Steissin apteekki sijaitsee Helsingin vilkkaalla päärautatieasemalla. Järjestelmänvaihdon yhteydessä tiloista suunniteltiin tehokkaat. Myös turvallisuuteen satsattiin kattavalla valvontakamerajärjestelmällä.

Takaisin

Asiakas

Apteekki
Steissin apteekki /Helsinki XXIV apteekki

Apteekkari
Nina Sevón-Vilkman

Henkilökunta
3 työntekijää

Reseptuuri
61 435 (2018)

Apteekkari Nina Sevón-Vilkman esittelee Steissin apteekin täysin remontoituja tiloja Helsingin rautatieasemalla. Pienehkön liiketilan joka kolkka on suunniteltu toimivaksi. Myös valvontakamerat on aseteltu niin, ettei kuolleita kulmia jää tärkeisiin paikkoihin. Steissin apteekki on nyt turvallinen ja toimiva.

Ryöstökokemus opetti arvostamaan valvontakameroita

“Minulle hyvän valvontakamerajärjestelmän hankkiminen oli itsestäänselvyys. Se on tärkeä työväline ja turvallisuuden takaaja henkilökunnalle. Tästä minulla on omaa kokemusta, kun jouduin todistamaan ryöstöyrityksen”, apteekkari Sevón-Vilkman kertoo.

Valvontakameroiden hyöty konkretisoitui Nina Sevón-Vilkmanille, kun hän oli vielä lähiöapteekin proviisorina. Tiskille ilmaantui eräänä päivänä naamioitu mies, joka vaati saada heti haluamansa lääkkeet teräaseella uhaten.

“Olin ällistynyt mutta huikkasin pian, että soittakaa poliisit. En uskaltanut estää ryöstäjää, mutta hän ei onneksi löytänyt haluamaansa, koska lääkkeiden varastopaikat oli määritelty menekin eikä aakkosten mukaan”, Sevón-Vilkman kertoo.

Kun poliisit saapuivat, he kyselivät Sevón-Vilkmanilta, miltä ryöstäjä näytti. 

“Oli yllättävän vaikea muistaa, mitä ryöstäjällä oli päällä tai miltä hän kuulosti. Onneksi oli valvontakamerat. Niistä löytyi niin hyvä kuva ryöstäjästä, että se voitiin julkaista mediassa. Näin ryöstäjä myös saatiin kiinni.”

Valvontakamerat ovat työntekijöiden turva

Nina Sevón-Vilkmanin mukaan valvontakamerat turvaavat henkilökuntaa monella tavalla. Konkreettisessa uhkatilanteessa ne ovat välttämättömiä, mutta myös epäselvät tilanteet voidaan selvittää kameratallenteiden avulla.

Epäselviä tilanteita voi tulla vaihtorahan määrästä. Kameran avulla voidaan myös seurata, jos hyllyillä on epäilyttävää toimintaa.

“Saimme kerran selville kameroiden avulla, minne kallis kosmetiikka katosi. Sama henkilö kävi katsomassa kosmetiikkahyllyjä pariin otteeseen mitään ostamatta. Tallenteelta selvisi, että hän oli sujauttanut purkkeja joka kerta taskuihinsa”, Sevón-Vilkman kertoo.

Valvontakameralla saa napattua laadukkaan kuvan huomaamatta ja nopeasti omalta päätteeltä. Haluttu kuva löytyy sitten koneelta, jos esimerkiksi poliisi sitä tarvitsee.

“Kamerat ovat hyvä apuväline henkilökunnalle epäselviin tai uhkaaviin tilanteisiin. Kameroiden kautta pystyy tarvittaessa katsomaan tilanteen esimerkiksi murtotilanteessa kotiyhteydellä, mutta sellaista tilannetta ei onneksi ole vielä tullut eteen.”

Receptumilta apua suunnitteluun

Korona on vienyt kävijöitä apteekilta, kun työmatkaliikenne on vähentynyt koronan takia. Toisaalta hiukan rauhallisemmat kuukaudet ovat olleet hyvä tilaisuus remontoida apteekki. Samaan aikaan myös rautatieasemaa kunnostetaan yhä palvelemmaksi ja kutsuvammaksi.

Nina Sevón-Vilkmanilla on pitkä ura lääkealan viranomaisvalvonnassa ja Farmasian oppimiskeskuksen toiminnanjohtajana. Kun elämäntilanne salli, hän päätti hakea apteekkilupaa. Käytännön apteekkityöhön hän paneutui työskentelemällä ensin proviisorina useassa apteekissa ennen apteekkiluvan hakemista.

“Kun aloittaa uutena apteekkarina ja haluaa samalla uudistaa, on mielettömän hienoa olla yhteistyössä Receptumin kaltaisen yrityksen kanssa, jossa innostus ja paneutuminen omaan työhön on ainutlaatuista. Pirjo Ikonen on kulkenut rinnallani puoli vuotta auttaen apteekkarinvaihdoksessa ja remontissa. Matti Koivula on katsonut pieteetillä jokaiselle kameralle juuri oikean paikan ja auttanut monessa muussa asiassa”, Sevón-Vilkman kiittelee.

Apteekissa vaihdettiin samalla myös apteekkijärjestelmä Salixista MAXXiin, jota Sevón-Vilkman pitää helppokäyttöisenä ja monipuolisena. Tiensä päässä ollut lääkerobotti lähti eläkkeelle, sillä uusituissa tiloissa sitä ei enää tarvita. Kaikki on kätevästi käsillä tarkan tilasuunnittelun ansiosta.

Kaikki laitteet on uusittu avaimet käteen -pakettina

“Ei tulisi mieleenkään lähteä itse metsästämään jotain sattumanvaraisia laitepaketteja. Nyt kaikki on Receptumilla MAXXin kanssa hyvin sopivaksi ja toimivaksi testattua. Huolto pelaa myös joustavasti tarvittaessa”, Sevón-Vilkman sanoo.

Kun apteekin arki on asettunut uusittuun tilaan, henkilökunta pääsee suunnittelemaan omia hyllyjään ja niiden valikoimaa. Apteekkari antaa työntekijöilleen valtaa ja vastuuta hoitaa itsehoitotuotteiden valikoimaa. Se tulee olemaan varmasti mielenkiintoista, sillä keskeisellä paikalla on monenlaista asiakasta satunnaisista matkalaisista työmatkalaisiin ja lähialueen eläkeläisiin, joille asema on tärkeä kokoontumispaikka.

Testasimme Steissin apteekin väistötiloissa turvakameraa.