Se alkoi Lappeenrannan 1. apteekin käytävällä lähes 20 vuotta sitten – nimittäin Liisan ja Tepon rakkaus. Kylmän pariskunnan kumppanuus on johtanut suurperheen perustamiseen, ruokakauppiasuraan ja takaisin apteekkiin, kun Teppo Kylmä aloitti alkuvuodesta 2023 Posion apteekin apteekkarina. Mukaan on tarttunut verraton kokemus kaupan alan lainalaisuuksista, joita on jalkautettu myös Posiolle.

Posion apteekissa työskentelee pariskunta, jonka arki on äärimmäisen aikataulutettua. Teppo Kylmä työskentelee apteekkarina ja vaimo, farmaseutti Liisa Kylmä joko Posion apteekissa tai muussa apteekissa farmasia-alan työnvälitysyrityksensä kautta. Töiden lisäksi pari pyörittää Taipalsaaren-kodissaan perhearkea, jossa kaikki harrastavat aktiivisesti.

– Meillä on käytössä kaksi kalenteria, johon merkkaamme kaiken. Olemme aina toimineet niin, että kumpi voi hoitaa minkä vain asian. Olemme pyrkineet aina tukemaan toisiamme, Liisa Kylmä kertoo

– Tämä on aika tiivis tämä meidän symbioosimme. Kun teemme asioita, niin teemme ne aina yhdessä, Teppo Kylmä kuvailee.

Yhteinen intohimo, yhteinen elämä

Kaikki alkoi rakkaudesta, joka syttyi alkuvuodesta 2005. Lappeenrannan 1. apteekin proviisori Teppo kohtasi elämänsä rakkauden, farmaseutti-Liisan apteekin käytävällä. Kemia oli ohittamatonta.

– Liisa ei uskaltanut edes katsoa minuun päin! Teppo nauraa kuvaillessaan kaksikon välillä väreillyttä järisyttävää tunnetta.

Kemia sinkosi pariskunnan kihloihin vappuna ja naimisiin elokuussa.

– Mummoni sanoi, että ihan turhaan vain kattelet sitä miestä, jos sellainen on löytynyt, Liisa muistelee.

Apteekkiarjen ohella elämään siunaantui neljä lasta. Vuonna 2015 Tepolle ja Liisalle tarjoutui mahdollisuus hypätä ruokakaupan alalle ja pari lähti opiskelemaan kauppiaiksi. Kylmän pariskunta pyöritti lopulta kolmea kauppaa ja Liisa teki samalla työvuoroja kymmeniin eri apteekkeihin vuokratyöläisenä.

Kun kaveri soitti Tepon pitkästä aikaa kiireapulaiseksi apteekkiinsa, alkoi paluu farmasiamaailmaan kutkutella kunnolla myös Tepon mielessä. Ja kun apteekkilupa Posiolle näytti vuonna 2022 lopulta toteutuvan, ei perhe epäröinyt tukea Teppoa tilaisuuteen tarttumisessa.

Apteekkarin arki on tuntunut todella hyvältä.

– En voinut kuvitella, että nelivitonen voi innostua työstään vielä näin paljon! Toivon että voin säilyttää tämän innon loputtomiin. Kaupassa en koskaan kokenut tällaista riemua työssä, Teppo iloitsee.

Ruokakauppiaan opit hyötykäyttöön apteekissa

Teppo Kylmän tavoitteena on aina ollut ryhtyä apteekkariksi. Proviisoriksi opiskeltuaan hän täydensi koulutustaan kauppatieteellisessä, jotta sai kerrytettyä mahdollisimman hyödyllistä oppia yritystoiminnasta.

Aivan uuden syvyyden asiakaspolun ymmärtämiseen antoivat vuodet ruokakauppiaana. Ruokakaupat suunnitellaan onnistunutta asiakaskokemusta silmällä pitäen. Teppo ja Liisa ovat tuoneet oppejaan käytäntöön Posiolla.

– Toimme mukanamme näkemystä asiakkaan kohtaamiseen, myyntiin, hinnoitteluun ja varastonhallintaan. Kaikkeen liiketoimintaan liittyy riskejä. Apteekissa ollaan liian varovaisia ja hukataan paljon myyntiä sen takia, ettei uskalleta kampanjoida rohkeasti. Kaupalla ostajan polku ja tuotteiden markkinointipolku on mietitty alusta loppuun, Teppo Kylmä sanoo.

Apteekin pyörittämisessä tarvitaan liiketoiminnan ymmärrystä. Proviisorikoulutus ei välttämättä valmenna proviisoreja tarpeeksi apteekkarin arkeen.

