Takaisin

ASIAKAS
Ympyrätalon apteekki
Perustettu 1887 Sörnäisten apteekin nimellä
Toimi Hakaniemen apteekin nimellä 7.2.2013 asti
Apteekkari Tiina Vaitomaa

Ympyrätalon apteekki yhdistää lääkehuollon ja hyvinvointipalvelut

Täysin uudenlaisen apteekin suunnittelu ja rakentaminen ei ollut helppo tehtävä apteekkari Tiina Vaitomaalle. Ensimmäisissä suunnitelmissa uuden Ympyrätalon apteekin piti päästä avaamaan ovensa lokakuussa 2013, mutta lopulta vasta helmikuussa 2014 ensimmäiset asiakkaat kävelivät sisään ainutlaatuiseen apteekkiin Helsingin Hakaniemessä.

Rahaa paloi suunniteltua enemmän, remontoinnin aikataulut pettivät eikä omia työntunteja ole laskettu. “Yksi harvoista toimijoista, jotka hoitivat hommat niin kuin piti, oli Receptum”, Tiina Vaitomaa kertoo alun vaikeuksista. Nyt elokuussa puoli vuotta avajaisten jälkeen Vaitomaa jo hymyilee, kun oma unelma ihmisläheisestä apteekista on toteutunut.

Ympyrätalon apteekki on paikka, jossa pitää päästä käymään, jotta uudenlaisen palvelukokemuksen voi kunnolla ymmärtää. Mutta mistä kaikki lähti liikkeelle?

Uuden palvelukonseptin pilottiapteekki

Uudenlainen palvelukokemus“Olen aina ideoinut uusia juttuja ja pitänyt tärkeänä ihmisten kokonaisvaltaista hyvinvointia. Kehoa ja mieltä tulee hoitaa kokonaisvaltaisesti. Kun ne ovat tasapainossa, voidaan puhua hyvinvoinnista. Kun minulle tuli tilaisuus rakentaa aivan uudenlainen apteekki, halusin panostaa hyvinvointia tukeviin palveluihin ja viihtyisään asiakaskokemukseen”, Vaitomaa kertoo alkuhetkistä.

Hän tuli Rantasalmen apteekin apteekkarin paikalta rakentamaan Ympyrätalon apteekkia helmikuussa 2013 tulipalossa tuhoutuneen Hakaniemen apteekin paikalle.

YTA-Yhteistyöapteekit-ketju lähti kehittämään uudenlaista palvelukonseptia vuoden 2013 alussa. ”Kun minulle tuli tilaisuus lähteä pilotoimaan Ympyrätalossa uudenlaista apteekkia, en epäröinyt”, Vaitomaa kertoo.

Receptum tuli mukaan aikaisessa vaiheessa

“Receptum tuli mukaan suunnitteluun hyvin aikaisessa vaiheessa, ja heillä oli selkeät ohjeet mitä kaikkea pitää ottaa huomioon uuden apteekin rakentamisessa. Iso kiitos Juha Antilalle ja koko tiimille, joka on ollut mukana. Vaikka rakentamisen aikataulut eivät pitäneet, Receptumin tiimi jousti ja auttoi paljon koko hankkeessa”, Vaitomaa kertoo.

Receptum toimitti Ympyrätalon apteekkiin

 • MAXX-järjestelmän kaikilla palveluilla
 • apteekin toiminnallisen konseptin konsultoinnin,
 • sähkösuunnitelmien konsultoinnin tietojärjestelmien ja valvontakameroiden osalta,
 • kalustesuunnittelun konsultoinnin laitesijoittelun ja toteutuksen osalta,
 • kameravalvonnan toimituksen,
 • vuoronumerojärjestelmän suunnittelun ja toteutuksen,
 • tavaralogistiikan suunnittelun ja toteutuksen,
 • tietoliikenneyhteyden suunnittelun ja toteutuksen,
 • erillisen toimistoverkon suunnittelun ja toteutuksen,
 • apteekkarin kotiyhteyden toteutuksen,
 • kaikkien tietoteknisten laitteiden toimituksen, asennuksen ja käyttöönottopalvelun,
 • puheliikenteen ja numeroinnin suunnittelun, operaattorien kilpailutuksen ja järjestelmän toteutuksen,
 • käyttäjäkoulutuksen ja käyttöönoton tuen.

