Takaisin

Asiakas
Kaarinan apteekki
Apteekkari Helena Lehtinen
Noin 16 työntekijää
143 000 reseptiä vuosittain

Farmaseutti Satu Engström ja proviisori Jarna Heikkonen tutkivat turvakameroiden näkymiä päätteeltä.

Farmaseutti Satu Engström ja proviisori Jarna Heikkonen tutkivat turvakameroiden näkymiä päätteeltä.

Olkalaukkumies puuhailee kosmetiikkaosastolla ja maksaa siten kassalle parin euron huulirasvan. Kaarinan apteekissa havahdutaan pian kosmetiikkaosaston hyllyjen tyhjenemiseen ja otetaan turvakamerasta miehen käynti esille. Kuvasta näkyy, että tavaraa siirtyy luvattomasti kassiin. Niinpä Kaarinasta lähtee saman tien video-ote ja rikosilmoitus poliisille sekä varoitus vikkelästä varkaasta alueen apteekeille. Varas saadaan kiinni pian seuraavalta apajalta.

”Turvakamerat ovat aivan välttämättömyys, sillä meillä on varkauksia 2−4 kertaa kuukaudessa. Ilman kameroita ne jäisivät ehkä kokonaan huomaamatta ja selvittämättä”, kertovat apteekkari Helena Lehtinen ja proviisori Jarna Heikkonen Kaarinan apteekista.

Kaarinan apteekissa on ennenkin ollut vartiointiliikkeen turvakamerat. Aiemmin kameroita oli kuitenkin vain neljä ja kuva niissä mustavalkoinen. Videoita pystyi katsomaan ainoastaan yhdeltä laitteelta, mikä tuntui vanhanaikaiselta.

Helena Lehtinen tarttuikin heti tilaisuuteen, kun Receptum tarjosi modernia turvakamerasysteemiä, jossa on mahdollisuus seurata usean kameran välityksellä tarkkaa värikuvaa apteekin kaikilta päätteiltä. Kaarinaan otettiin 16 kameraa.

Uudet kamerat otettiin käyttöön syksyllä 2014 ja niillä on napattu jo monta rosvoa.

Proviisori Jarna Heikkonen näyttää, miltä kameranäkymät näyttävät.

Proviisori Jarna Heikkonen näyttää, miltä kameranäkymät näyttävät.

Turvakamerat riitojen ratkaisijoina

Kaarinassa turvakameroita on käytetty muuhunkin kuin rosvojahtiin.
”Jos epäilemme reseptiväärennöstä, voimme ottaa asiakastiskiltä huomaamattomasti kuvan ja selvittää asian”, kertoo farmaseutti Satu Engström ja näyttää, miten se tapahtuu: kuva on hämmästyttävän tarkka.

Turvakameralla saa tarvittaessa otettua selkeän kuvan vaikkapa reseptitiskiltä.

Turvakameralla saa tarvittaessa otettua selkeän kuvan vaikkapa reseptitiskiltä.

Myös lääketyöntekijä Virpi Lindholm käyttää paljon turvakameroita. Hän kertoo, että videot säilyvät laitteella kaksi viikkoa ja videokuvaa on todella helppo suurentaa. Siitä voi ottaa myös kuvakaappauksen tai osatallennuksen muistitikulle tarvittaessa. Näitä videotallenteita on sitten helppo lähettää apteekista tarpeen tullen poliisille rikosilmoituksen yhteydessä.

”Olemme selvittäneet turvakameroiden avulla muutakin kuin rikoksia”, Engström ja Heikkonen lisäävät.
Kun on ollut epäselvyyttä, montako purkkia asiakas on saanut tai onko rahasta annettu oikein takaisin, turvakameroiden tallenteet ovat olleet tukena asioita selvitellessä.

”Ollaan me omia tekemisiämmekin turvakameroiden avulla selvitetty. Kerran oli yhdeltä farmaseutilta e-reseptikeskuksen varmennekortti hukassa. Videolta sitten nähtiin, että se oli jäänyt kansion väliin”, Satu kertoo ja nauraa.

5 x hyötyä turvakameroista

  • Varkaat saadaan kiinni entistä useammin, koska kamerat ovat silmien apuna.
  • Videotallenteet varkaudesta voi lähettää suoraan poliisille.
  • Reseptiväärennystapauksista saa tarkat kuvat talteen.
  • Mahdollisuus tarkistaa videolta, saiko asiakas oikean määrän purkkeja tai vaihtorahaa.
  • Omia kadonneita tavaroita voi jäljittää videon avulla.