Takaisin

ASIAKAS
Kihniön apteekki
Perustettu 1946
Apteekkari Petteri Pietikäinen
4 työntekijää
20 737 reseptiä vuonna 2016

Pieni maaseutuapteekki voi menestyä, vaikka kunnassa on alle 2 000 asukasta. Kihniön apteekin apteekkari Petteri Pietikäinen nosti apteekin reseptuuria ja lisäsi itsepalvelutuotteiden myyntiä tehostamalla apteekin toimintaa.

Kihniön pikkuinen apteekki Pirkanmaalla on Petteri Pietikäisen ensimmäinen apteekki. Ennen Kihniöön muuttoaan Pietikäinen toimi proviisorina Helsingin Vuosaaren apteekissa.

Muutto isosta apteekista maaseudulle ei ollut Pietikäiselle iso muutos.  ”Minulla ei ollut minkäänlaista kynnystä tulla Kihniöön, sillä olen kotoisin maalta, Pielavedeltä Pohjois-Savosta. Kihniö muistuttaa Pielavettä monin tavoin. Molemmat sijaitsevat samalla tavoin kolmen maakunnan risteyksessä”, Pietikäinen vertaa.

Pietikäinen arvostaa Vuosaaren apteekissa viettämiään vuosia. Iso ja modernisti toimiva apteekki antoi hyvät menestymisen eväät.

Tehokkuutta reseptien käsittelyyn

Yksi menestystekijä Pietikäisen mukaan on tietotekniikka ja sen hyödyntäminen apteekin arjessa ”Hankin heti tännekin vähän lisää laitteita ja koneita, kun olen niin tottunut niihin. Apteekkarin huoneessa ei ollut kuin vanha faksi, kun aloitin täällä vapunpäivänä viime vuonna”, apteekkari hymyilee. Nyt faksin on korvannut monitoimilaite.

Apteekkarin tärkeimpänä työkaluna on kannettava tietokone, josta hän kirjautuu MAXX-apteekkitietojärjestelmään. Raporteista ja tilastoista löytyy nopeasti apteekkarin etsimä tieto. Apteekin reseptuuri oli edellisvuonna 19 972 ja viime vuonna 20 737.

Pietikäinen ilahtui kuullessaan, että Kihniössä on käytössä MAXX, joka oli hänelle ennestään tuttu Vuosaaren apteekista. Hyvin toimivan järjestelmän kanssa työt sujuvat nopeasti ja helposti. ”Ja Receptumin helpdeskistä saa aina hyviä neuvoja, jos ei jotakin osaa”, Pietikäinen lisää.

Apteekin tehokkuutta nostettiin tuomalla sinne yksi uusi kassareseptipääte. Neljä työskentelypäätettä on tällä hetkellä sopivasti, sillä apteekissa on apteekkarin lisäksi kolme työntekijää: proviisori,osa-aikaisesti työskentelevä farmaseutti ja tekninen apulainen.

Aukioloajat selkeiksi ja laajemmiksi

Apteekin aukioloaikojakin muutettiin. Apteekki palvelee nyt myös lauantaisin. Arkisin asiakkaita palvellaan joka päivä yhtä pitkään. Aiemmin ovet suljettiin perjantaisin aikaisemmin kuin muina päivinä.

”Se on selkeämpää ja asiakkaalle helpompaa, jos aukioloajat ovat aina samat”, Pietikäinen perustelee.

Parempi esillepano lisäsi myyntiä

Kalusteet järjestettiin uuteen järjestykseen. Apteekin takaseinälle hankittiin vetolaatikostot, joiden uumeniin sujautettiin aikaisemmin pöydillä ja erilaisilla hyllyillä olleet lääkepakkaukset. Tietotekniikka keskitettiin uuteen paikkaan. Muutoksilla saatiin apteekkiin parempi järjestys ja suuremman tilan tuntua.

”Asiakastilaa olisi nyt mahdollisuus vähän laajentaa ja antaa siten käsikauppatavaroille enemmän tilaa”, apteekkari suunnittelee jo seuraavaa muutosta.

Tuotteiden esillepanoa on parannettu järjestämällä samantyyppiset tuotteet hyllyihin vierekkäin. Asiakkaan huomio kiinnitetään tarjouksiin erivärisillä hintalapuilla. ”Esillepanoon panostaminen näkyy lisääntyneenä myyntinä”, Pietikäinen myhäilee.

Pienenkin kannattaa markkinoida

recemtum_kihnion_apteekki_InfotauluPietikäisen mukaan Receptumin apteekkiin toimittamat kaksi mainosnäyttöä ovat kasvattaneet myyntiä. Kun asiakkaat istuvat kassan vieressä odottamassa reseptilääkkeitään, näytöllä pyörivät tuoteinfot ja mainokset antavat heille hyödyllistä tietoa ja johtavat usein ostoksiin.

Apteekkari kertoo apteekkinsa kuulumisista säännöllisesti Twitterissä ja Facebookissa. Apteekin omat kotisivutkin kertovat tarjouksista. ”Meillä on tietysti myös yli satavuotiaita asiakkaita, jotka eivät välttämättä seuraa juuri näitä kanavia, joten lehdessäkin voisi joskus mainostaa”, apteekkari pohtii.

Mökkiläiset vilkastuttavat kesällä myyntiä

Kihniössä on satoja vapaa-ajan asuntoja. Kesäisin apteekin ovi käy vielä tiuhemmin kuin talvella, vaikka ei apteekissa ole mitenkään hiljaista tammikuisena arkipäivänäkään. Apteekki on kyläläisten kohtaamispaikka. ”Sijaintimme on loistava: keskellä kylää peltojen keskellä”, apteekkari nauraa.

Koska apteekin ovelta ei ole pitkä matka Kihniön ohi kulkeville isoille teille, apteekkarilla on suunnitelma, miten ohikulkijoitakin voisi houkutella ostoksille. ”Yhteistyö kantaa tässä hedelmää. Voisimme ehkä kunnan muiden yrittäjien kanssa hankkia tienvarsille yhteiset opasteet”, Pietikäinen miettii.

Apteekki menestyy, kun lääkäri on lähellä

Vaikka Kihniön kunnan asukasluku on pieni ja ikärakenne tulevaisuuden kannalta ehkä huolestuttava, juuri nyt ikääntyvät asukkaat ovat apteekille hyviä asiakkaita. Apteekki hyötyy siitä, että lääkäripalvelut toimivat Kihniössä hyvin.

”Meillä on kunnassa kaksi lääkäriä ja myös yksi sairaanhoitaja, jolla on reseptin kirjoitusoikeus. On hyvä, että asukkaiden ei tarvitse lähteä lääkäriin Parkanoon tai Virroille”, Pietikäinen sanoo.