.

– On ollut sellainen olo, että tätähän minä olen aina halunnut tehdä!

Sanitum Apteekin apteekkari Linda Seppälä kuulostaa aivan siltä, kuin leijuisi pilvissä innostuksesta onnellisena. Receptumin entinen myyntijohtaja avasi elämänsä ensimmäisen apteekin Espoon Sellon kauppakeskukseen elokuun puolivälissä.

Vaikka takana on rankat kuukaudet apteekin perustamisen, liiketilan rakentamisen ja ensimmäisten aukioloviikkojen jälkeen, on ilmassa enemmän iloa kuin väsymystä. Viimeiset kuusi vuotta muussa työssä kuin apteekissa on kirkastanut Lindan intohimoa apteekkiarkea kohtaan.

– Tunnen, että tämä on jonkinlainen paluu juurilleni. Apteekkarin työ on suoraan merkityksellistä työtä. Pystyn auttamaan asiakasta, saan tarjota hänelle avun ja saan heti palautetta työstäni. Se on palkitsevaa, Seppälä kuvailee.

Apteekkarin monipuolinen työnkuva kiehtoo Seppälää: työ on yhdistelmä uuden kehittämistä, henkilöstöasioiden hoitamista ja asiakaspalvelua, ja kaiken keskiössä on ihmisen auttaminen.

– Se on ihan superhyvä yhdistelmä.

Sanitum Apteekki on koko apteekkariperheen projekti

Sanitum tulee latinankielisestä sanasta sanitas, joka tarkoittaa terveyttä. Sanitum Apteekki haluaa panostaa terveyden edistämiseen. Apteekki tarjoaa tiloissaan myös sairaanhoitajan palveluita: rokotuksia, korvahuuhteluita ja muita apteekissa tehtäviä toimenpiteitä.

Sanitum Apteekin sisustus poikkeaa tavanomaisesta apteekin interiööristä. Täysvalkoisen sisustuksen sijaan lattiaa peittää ruskea kalanruotokuvio, hyllyt ovat tummat ja viherkasvit tuovat väriä apteekkiin.

– Tämä ei näytä perinteiseltä apteekilta. Tähän on haettu modernin kodikasta tunnelmaa, apteekkari Seppälä kertoo.

Palveluvalinnan puolella on ilmavasti tilaa asioida ja henkilökunnan puolelta löytyy erityinen taukoalue: Seppälän puolison rakentama lounge!

Taloustieteilijäpuolisosta on ollut suuri apu paitsi apteekin suunnittelussa ja rakentamisessa, niin myös talousasioissa. Apua Linda on saanut myös pariskunnan kolmelta pojalta, jotka häärivät Sanitum Apteekilla koko menneen kesän: rakentamassa kalusteita, hyllyttämässä ja hinnoittelemassa.

– Apteekin rakentaminen on ollut koko perheen yhteinen projekti. Lapsille tekee hyvää nähdä, miten yritys perustetaan ja mitä se tarkoittaa käytännössä. Ja kun olen ollut täällä pitkää päivää, niin he tietävät ja näkevät missä olen, kun en ole paikalla kotona, apteekkari Seppälä miettii.

Tyytyväinen työntekijä tarkoittaa tyytyväisiä asiakkaita

Henkilökunnalla täytyy olla hyvä olo, jotta voidaan palvella asiakkaita hyvin. Kyseinen tekemisen filosofia on kantanut läpi Linda Seppälän uran, ja sitä hän toteuttaa myös ensimmäisessä apteekissaan.

Sanitum Apteekin tilat ja toimintamallit on suunniteltu alusta alkaen tukemaan niin apteekin toimintoja kuin myös työntekijätyytyväisyyttä.

– Kaikki lähtee jo siitä, että kokoaa apteekkitiiminsä tietoisesti. Olen hakenut tänne töihin sellaisia henkilöitä, joiden kanssa on hyvä työskennellä ja jotka sopivat hyvin yhteen, Linda kertoo.

Sanitum Apteekki on apteekkari Linda Seppälän ensimmäinen apteekki

Apteekissa on selkeä rooli- ja vastuujako sekä pelisäännöt, joilla toimitaan. Tiimiläisiä on vastuutettu heidän omien vahvuuksiensa ja kiinnostuksensa mukaan. Työpaikkana Sanitum Apteekki pyrkii olemaan matalahierarkinen yritys, jossa huomioidaan kaikki tiimiläiset.

Menneet kuusi vuotta Receptumilla työskennellyt Linda on tunnettu ihmisläheisestä johtamisestaan. It-yritysmaailmassa vietetyt vuodet laajensivat Lindan näkemystä erityisesti hyvän työntekijäkokemuksen merkityksestä liiketoiminnalle. Siihen liittyvät vahvasti nimenomaan matalahierarkisuus ja toimiva tiimityöskentely.

Harri Maskon oppeja toteutetaan Sanitum Apteekilla päivittäin

Uuden apteekkarin työkalupakki ehti täyttyä Receptum-vuosien aikana erityisesti koulutuspäällikkö Harri Maskon opetuksista, jotka on luonnollisesti pantu käytäntöön Sanitum Apteekilla.

– Kun miettii mukaan tarttunutta substanssiosaamista, niin kaikki se mistä Harri saarnaa, on jäänyt mieleen. Kaikkia hyviä apteekin toimintatapoja on ollut kiva viedä nyt omaan apteekkiin, Linda Seppälä kertoo.

Receptum ja MAXX näkyvät apteekilla muutenkin kuin tehokkaiden prosessien myötä. Sanitum Apteekilla on käytössään Hybridikassa ja Käsipääte. Työvuorolistojen laatimistakin helpotettiin – mutta vasta hetken kärvistelyn jälkeen.

– Tein työvuorolistoja ensin Excelillä, mutta lopulta otin käyttöön HRSuunti-työvuorosuunnittelutyökalun. Nyt MAXX on hyvin monipuolisesti käytössä ja apteekkiarjen apuna! Linda nauraa.