Farmaseutti Satu Engström ja proviisori Jarna Heikkonen tutkivat turvakameroiden näkymiä päätteeltä.

Farmaceut Satu Engström och provisor Jarna Heikkonen kontrollerar bilder från övervakningskamerorna på bildskärmen.

En man med axelväska rör sig på kosmetikavdelningen och betalar sedan läppbalsam för några euro i kassan. I apoteket i S:t Karins lägger man snabbt märke till att hyllorna på kosmetikavdelningen gapar tomma och man tar fram mannens besök från övervakningskameran. På filmen kan man se hur varor olovligt sätts i väskan. Från S:t Karins skickas omedelbart ett videoklipp och en brottsanmälan till polisen. Tjuven blir snabbt fast på följande apotek.

Övervakningskamerorna behövs absolut eftersom vi råkar ut för stölder 2-4 gånger i månaden. Utan kameror skulle de kanske aldrig upptäckas eller kunna utredas”, berättar apotekare Helena Lehtinen och provisor Jarna Heikkonen från apoteket i S:t Karins.

I apoteket i S:t Karins har även tidigare funnits övervakningskameror från en väktarfirma. Tidigare fanns det emellertid endast fyra kameror och bilden var svartvit. Man kunde endast se videon på en enhet vilket kändes gammaldags.

Helena Lehtinen tog genast vara på tillfället när Receptum erbjöd ett modernt övervakningssystem. Till S:t Karins beställde man 16 kameror.

De nya kamerorna togs i bruk på hösten 2014 och man har fångat många tjuvar sedan dess.

Proviisori Jarna Heikkonen näyttää, miltä kameranäkymät näyttävät.

Provisor Jarna Heikkonen visar hur kamerabilderna ser ut.

Övervakningskamerorna löser tvister

I S:t Karins används kamerorna även till annat än tjuvjakt.
”Om vi misstänker att ett recept är förfalskat kan vi obemärkt ta ett foto av kunden och utreda saken”, berättar farmaceut Satu Engström och visar hur det sker. Bilden är förvånansvärt skarp.

Turvakameralla saa tarvittaessa otettua selkeän kuvan vaikkapa reseptitiskiltä.

Med övervakningskameran kan man ta en skarp bild till exempel vid receptdisken.

Även läkemedelsarbetare Virpi Lindholm använder övervakningskamerorna mycket. Hon berättar att alla videon finns kvar på enheten i två veckor och att det är väldigt enkelt att förstora videobilden. Vid behov kan man även göra en bildkapning eller spara en del i ett USB-minne. De här videoinspelningarna kan sedan enkelt skickas från apoteket till polisen i samband med en brottsanmälan.

”Med hjälp av övervakningskamerorna har vi även utrett annat än brott”, tillägger Engström och Heikkonen.
När det har varit oklart hur många burkar kunden har fått eller om man gett tillbaka rätt växelpengar har övervakningskamerornas inspelningar varit till hjälp vid utredningarna.

”Visst har vi också med hjälp av övervakningskamerorna utrett vad vi själva har gjort. En gång hittade en farmaceut inte certifikatkortet för e-receptcentret. På videon kunde vi sedan se att det hade hamnat i en pärm”, berättar Satu med ett skratt.

5 x nytta av övervakningskameror

  • Tjuvarna blir fast oftare än tidigare, eftersom kamerorna ser mer än ögonen.
  • Videoinspelningarna av en stöld kan skickas direkt till polisen.
  • När det gäller receptförfalskningar kan vi spara skarpa bilder.
  • På videon kan vi kontrollera att kunden har fått rätt antal burkar eller rätt växelpengar.
  • Med hjälp av videon kan vi hitta våra egna borttappade saker.

KUND
Apoteket i S:t Karins
Apotekare Helena Lehtinen
Cirka 16 anställda
143 000 recept årligen