MAXX-apteekkeihin löytyy hyvin vuokrafarmaseutteja, sillä helpon järjestelmän käyttö ei ole kynnyskysymys niillekään, jotka eivät sitä ole aiemmin käyttäneet. Vuokrafarmaseutteja välittävän Satafarman osaajat solahtavatkin nopeasti apteekin arkeen, vaikka toimenkuvat vaihtelevat apteekista toiseen.

Toisinaan apteekissa tarvitaan lisäkäsiä, välillä kiireellisestikin. Kun järjestelmäosaaminen on hallussa, vuokrafarmaseutin on helppo päästä nopeasti kiinni työhön ja käytäntöihin vieraammassakin apteekissa. Myös MAXX auttaa vuokratyöntekijöiden käyttämistä, sillä järjestelmässä voi luoda vuokrafarmaseutin roolit helposti, eikä työskentelyoikeuksien luomiseen tarvita varmannekorttinumeroa.

Tämä helpottaa niin vuokrafarmaseutteja tarjoavaa yritystä kuin apteekkiakin. Helppouden on huomannut vuokrafarmaseutteja välittävä Satafarmakin.

Länsi-Porin Uudessa apteekissa Satafarman farmaseutit ovat vakituisia kasvoja, joiden osaamista arvostetaan. Erityisesti apteekkari Tuija Hämäläisen mieleen on jäänyt marraskuu 2018, jolloin apteekki vaihtoi apteekkijärjestelmän MAXXiin.

“Meillä oli vain muutama työntekijä, joka oli käyttänyt MAXXia aiemmin. Oli tosi hienoa, kun satafarmalaisia sattui olemaan vaihdon hetkellä vuorossa. He auttoivat vakituista henkilökuntaa lisäkäsinä uudessa tilanteessa. Receptum perehdytti meidät tietenkin hyvin ja receptumlaisia oli myös vaihdossa mukana, mutta MAXXin osaavista vuokrafarmaseuteista oli iso apu”, Hämäläinen sanoo.

Hämäläisen mukaan joku satafarmalainen on heillä päivittäin tekemässä jonkun vuoron.

“Vuokrafarmaseutin käyttäminen helpottaa työvuorojen suunnittelua ja lisätyöntekijä varmistaa, etteivät vakituiset työntekijämme joudu liian lujille”, Hämäläinen sanoo.

Länsi-Porin Uudessa apteekissa käytetään vuokrafarmaseutteja, sillä se helpottaa vuorosuunnittelua ja varmistaa, etteivät vakituiset työntekijät joudu liian lujille, kertoo apteekkari Tuija Hämäläinen

MAXXin monipuolisia taitajia

Satakunnan, Varsinais-Suomen ja Pirkanmaan alueilla toimiva Satafarma on farmaseutti Pauliina Reunan vuonna 2016 perustama. Vuokrafarmaseuteille on tilausta, sillä yritys on kasvanut neljässä vuodessa noin 30 vuokrafarmaseuttia työllistäväksi. Toimitusjohtaja Reuna ja yrityksen toinen omistaja Johanna Lukola tekevät edelleen myös itse työvuoroja apteekeissa. Näin farmaseutin ammattitaito ja toisaalta tuntuma vuokrafarmaseutin työhön pysyvät ajan tasalla.

Reuna korostaa, että on nimenomaan vuokrafarmaseutin tehtävä sopeutua apteekin arkeen ja toimintapoihin, ei päinvastoin. MAXX-apteekissa se on helppoa.

“Hyvä vuokrafarmaseutti pääsee nopeasti apteekin tavoille ja omaksuu sen toimintamallit. Farmaseuttisen ammattitaidon ja vankan järjestelmäosaamisen lisäksi vuokrafarmaseutin on oltava aloitekykyinen ja toimeen tarttuva. Apteekit ja niiden asiakaskunnat ovat erilaisia. Esimerkiksi pienessä maaseutuapteekissa saattaa joutua työskentelemään yksinään ja itsenäisesti, kauppakeskuksen isossa apteekissa roolit ovat usein tarkkaan määritellyt. Farmaseutin on aina tärkeä osata lukea asiakastilanteita, mutta tämä korostuu, kun työskentelee ei niin tutussa paikassa”, Reuna sanoo.

