Minna ja Mikko Lähdevuori avasivat molemmat ensimmäiset apteekkinsa viimeisen vuoden sisään: Minna Helsingin Oulunkylän Apteekin ja Mikko Espoon Kiltakallion Apteekin. Apteekkiyrittäjyyden haasteet eivät tulleet yllätyksenä kokeneille farmasisteille, mutta muuttuva toimintaympäristö pitää tuntosarvet tarkkoina tulevaisuuden osalta.

”Kiireinen ja antoisa.” Sellaiseksi viimeistä vuottaan kuvailee Espoon Kiltakallion Apteekin apteekkari Mikko Lähdevuori, joka aloitti apteekissaan keväällä 2023. Vahvasti mukana arjessa on ollut myös Minna Lähdevuori, joka aloitti Oulunkylän Apteekin apteekkarina Helsingissä syksyllä 2023.

Minna siirtyi oman apteekin johtoon Mikon apteekista, jossa hän työskenteli johtavana proviisorina.

– Kliseisesti sanotaan, että päivääkään en vaihtaisi pois – ainakaan kovinkaan montaa! Mikko Lähdevuori naurahtaa.

– Toisaalta on ollut levollista, kun on voinut luottaa henkilökuntaan ja jakaa vastuuta, Minna Lähdevuori kertoo.

Toimintaympäristön muutos mietityttää tuoreita apteekkareita

Mikko Lähdevuori ehti työskennellä proviisorina yli parikymmentä vuotta ennen apteekkarina aloittamistaan. Proviisorin työ avoapteekissa antoi hyvän koulun apteekkarina työskentelemiseen.

– Aika lailla tiesin, mihin olen hyppäämässä. Perinteisesti proviisorin työhön kuuluu kaikenlainen loisteputkien vaihtamisesta henkilökemioiden purkamiseen saakka, ja paljon on tullut nähtyä. Olin jo aiemmin päässyt lähelle apteekkarin haasteita ja ekonomina johtamisen tematiikkakin oli tullut tutuksi, Mikko Lähdevuori kertoo.

Yrittäjän vastuu seuraa apteekkaria myös vapaa-ajalle.

– Työntekijänä työt oli helpompi jättää työpaikalle. Nyt yrittäjänä arki ja työ sekoittuvat eri tavalla, apteekkari Minna Lähdevuori tuumaa.

Keskeisin haaste molemmilla apteekkareilla on ollut lääkkeiden saatavuusongelmat sekä Kiltakallion Apteekissa farmaseuttisen henkilöstön osalta työvoimapula. Toimintaympäristö on muutoksessa, ja päättäjät miettivät itsehoitolääkkeiden myynnin vapauttamista päivittäistavarakauppaan.

– Emme ole tulleet apteekkareiksi sellaiseen seesteiseen maailmaan, jollainen se ehkä oli ennen, Minna Lähdevuori sanoo ja jatkaa:

– Apteekkareina mietimme jo alkuvaiheessa, millaisia toimintatapoja ylläpidämme ja miten apteekkitoimintaa on yleensäkään järkevää jatkaa muuttuneessa toimintaympäristössä.

– Nykyinen järjestelmä mahdollistaa eri kokoisten apteekkien pitämisen ympäri Suomen kyläkeskuksia ja se on iso arvo, Mikko Lähdevuori sanoo.

Epävarmuus tulevasta osittain hidastaa apteekkitoiminnan kehittämistä.

– Apteekkien investoinnit on mietittävä todella tarkkaan, koska näkymä tulevaisuuteen on erittäin sumuinen, Mikko summaa.

Tuttu järjestelmä seurasi uusiin apteekkeihin

Mikko Lähdevuori on tehnyt yhteistyötä Receptumin kanssa yli 20 vuotta. MAXXin valinta ensimmäisen apteekkinsa järjestelmäksi ei ollut selviö, mutta lopulta pitkä ja syvällinen yhteistyö ja tuttu ohjelmisto veivät voiton.

