Takaisin

Apteekki
Pertunmaan Apteekki ja Heinolan kirkonkylän sivuapteekki

Perustettu
1940, sivuapteekki 1994

Apteekkari
Eija Savonen

Henkilökunta
Työntekijöitä noin 10

Reseptejä
Pertunmaa 27 864, Heinola 43 106

Heinolan kirkonkylän sivuapteekki on pieni mutta asiakasvirroiltaan vilkas. ABC-asemalla sijaitsevan sivuapteekin kuhina kasvaa viikonloppuisin, ja itsepalvelukassa on lyhentänyt jonoja ja vauhdittanut myyntiä.

”Itsepalvelukassan käyttöönotto on todella helppoa”, sanoo Pertunmaan Apteekin ja Heinolan kirkonkylän sivuapteekin apteekkari Eija Savonen.

Siinä ei mennyt kuin pari tuntia, kun Receptumin asentajat olivat nostaneet asiakaspäätteen paikoilleen, kytkeneet piuhat ja ohjelma toimi moitteetta. Ei tarvinnut kuin miettiä paikka laitteelle valmiiksi.
Itsepalvelukassa helpottaa apteekin kiireitä

Heinolan kirkonkylän ABC:llä sijaitsevassa apteekissa riittää asiakasvirtaa etenkin viikonloppuisin ja juhlapyhinä ympäri vuoden. Parhaimpina kesäkuukausina myynti kasvaa entisestään. Kirkonkyläläisen lähiapteekista hakevat palvelua myös lukuisat mökkiläiset ruokaostosten ja autontankkauksen lomassa.

Kiireajan ruuhkaan helpotusta itsepalvelukassasta

”Moni pääkaupunkiseudulla asuva jättää etenkin perjantaisin apteekkiostoksensa tekemättä kotikaupungissa päästäkseen ruuhkien alta pois. Koska he pysähtyvät ABC:llä joka tapauksessa, myös apteekkiostokset hoituvat samalla. Siksi pidensimme myös aukioloaikaa avaamalla maanantaista lauantaihin jo kello 9 entisen kello 10 sijaan”, Savonen sanoo.

Kiireaikaan kolmen reseptipisteen apteekissa on ollut asiakkaita ruuhkaksi asti. Osa kiireisemmistä asiakkaista on saattanut jättää ostokset tiskille, kun eivät ole ehtineet jonottaa vuoroaan.

”Palvelun on oltava nopeaa, joten ajattelin itsepalvelukassan helpottavan etenkin käsikauppatuotteita ostavien asiointia. Itsepalvelukassa on sijoitettu niin, että henkilökuntaa on aina sen lähellä. Näin joku pääsee tarvittaessa opastamaan asiakkaita. Monille itsepalvelukassat ovat jo tuttuja marketeista, joten kaikki eivät tarvitse opastusta ensimmäiselläkään käyttökerralla. Järjestelmä on helppo käyttää ja se opastaa käyttäjää maksamisen edetessä”, Savonen sanoo.

Palvelu paranee itsepalvelukassan avulla

Itsepalvelukassa ei ole vain isojen juttu. Se sopii yhtä hyvin pieneen apteekkiin, jossa on vähemmän henkilökuntaa. Itsepalvelukassan ansiosta henkilökunnalla on enemmän aikaa niille asiakkaille, jotka tarvitsevat apua ja lääkeneuvontaa.

Itsepalvelukassa on myös valveutunut ja osaava: Kun asiakas on maksamassa nikotiinituotteita tai vaikka useamman paketin särkylääkkeitä, joilla on lukumäärällinen myyntirajoite, itsepalvelukassa hälyttää henkilökunnan paikalle.

”Nikotiinituotteissa tarkastetaan asiakkaan ikä, sillä tuotteita ei saa myydä alaikäisille. Särkylääkkeiden kohdalla jutellaan asiakkaan kanssa mahdollisesti lääkkeiden tarpeesta ja opastetaan oikeanlaiseen käyttöön. Kun asiat on selvitetty, asiakas voi jatkaa ostosten maksamista”, Savonen sanoo.

Savosen mukaan on muutenkin tärkeää, että apteekissa joku henkilökunnasta on vastuussa itsepalvelukassasta ja muiden kouluttamisesta sen käyttöön. Asiakkaita opastetaan tarvittaessa kädestä pitäen.

Itsepalvelukassa miellyttää asiakkaita

Itsepalvelukassan käyttö on lisääntynyt Heinolassa kesän kuluessa, samoin asiakkaiden tyytyväisyys. Uloskäynnin läheisyydessä olevalla kassalla maksetaan perusostoksia, kuten särkylääkkeitä, vatsalääkkeitä, kyypakkauksia tai laastareita. Moni maksaa Savosen mukaan myös intiimituotteita mielellään itsepalvelukassalla, koska sen voi silloin tehdä huomaamattomasti.

”Olin itse juuri reseptipuolella palvelemassa, kun vilkaisin ovensuussa sijaitsevalle itsepalvelukassalle. Siellä eräs vakiasiakkaamme peukutti, että tämä on hyvää ja edistyksellistä palvelua”, Eija Savonen sanoo.

Kehuja on tullut myös henkilökunnalta. Nyt heillä on paremmin aikaa palvella.

Myynti on kasvanut

Savonen ei ole vielä analysoinut kesän myyntejä tarkemmin, mutta sellainen hytinä hänellä on, että itsepalvelukassalla on ollut osuutta kasvuun.

”Olemme nykyisin paremmalla paikalla, ABC-aseman pääovien lähellä. Se on lisännyt myyntiä, mutta itsepalvelukassan ansiosta erilaisia asiakasryhmiä on pystytty palvelemaan aiempaa paremmin. Kiireiset ovat saaneet ostoksensa hoidettua aiempaa nopeammin ja neuvontaa tarvitsevia on voitu palvella rauhassa. Vaikuttaahan tämä henkilökunnankin viihtyvyyteen. Tyytyväiset asiakkaat tekevät myös henkilökunnan iloiseksi. Ja päinvastoin.”

Savonen on ollut niin tyytyväinen itsepalvelukassaan, että sellainen tulee mahdollisesti myös Pertunmaalle ensi keväänä. ”Apteekki sijaitsee sielläkin ABC:llä ja on etenkin kesäisin mökkiläisten suosiossa, vaikka asiakasvirrat ovat Heinolaa pienemmät.”

”Itsepalvelukassa on hyvä vastaus aikamme haasteisiin.”

Receptumin itsepalvelukassoja on asennettuna jo 15 ja lisää on tulossa, sillä kiinnostus on suuri. Myös apteekkien kalustesuunnittelijat osaavat jo ottaa mahdollisen itsepalvelukassan apteekkisuunnitelmissaan huomioon.