Näitä asioita pohditaan myös Satafarman sisäisissä koulutuksissa. “Mietimme asiakkaiden kohtaamista ja käymme läpi erilaisia tilanteita apteekkityössä. Kaikki eivät välttämättä sovellu kaikkiin apteekkeihin, mutta meidän ammattitaitoamme on osata sanoa, kenet farmaseuteistamme lähetämme keikalle.”

Kaikki Satafarman työntekijät ovat MAXX-osaajia, eivätkä he edes lähetä keikalle apteekkiin sellaisia, joille MAXX ei ole tuttu. Monella on hallussaan myös muita apteekkijärjestelmiä.

“Pidämme koko ajan yllä MAXX-osaamistamme ja otamme viimeisimmät käytännöt haltuun. Ja pitää kyllä nostaa Receptumille hattua, he ovat olleet meidän tukenamme yrityksen alusta asti ja kouluttaneet meitä. Heillä selvästi ymmärretään, että taitava vuokrafarmaseutti, jolla on MAXX hallussaan, on myös Receptumin etu”, Reuna sanoo.

Satafarman Outi Erkkilällä on pitkä ura farmaseuttina. Länsi-Porin Uudessa apteekissa hän pääsi silti uuden äärelle, sillä apteekin reseptipisteillä voi myös maksaa ostoksensa. Helppokäyttöisellä MAXXilla kassankäytön oppiminen oli kuitenkin helppoa.

Mukava tunnelma kantaa kauas

Länsi-Porin Uuteen apteekkiin halukkaiden keikkailijoiden löytäminen on helppoa.

“Enkä ihmettele, sillä Länsi-Porin Uudessa apteekissa vuokrafarmaseutit otetaan porukkaan mukaan lähestulkoon samalla tavalla kuin oma, vakituinenkin henkilöstö. Tuija on luonut apteekkiinsa hienon ja kannustavan hengen”, Reuna sanoo.

Yksi vakikasvoista on Outi Erkkilä, tuore satafarmalainen. Hän siirtyi vuokrafarmaseutiksi vain muutama kuukausi sitten. Farmaseutin kokemusta hänellä on kuitenkin lähes 19 vuotta. Uuttakin pääsee silti oppimaan.

“Työskentelin aiemmin Yliopiston Apteekin Porin toimipisteessä, joten MAXX on minulle tuttu järjestelmä entuudestaan. Länsi-Porissa tekeminen on kuitenkin toisenlaista, kun jokaisella reseptipisteellä on myös kassa. Onneksi MAXX on niin helppokäyttöinen, että kassankäytön oppi todella vaivatta”, Erkkilä sanoo.

Koska vuokrafarmaseutit työskentelevät eri apteekeissa, heillä on keskimääräistä monipuolisempi kokemus apteekeista ja apteekkijärjestelmistä.

“Tuntuu tosi mukavalta, jos saa vinkata, että jonkin asian voi hoitaa MAXXissa ehkä nopeammin tai helpommin kuin mihin apteekki on tottunut. Toisaalta minäkin opin apteekin toimintatavoista uutta”, Erkkilä sanoo.

“Juuri näin, opimme puolin ja toisin toisiltamme. Siinä hyötyvät kaikki. Pitää muuten myös kiitellä satafarmalaisia, että he ovat hyvällä tavalla myyntihenkisiä. He ovat tottuneet esimerkiksi tarjoamaan asiakkaille tuotteita, jotka tukevat heidän hoitoaan”, Hämäläinen sanoo.