– Kun lähdin täysin tuntemattomille vesille uuden apteekin kanssa, niin halusin sellaisen kokonaisuuden, joka taatusti tukee apteekkitoimintaani, Mikko kertoo.

Apteekkiluvan saamisen jälkeen Mikko joutui odottamaan valituskierrosta, joka kesti jopa kolme vuotta. Lopulta kun lupa sai lainvoiman heinäkuussa 2022, päällimmäisenä oli suuri helpotuksen tunne.

Oman apteekkinsa Mikko on perustanut asiakas edellä.

– Asiakkaan näkökulma on aina ykkönen: olipa kyse toiminnan järjestämisestä, lääkejätteen palauttamisesta tai mistä tahansa muusta – kaiken tulee olla sujuvaa ja limittyä toisiinsa, apteekkari Mikko Lähdevuori kuvailee.

Oulunkylän apteekin apteekkari Minna Lähdevuori jatkoi apteekissaan MAXXin parissa.

– Olen käyttänyt MAXXia pitkään ja sen raportointi- ja varastonhallintaominaisuudet ovat hyviä. Toki MAXXin pysymiseen apteekissa vaikutti myös se, että järjestelmä on Oulunkylän Apteekin henkilökunnalle entuudestaan tuttu, Minna kertoo.

Lempiominaisuudeksi apteekkaripariskunta listaa MAXXin kokonaisuutta, jossa eri toiminnallisuudet nivoutuvat limittain saumattomasti. Varastonhallinta, raportointi ja intuitiivinen käyttöliittymä keräävät kiitosta – kuten myös etäyhteysmahdollisuus!

– Pystymme työskentelemään kotoa käsin MAXX Kotiyhteyden kautta. Näin alkuvaiheessa on vaikea ajatella, ettei olisi vaikkapa loman takia tavoitettavissa viikkoon, ja etäyhteyden kautta pysymme kärryillä tilanteista ja pystymme reagoimaan, jos on tarvis, Mikko sanoo ja Minna jatkaa:

– Eräänä viikonloppuna oli tilanne, jossa tuurausvuoroon tulleella työntekijällä ei ollut tunnuksia, mutta pystyimme luomaan ne hänelle etänä mökiltä.

Kun apteekkiyrittäjyys ja perhe-elämä nivoutuvat toisiinsa

Lähdevuoren apteekkariperheessä eletään kahden kiireisen yrittäjän elämää. Pariskunta sparrailee toisiaan apteekkiarjessa ja synergiaetuja saadaan muun muassa MAXX-vinkkejä jakamalla.

Mikon Kiltakallion Apteekki on profiloitunut todelliseksi uuden ajan ict-apteekiksi henkilökunnan perehdytyskoulutuksen myötä.

– Meillä on nyt todella kokeneita farmaseutteja töissä ja muut työntekijät pääsimme kouluttamaan toimeensa ihan tuoreeltaan. Ei ole taakkaa vanhoista toimintatavoista, kun pääsimme opettamaan kaiken heille niin ettei prosesseissa ole mitään turhaa, Mikko kertoo.

Apteekkiparilla on kaksi lasta. Arki rullaa hyvän suunnittelun pohjalta.

– Arkemme on hyvin aikataulutettua ja meillä on yhteinen kalenterijärjestelmä, josta pääsemme tarkastamaan työ- ja harrastusaikataulut, Minna kertoo.

Vaikka vuosi on lähtenyt käyntiin vauhdikkaasti, pyrkii pari pitämään kiinni myös perheen yhteisestä ajasta, ilman työpuheita. Ja vaikka välillä väsyttää, niin yrittäjät ovat kiitollisia siitä, missä elämäntilanteessa he molemmat tällä hetkellä ovat.

– Olemme tehneet määrätietoisesti töitä päästäksemme tähän tilanteeseen, jossa nyt olemme. Jos nyt kiireen keskellä alkaisi kaduttaa, niin olisihan se ihmeellistä, Mikko Lähdevuori summaa.