– Apteekeissa on valtava potentiaali, jota ei osata hyödyntää kunnolla. Kuluttajan hyvinvointia voitaisiin parantaa entistä enemmän. Me apteekkilaiset olemme rautaisia ammattilaisia ja meidän sanomisiamme kuunnellaan ja uskotaan, Teppo Kylmä tsemppaa.

Liisa Kylmän suurimpia oppeja ruokakauppiasvuosilta liittyy henkilöstön ja itsensä johtamiseen.

– Johtajakoulutukset ovat helpottaneet hirveän paljon henkilöstön kanssa toimimista riippumatta siitä, missä työskentelen. Lisäksi kaupan alalla on aina eri tavalla kiire kuin apteekissa. Paineensietokykyni onkin kehittynyt ruokakauppiasvuosien aikana ja olen oppinut säätelemään sitä eri tavalla kuin ennen.

Posion apteekilla ei ole vielä verkkokauppaa, mutta osaamista sen pyörittämiseen löytyy – olihan Kylmän pariskunnan ruokakauppa ensimmäisiä, jotka lanseerasivat ruoan verkkokaupan Suomessa.

– Ehdimme kehittää sitä pitkälle, kunnes korona muutti pelikenttää täysin, Liisa muistelee.

Luvuilla johtaminen motivoi koko apteekkitiimiä

Kylmän perheen arki on monen palasen ja aikataulujen yhteensovittelua, jossa täytyy huomioida molempien vanhempien yritystoiminta sekä perheaktiviteetit. Sukulaisten ja läheisten muodostaman tukiverkon lisäksi apteekkiperheen apuna on myös etätyövälineet.

MAXX Business on tärkein työkaluni ja seuraan sen kautta apteekin lukuja. Minulle on äärimmäisen tärkeää tietää, miten meillä menee. Johdan lukujen kautta ja jaan tietoa aktiivisesti koko apteekkitiimillemme, Teppo Kylmä kertoo ja jatkaa:

– Teimme esimerkiksi hyllymuutoksen silmälääkkeelle ja saimme siihen heti 16 % kasvun, josta aion kertoa henkilökunnallemme. Heidänkin tulee tietää, mitä olemme saaneet muutoksillamme aikaan, Teppo innostuu.

Uransa aikana vuosia MAXXia käyttänyt pariskunta hyödyntää ohjelmiston ominaisuuksia apteekkiarjen helpottajana. Esimerkiksi laskutus hoituu vartissa, eikä siihen tarvitse käyttää enempää aikaa, joka on aina pois asiakkaan kohtaamisesta.

– Minullakin on niin pitkä ura takana, että muistan kun kaikki reseptit kirjoitettiin käsin. Jos MAXXin ominaisuuksilla voidaan ottaa ihmistä kuormittavia työtehtäviä pois, niin otamme ne käyttöön, Liisa kertoo.

Receptum valikoitui Posion apteekin kumppaniksi kokonaisvaltaisen farmasiaosaamisensa vuoksi. Posion apteekin apteekkarinvaihdoksessa oli mukana Receptumin Sanna Pietiäinen, jolta Teppo sai apua pienimpiinkin pohdintoihinsa.

– Olen rautainen ammattilainen, mutta minulla on ollut urani aikana mielettömiä tyyppejä ympärilläni, joille olen voinut delegoida asiat, joita en ole itse osannut tehdä. Nyt apteekkarina olen joutunut opettelemaan uusia asioita esimerkiksi Kelaan liittyen, ja olen saanut siihen paljon apua Receptumilta, Teppo kertoo ja jatkaa:

– Receptumin kanssa toimiessa tulee todella selväksi, että he ovat meitä varten.

Ihminen ihmiselle – apteekissa ja kotona

Apteekkia on mielekästä pyörittää ja kehittää, kun rinnalla on luotettava ja asiantunteva kumppani. Se helpottaa apteekkiarkea ja vapauttaa resursseja tärkeimpään, eli asiakkaan kohtaamiseen.

– Olen eniten ylpeä siitä, millä tavalla me aidosti kohtaamme ihmisen, kun hän tulee apteekkiin. Jokainen sanoo, että asiakas on kultaakin kalliimpaa, mutta sen ihmisläheisempää ei olekaan, miten me Posiolla kohtaamme asiakkaamme, Teppo Kylmä kehuu tiimiään.

Luottokumppani kulkee rinnalla myös kotona – kohti tulevaisuuden vielä kohtaamattomia seikkailuja.

– Nautin siitä, ettei oma urakehitys ole sidottu mihinkään suuntaan. Ei yhtään haittaa, kun on näin vauhdikas mies rinnalla, Liisa Kylmä nauraa ja jatkaa:

– Kumppanuus näkyy omassa arjessa koko ajan. Pienet teot ja toisen huomioiminen ovat toimivan kumppanuuden kulmakiviä. Yhteiset askeleet menevät aina samaan suuntaan ja yhdessä tätä tehdään.