Työpaikkakassoilta tarvitaan tieto apteekeille alkuomavastuun maksajasta

Reseptikorvattaville lääkkeille 1.1.2016 tuleva uusi 50 euron alkuomavastuu vaikuttaa myös apteekkien ja työpaikkakassojen väliseen toimintaan.

Käytännössä työpaikkakassoilla on kaksi tapaa käsitellä alkuomavastuuta. Työpaikkakassa joko maksaa alkuomavastuun kokonaan asiakkaan puolesta tai sitten asiakas maksaa omavastuun ensin kokonaan ja loppusumma lääkkeestä maksetaan työpaikkakassan normaalien sääntöjen mukaisesti.

Tämä tieto pitää saada apteekkien käyttöön. MAXXiin tuleekin loppuvuoden aikana työpaikkakassan parametrit, joihin tulee tieto, miten kukin työpaikkakassa alkuomavastuun käsittelee. Tulemme ohjeistamaan myöhemmin, miten MAXXin työpaikkakassan parametreja kannattaa käyttää.

Työpaikkakassat päättävät suhtautumisestaan alkuomavastuuseen loppuvuoden vuosikokouksissaan, mutta tämän hetkisen tiedon perusteella oletettavaa on, että suurin osa työpaikkakassoista ei osallistu alkuomavastuun maksamiseen.

PS: Tämä artikkeli on päivitetty 16.12. vastaamaan hallituksen budjettipäätöstä alkuomavastuun määrässä. Alunperin alkuomavastuun piti olla 45 euroa ja lokakuun budjettiehdotouksen mukaan 60 euroa. Lopullinen päätös on siis 50 euroa.