Lappeenrannan Keskusapteekki

Apotekare Ossi Sarvilahti och farmanom Hannele Vepsäläinen har med hjälp av datateknik hållit Lappeenrannan Keskusapteekki som en pionjär inom apoteksbranschen sedan år 1978.

Även om apotekare Ossi Sarvilahtis arbetsbord är fullt av pappershögar är den 74-åriga apotekaren fortfarande en entusiastisk pionjär inom apoteksbranschens digitalisering. När han fick sitt apotekstillstånd år 1978 moderniserade han Lappeenrannan Keskusapteekki på två sätt som vid den tidpunkten var helt nya. Apoteket fick som ett av de första i Finland både ett apoteksprogram och utdragbara lådor.

Sarvilahti har i över 30 år upplevt hur den avancerade datatekniken har underlättat apotekens verksamhet på många sätt. ”Jag har alltid ansett det vara viktigt att ett apotek har tillgång till de senaste verktygen för att underlätta arbetet”, berättar Sarvilahti och berättar varför han alltid som en av de första har uppdaterat från BASF till Nokia Datas MikroMikko2, sedan till Linnea och slutligen till MAXX.

Datoriseringen inleddes redan på 1970-talet i apoteken

Ossi Sarvilahti

Stommarna till de första utdragbara lådorna i Finlands apotek används fortfarande.

Ossi Sarvilahti fungerade i slutet av 1970-talet som inköpschef vid Universitetets Apotek och lade märke till hur apoteksbranschen kunde dra nytta av datatekniken. Men som de flesta pionjärer vann hans idéer och förslag ingen genklang i den stora organisation som Universitets Apotek utgör. ”Då beslöt jag att det fick vara nog och ansökte om ett eget apotekstillstånd”, berättar Sarvilahti.

I sitt eget apotek, Lappeenrannan Keskusapteekki, tog han som en av de första i Finland hjälp av datorer. Hans roll som pionjär ledde till att han höll föredrag för andra yrkesmänniskor inom apoteksbranschen. ”Ett revolutionerande tillfälle var Farmacidagarna 1982”, berättar Sarvilahti. Dagarnas tema var ”ADB inom läkemedelsförsörjning”, vilket öppnade apotekarnas ögon och främjade apotekens datorisering.

”Lars Molins aktiva arbete inom Finlands apotekareförbund förde på den tiden kraftigt sakerna vidare”, minns Sarvilahti.

Sarvilahti berättade själv öppet på Farmacidagarna i början av 1980-talet om sina erfarenheter och de fördelar apotekets datorisering förde med sig. ”För mitt eget apotek är nyttan av ADB cirka 1 000 mk/mån”. Förutom den ekonomiska nyttan upplevde kunderna redan då att betjäningen var snabbare. Sarvilahtis första apotekssystem var det tyska BASF.

30 år av samarbete med Receptum

När Nokia data tre år senare, 1985, beslöt att börja bygga upp framtidens apotekssystem blev datoriseringen snabbare. ”Det var verkligen tur att apoteksbranschen med hjälp av Nokias framgångar kunde utvecklas vidare”, säger Sarvilahti nu.

Resten är historia. Nokia Datas apoteksenhet ändrades via ICL till Receptum. Sarvilahti och Vepsäläinen är bland Receptums långvarigaste kunder. ”Vår relation har alltid starkt präglats av förtroende”, berättar Sarvilahti.

”Receptum har gjort många saker enklare. Och varje gång man ber om hjälp så får man den. Med nästan vad som helst”, säger Hannele Vepsäläinen med ett skratt. Under 30 år av samarbete har många personer blivit mycket bekanta.

Uppgång och nedgång i handeln med Ryssland

På samma sätt som många andra apotek i östra Finland har även Lappeenrannan Keskusapteekki upplevt uppgång och nedgång i handeln med Ryssland. ”Som bäst såldes under säsongerna en tredjedel av de receptfria läkemedlen till ryssar”, berättar Sarvilahti.

Nu har handeln visat en verkligt stor nedgång. Nu är det inte längre nog att man i ett finländskt apotek på ett pålitligt sätt får exakt det som står på förpackningen. Få ryssar har längre råd att komma till Finland och det syns även i apotekens försäljning.

KUND
Lappeenrannan Keskusapteekki
Apotekare Ossi Sarvilahti
Grundat år 1923som Petsamo apotek
17 anställda
Cirka 100 000 recept årligen, huvud- och filialapoteket tillsammans