Takaisin

ASIAKAS
Jyväskylän HoviApteekki
Perustettu 1817 Viipurissa, siirtynyt Jyväskylään 1940 ja nykyiselle paikalleen 2014.
Apteekkari Johanna Rautiainen
Työntekijöitä: Reilu 10 työntekijää.
Reseptejä vuodessa: Keskisuuri apteekki.

Vaikka vuodenvaihde toi apteekeille poikkeuksellisen paljon viranomaisten päätöksistä aiheutuvia muutoksia, Jyväskylän HoviApteekissa vuodenvaihteesta selvittiin hyvin.

“Kyllä meillä selvittiin todella hyvin, vaikka kuulin että kaikissa apteekeissa ei ole mennyt niin hyvin. Vaikka muutokset olivat isoja ja ne piti toteuttaa lyhyellä ajalla, niin MAXX-ohjelmisto toimi hyvin”, apteekkari Johanna Rautiainen kiittelee Receptumia. “Receptumin tukikin päivysti uudenvuoden päivänä. Tosin ei meillä mitään asiaa silloin ollut”, hän lisää.

Apteekkeja ja lääkehuoltoa koskevia päätöksiä tekevät päättäjät eivät sen sijaan Rautiaiselta kiitosta saa. “Meidän alan yhteinen toive on, että vuodenvaihteen muutoksille varattaisiin enemmän aikaa. Päättäjät eivät huomioi mitä kaikkea päätökset oikeasti tarkoittavat käytännön työssä”, hän sanoo eikä pidä millään muotoa järkevänä, että lopullinen päätös tehdään vain 1-2 viikkoa ennen kuin muutosten pitäisi tulla voimaan.

“Joulukuun loppu on muutenkin vuoden kiireisintä aikaa. Nyt kaikkien piti työn ohessa opiskella uusia ohjeita miten kukin  vain ehti. Muutoksista johtuen asiakkaiden informoimiseen ja neuvomiseen menee asiakaspalvelussa tavallista enemmän aikaa. Stressaava meille kaikille”, Rautiainen kertoo.

Hyvät ohjeet auttavat muutoksissa

“Saimme vuodenvaihteen muutoksista ohjeita Kelalta, Apteekkiliitolta ja Receptumilta. Niitä sitten jokainen yritti lukea normaalin työn ohessa. Onneksi meidän porukka on oma-aloitteista, luki ohjeita ja muutokset omaksuttiin ihan hyvin”, Rautiainen kiittelee apteekkinsa työtekijöitä.

“MAXXnet on tosi hyvä. Ohjeet tulevat jokaisen koneelle sähköisesti kuvien kanssa. Jokainen voi etukäteen katsoa ja opiskella omilla koneillaan, miten muutokset tulevat MAXXissa näkymään”,  Rautiainen kiittelee. “Älyttömän kätevää että kaikki tieto tulee tosi nopeasti omalle päätteelle.”

Ei lomia joulukuussa

Koska viranomaisten päätökset ja ohjeet tulevat viime tipassa, vuodenvaihteen muutoksiin on Rautiaisen mielestä vaikea varautua koulutuksen keinoin.

“Koska joulukuu on muutenkin kiireistä aikaa ilman vuodenvaihteen muutoksiakin, varaudumme kiireeseen ja vuodenvaihteen muutoksiin sillä, että meillä ei lomia pidetä joulukuussa lainkaan”, hän kertoo.

Jyväskylässä Keljon Prismassa sijaitseva HoviApteekki on auki joka päivä auki, myös sunnuntaisin ja pyhäpäivisin.

Kelan toimeentulotuki tuonut yllätyksen

Apteekin näkökulmasta Kelan vuodenvaihteessa haltuun ottama toimeentulotuki on lähtenyt hyvin liikkeelle.

“Käytännön työssä toimeentulotuen maksusitomukset ovat sujuneet ihan hyvin tammikuun kahden eka viikon aikana. Nähtäväksi jää kuinka paljon jälkikäteen pitää selvittää päätöksiä. Mutta se on yllättynyt, että meillä on ollut paljon asiakkaita, jotka eivät ole tienneet että heille on maksusitoumus Kelalta lääkkeisiin. Asiakkaille se on ollut iloinen yllätys”, Rautiainen kertoo.

Paperireseptejä tulee edelleen jonkun verran. “Toivottavasti koko ajan vähemmän, koska reseptin kääntäminen paperilta sähköiseksi vie paljon aikaa asiakaspalvelussa”, Rautiainen harmittelee ja jatkaa: “Lääkäripuolelle toivon, että lääkärit oikeasti kirjoittaisivat reseptit suoraan sähköisiksi kun heillä on siihen mahdollisuus”.