Takaisin

ASIAKAS
Vaasan Keskusapteekki
Perustettu vuonna 1885
15 työntekijää
Apteekkari Tiina Heikkilä

Uudenaikainen kameravalvonta ja vuoronumerojärjestelmä antavat aikaa asiakkaalle

Ensi vuonna 130 vuotta täyttävä Vaasan Keskusapteekki sai pari vuotta sitten uuden apteekkarin. Tiina Heikkilä hankki taloon uutta tekniikkaa ja ryhtyi laajentamaan tuotevalikoimaa.

Ensimmäistä apteekkiaan luotsaava Tiina Heikkilä kertoo, että apteekin vanha, 2000-luvun alussa hankittu vuoronumerojärjestelmä ja kameravalvonta olivat aikansa eläneitä, kun hän otti apteekin hoitoonsa kesällä 2012.

”Vuoronumerojärjestelmän laitteisto itsessään oli hyvä ja kestävä, joten päivitimme sen vain tähän päivään”, Tiina Heikkilä kertoo.

Receptumin toimittama vuoronumerojärjestelmä helpottaa Heikkilän mukaan apteekin henkilökunnan työtä. Työpöydälläkin on enemmän tilaa, koska vuoronumerojärjestelmää käytetään työpäätteeltä eikä erillisiä laitteita tarvita.

”Jokainen työntekijä näkee jonotustilanteen tietokoneeltaan, ja asiakkaan kutsuminen tapahtuu hiirtä klikkaamalla”, apteekkari selittää.

Enemmän aikaa asiakkaalle

VuoronumerojärjestelmäAsiakkaat hyötyvät uudesta tekniikasta lyhentyneinä jonotusaikoina. Järjestelmästä on mahdollista saada tarkat raportit esimerkiksi juuri jonotusajoista, mutta Vaasan Keskusapteekissa ei ole ainakaan toistaiseksi otettu raportointia käyttöön.

”Se on tietoinen valinta. Asiakkaan pitää toki päästä pian palveltavaksi, mutta minusta meidän ei pidä pyrkiä siihen, että saisimme asiakkaan mahdollisimman pian myös ulos. Henkilökunnan pitää rauhoittua ja keskittyä palvelemaan asiakasta”, Tiina Heikkilä sanoo.

Asiakkaiden ei tarvitse jonottaa pitkään, koska myös apteekin takatiloissa työskentelevät näkevät koneiltaan jonotustilanteen. He voivat ruuhkahetkinä keskeyttää omat puuhansa ja tulla asiakaspalveluun.

Heikkilän mukaan on mahdollista, että Vaasan Keskusapteekissa otetaan tulevaisuudessa käyttöön omat palvelupisteet nopealle asioinnille. Silloin asiakas valitsee itse vuoronumeroa ottaessaan, vaatiiko hänen asiansa vähän vai enemmän aikaa.

”Tähänkin järjestelmä antaa mahdollisuuden”, Heikkilä sanoo.

Näpistykset kuriin kameroilla

ValvontakameraTiina Heikkilä on erittäin tyytyväinen Receptumin toimittamaan valvontakamerajärjestelmään. Kymmenen kameran tuottamat kuvat ovat teknisesti niin laadukkaita, että niistä voi jälkikäteen nähdä vaikka sen, minkä suuruisilla seteleillä asiakas maksoi ostoksensa.

”Poliisitkin ovat kiitelleet hyviä ja selkeitä kuvia”, apteekkari kertoo. Hän uskoo kameravalvonnan vähentävän ja ehkäisevän näpistyksiä, koska näpistelijät saadaan valvonnan ja tarkkojen kuvien ansiosta kiinni.

Helppo asentaa, helppo käyttää

Apteekin tekniikan päivittäminen oli Tiina Heikkilän mukaan huomattavasti helpompi urakka kuin hän osasi kuvitella. Uuden vuoronumerojärjestelmän tai kameravalvonnan hankkimista ei tarvitse hänen mukaansa pelätä, sillä asennustyöt eivät häirinneet millään tavalla apteekin arkea.

Yhteistyö Receptumin kanssa oli jouhevaa, ja jos apteekkilaisille tuli kysymyksiä, niihin sai nopeasti asiantuntevia vastauksia.

”Ammattilaiset hoitivat asennukset nopeasti ja huomaamattomasti. Kaikki yksityiskohdat käytiin huolellisesti läpi ja mietittiin valmiiksi jo ennen asennuksia”, Heikkilä sanoo.

Apteekkari arvostaa myös sitä, ettei apteekin henkilökunnan tarvinnut ymmärtää mitään tekniikasta. Kun tarpeet oli selvitetty, Receptumin asiantuntijat antoivat selkeät ohjeet siitä, mitä apteekkiin pitää tilata. Järjestelmien käyttökään ei vaadi erityistä osaamista.

Tiina Heikkilän mukaan vuoronumerojärjestelmä ja kameravalvonta toimivat moitteettomasti Vaasan Keskusapteekissa käytössä olevan Salix-apteekkijärjestelmän kanssa.

”Voi olla, että Receptumin MAXX-ohjelmisto antaisi vielä enemmän mahdollisuuksia, mutta kokemuksemme ovat näinkin hyviä”, Heikkilä sanoo.

Apteekki on asiantuntija

Vaasan Keskusapteekin tuotevalikoimaa on koko ajan laajennettu Heikkilän tultua taloon. Apteekkiin on hankittu muun muassa uusia kosmetiikkasarjoja ja eläimille suunnattuja tuotteita. Vaasan Keskusapteekki hoitaa myös lääkkeiden annosjakelua.

”Pidän tärkeänä apteekin yhteistyötä muiden terveydenhuollon ammattilaisten kanssa. Meidän on pidettävä ääntä siitä, mitä osaamme ja kuinka pystymme esimerkiksi annosjakelulla säästämään hoitohenkilökunnan aikaa”, apteekkari sanoo.

Itsehoitolääkkeet on Heikkilän mukaan jatkossakin myytävä apteekeista. Vain siten voidaan varmistaa, että ihmiset saavat vaivoihinsa oikeita lääkkeitä.

”Apteekkien henkilökunnalla on itsehoitolääkkeiden myyntiin paras ammattitaito. Lääkkeet ovat turvallisia, silloin kun ne otetaan oikein” apteekkari muistuttaa.