Sairaanhoitajan vastaanotto, suolahengitystä ja jalkahoitoja

TOP 10Ympyrätalon apteekki on Suomen ensimmäinen apteekki, joka yhdistää tavallista laajemmin perinteisen lääkeneuvonnan ja lääkkeiden turvallisen toimittamisen sekä hyvinvoinnin ja terveydenhoidon palvelut yhteen ja samaan paikkaan.

Ympyrätalon apteekista löytyvät muun muassa sairaanhoitajan vastaanotto, rokotuspalvelut, luunlujuuden mittaus Jyväskylän yliopistossa kehitetyllä uudenlaisella laitteella, suolahengityshoitoa, kasvo- ja jalkahoitoja sekä joukko muita hyvinvointipalveluja.

“Tämä valoimpulssilaite on apteekin hyvinvointihoitolan kallein laite. Näitä on vain kaksi Suomessa. Valon eri aallonpituuksilla hoidetaan erilaisia iho-ongelmia, liikakarvoitusta sekä se sopii myös ihon nuorentamiseen kaikille ihotyypeille”, Vaitomaa esittelee apteekkinsa hoitopalveluja.

Ympyrätalon apteekista löytyy myös hyvinvointibaari, jossa asiakkaat voivat ostaa muun muassa virkistäviä shotteja ja smoothieita.

“Ekologisuus on tärkeä arvo apteekillemme”, Vaitomaa kertoo ja esittelee uudenlaista lääkkeiden kierrätyspistettä.

800 neliön tiloihin mahtuu myös luentosali, jossa pidetään hyvinvoinnin aiheista yleisöluentoja.

Intimiteettisuojaan paljon huomiota

Kahdenlaisia reseptipalvelupisteitäYmpyrätalon apteekissa asiointi on haluttu tehdä miellyttäväksi. Asiakas voi valita normaalin tai kiireettömän reseptipalvelulinjan sen mukaan haluaako hän enemmän vai vähemmän lääkeneuvontaa. Kiireettömässä palvelussa palvellaan istuen ja kaikki reseptilääkkeet ja ostokset voi myös maksaa reseptipalvelupisteelle.

“Suunnittelussa kiinnitimme paljon huomioita intimiteettisuojaan. Reseptipisteet on sijoitettu erilleen toisistaan, asiakkaan selän takana ei ole heti odottamassa toista asiakasta, akustiikka ja kaiuttimet on suunniteltu siten, että reseptipisteen keskustelu ei kulkeudu muiden korviin”, Vaitomaa kertoo.

Työntekijät moniosaajia

Koska Ympyrätalon apteekki toimii uudella tavalla, se tarvitsee myös uudenlaisen organisaation. “Matala organisaatio, jossa vastuu on asiakaspalvelussa olevilla”, Vaitomaa kiteyttää johtamistapansa.

“Työntekijöiden osaaminen on oleellista. Monella työntekijällä on useampi tutkinto. Hoitajilla ja ravintovalmentajalla on myös farmaseutin koulutus. Tässä työssä pitää olla moniosaajia, joita meillä jokainen on”, Vaitomaa kehuu henkilökuntaansa.

Uusin tekniikka helpottaa työntekoa

Tekniikan avulla helpommaksiHyödyntääkseen moniosaajiensa taidot Vaitomaa on hankkinut ideointiohjelman tabletteineen uusien liikeideoiden löytämiseksi ja arkisen toiminnan kehittämiseksi. “Haluan kaiken uuden tekniikan, joka helpottaa käytännön toimintaa”, Vaitomaa kertoo.

Niinpä esimerkiksi reseptilääkevaraston hoitaa alusta loppuun lääkkeenjakelurobotti. Uusimman tietotekniikan avulla paperin käyttö minimoidaan, jo ekologisistakin syistä.

Vaikka Ympyrätalon apteekki on toiminut ainutlaatuisella konseptillaan vasta puoli vuotta, Vaitomaalla on jo uusia ideoita suunnitteluputkessa. “Mutta niistä lisää myöhemmin”, hän naurahtaa.