Apteekkari Teemu Pietarisen ja Receptumin järjestelmäasiantuntija Martti Simpasen ystävyys alkoi alakoulussa yli kolme vuosikymmentä sitten. Ruuhkavuosien johdosta vähentynyt yhteydenpito lisääntyi Teemun aloitettua apteekkarina Helsingin Jätkäsaaren Atlas Apteekissa.

1990-luvun Toijala oli hyvä paikka kasvaa. Samanhenkisiä kavereita löytyi alakoulusta, jossa ekaluokkalaiset Teemu Pietarinen ja Martti Simpanen jakoivat samat mielenkiinnon kohteet.

–Kuuluimme kemistijengiin! luonnontieteistä kiinnostuneet miehet nauravat.

Yhteinen intohimo jatkui läpi ala- ja yläkoulujen ja siitäkin eteenpäin. Molemmat opiskelivat farmasia-alaa: Martti farmaseutiksi ja Teemu proviisoriksi saakka.

Martti ehti viihtyä apteekkitöissä hetken, kunnes törmäsi Receptumin työpaikkailmoitukseen, haki töitä, pääsi sisään ja sillä tiellä hän on edelleen. Tosin ystävykset ovat jutelleet siitä, kuinka Martti alkaisi tekemään tuurausvuoroja Teemun Atlas Apteekissa.

–On monellakin tapaa hyvä ajatus käydä tekemässä välillä työvuoroja kentällä, järjestelmäasiantuntijana työskentelevä Martti miettii.

Apteekkari Teemu Pietarinen perusti apteekin uudelle asuinalueelle Helsingin Jätkäsaareen.
Apteekkari Teemu Pietarinen perusti apteekin uudelle asuinalueelle Helsingin Jätkäsaareen.

Teemu on samaa mieltä.

–Joskus sitä saattaa sokaistua tai unohtaa, mitä se apteekkityön realismi on ja miten kaikki tapahtuu. Hienointahan olisi, jos työvuoron aikana tulisi eteen jokin todellinen erikoistilanne, joka liittyy tietotekniikkaan tai MAXXiin. Martista olisi varmasti hyödyllistä nähdä, mistä ongelmatilanne lähti liikkeelle, Teemu sanoo.

–Se on juurikin näin! Todellisuus on eri asia kuin simuloitu, Martti komppaa.

–Heti nousee esiin se pieni luonnontieteilijä, joka haluaa nähdä, mitä tapahtuu! Teemu nauraa.

Oma apteekki toi ystävykset yhteen uudella tavalla

Ystävykset olivat tiiviisti tekemisissä, ennen kuin ruuhkavuosiarki ajoi molemmat tahoilleen perhekiireiden keskelle. Tieto Teemun tulevasta apteekkariudesta yhdisti miehet uudella tavalla – tällä kertaa ammatillisina kumppaneina.

Teemun tuleva apteekki oli Ruoholahden apteekki, jolle piti löytää uusi toimitila. Liiketilaa alettiin rakentaa uudelle asuinalueelle Helsingin Jätkäsaareen.

–Kuultuani apteekkiluvastani olin heti yhteydessä Receptumiin. Sieltä sain apua uuden apteekin perustamiselle liiketilojen etsimisestä ja tietoliikennevedoista lähtien apteekin avaamiseen saakka, Teemu kertoo.

Apteekkari Teemu Pietarinen käyttää Atlas Apteekissa MAXX-järjestelmää järjestelmäasiantuntija Martti Simpasen tuella.
MAXX-järjestelmä oli ennestään tuttu apteekkari Teemu Pietariselle. Receptumin järjestelmäasiantuntija Martti Simpanen asensi ohjelmiston Atlas Apteekkiin.

Mukana projektissa olivat asiakaspäällikkö Paavo Jurmu ja apteekkiohjelmiston asennuksesta vastaava lapsuudenystävä Martti. Uuden apteekin perustamisessa kaikki täytyy luoda alusta asti: liiketila, remontti, kalustus, tekniset valmiudet ja kalusto – kaikki vaatii suunnittelua ja työtä, johon Teemu sai apuja Receptumilta.

Martti asensi ohjelmistot Teemun apteekkiin ja auttoi myös varaston luomisessa. Verrattain uuden asuinalueen asukasmäärä kasvaa alati ja Atlas Apteekki haluaa vastata paikallisten asukkaiden tarpeisiin.

–Seuraan mielenkiinnolla alueen kehittymistä ja haluan kehittää Atlas Apteekkia asukkaiden tarpeita vastaavaksi. Olemme täällä nimenomaan jätkäsaarelaisia varten, apteekkari Pietarinen sanoo.

Jätkäsaaren apteekki on kestävän kehityksen apteekki

Jätkäsaaren Atlas Apteekki avasi ovensa helmikuussa 2023. Apteekki on luotu pitkälti kierrätysperiaatteella ja esimerkiksi yli 70% apteekkitilan kalusteista on käytettyä.

–Korkea kierrätysaste on ollut alusta alkaen oman apteekin ajatuksena. Käyttämättä jääneitä tai esittelykalusteina olleita kalusteita on hyödynnetty todella paljon Atlas Apteekissa, apteekkari Teemu Pietarinen kertoo.

–En ole laskenut apteekin hiilijalanjälkeä, mutta pieni se on.

Se mikä ei ole kierrätettyä tai käytettyä, ovat Atlas Apteekin tietotekniset laitteet – kaikista kriittisimmät välineet. Ne ja ohjelmistot ovat viimeisintä mallia, jotta apteekkitoiminta on mahdollisimman sujuvaa ja ajan tasalla. Modernit välineet ovat lopulta myös taloudellinen valinta.

–Kaapelointien täytyy olla hyvin suunniteltu ja toteutettu ja laitteiden tulee olla uusia, jotta pysymme ajan hermolla. Ongelmitta toimivat laitteet ja yhteydet säästävät aikaa, joka saattaa olla apteekissa lopulta todella suuri menoerä, Teemu sanoo ja jatkaa:

–Jos kalusto on vanhaa ja yhteydet hidastelevat noin 15 sekuntia per ostokerta ja ostokertoja on vaikkapa 75 000 vuodessa, niin siitä voi laskea kuinka paljon aikaa menee hukkaan, Teemu miettii.

Atlas Apteekissa eletään eteenpäin katsovaa apteekkiarkea. Yhteistyökumppani Receptumin kanssa kehitetään yritystoimintaa alati parempaan suuntaan. Farmasiaystävysten suunnitelmat Martin työvuorojen sopimisesta ovat treenivuoroa ja vuoron sopimista vaille valmiina.

Ystävyydessä on alkanut uusi, tiiviimmän näkemisen aikakausi.

–On ilo tehdä töitä yhdessä. Vaikka ei näe toista useampaan vuoteen, niin samat jutut jatkuvat siitä mihin jäivät silloin joskus. Se on hyvän ystävyyden merkki, Martti summaa.