Viiden tähden tekijät on sarja, jossa tapaamme Receptumin työntekijöitä ja kuulemme, mistä heidän työnsä laatu kumpuaa. Vuorossa on myynti- ja asiakkuudet -tiimin Antti Ettala. Antti kollegoineen ovat linkkinä apteekkien ja Receptumin välillä. He pitävät huolen, että MAXX-apteekkien järjestelmät ja prosessit ovat ajan tasalla ja apteekit saavat tarvittavan avun.

Mikä toi sinut Receptumille?

Olen koulutukseltani farmaseutti ja työskennellyt yhdeksän vuotta lääkkeiden koneellista annosjakelua tekevässä Pharmac Finlandissa. Pharmacilla ollessani tutustuin myös receptumlaisiin, kun mietimme yhdessä, minkälainen annosjakelun liittymä MAXXissa pitäisi olla. Aloitin Pharmacilla vuonna 2009 ja meillä oli yhteistyötä heti alusta alkaen. Isompi rutistus tapahtui vuoden 2016 kieppeillä, kun MAXXin annosjakeluliittymä uudistui täysin.

Jokin aika sitten törmäsin Mika Weckströmiin ja hän kertoi, että Receptumissa voisi olla töitä. Siitä se sitten lähti.

Nyt olen ollut Receptumin myynti- ja asiakkuustiimissä reilut puoli vuotta. Kollegoina minulla on viisi kokenutta receptumlaista. Eniten olen saanut perehdytystä Pirjo Ikoselta, sillä asumme kumpikin pääkaupunkiseudulla. Hänen kanssaan kiersimme alkuun yhdessä vanhojen ja uusien asiakkaiden luona.

Miltä Receptum näyttää uuden ihmisen silmin?

Tulen talosta, jonka tuote on kapea: Annosjakelu. Onkin ollut mielenkiintoista nähdä, miten Receptumissa tarjonta on todella laajaa. MAXX ei ole pelkästään apteekkijärjestelmä. Siihen liittyy myös kaikki apteekissa tarvittavat laitteistot ja kaikki muu puhelinliittymiä, turvakameroita ja vuoronumerojärjestelmiä myöten. Eikä MAXX ole koskaan valmis, vaan se kehittyy koko ajan.

Receptum on apteekille myös kumppani, jonka kanssa kehittää kokonaisvaltaisesti prosesseja ja liiketoimintaa, jotta apteekki menestyisi ja palvelisi mahdollisimman hyvin asiakkaitaan. On tosi palkitsevaa saada olla mukana miettimässä ja rakentamassa tätä kokonaisuutta yhdessä apteekkien ja apteekkarien kanssa.

Miten ylläpidät ja lisäät omaa osaamistasi?

Olen vielä sen verran uusi receptumlainen, että uutta opittavaa on ihan joka päivä. Jossain vaiheessa kiinnostaisi kyllä opiskella lisää. Työuraa on vielä sen verran paljon jäljellä. Aivojumppa tekee hyvää ja pitää virkeänä.

Halu oppia uutta ja laajentaa työnkuvaa oli myös syy siihen, että hakeuduin apteekkifarmaseutin töistä pois. Asiakaspalvelu on antoisaa ja mielenkiintoista, mutta isommat kokonaisuudet ja erityisesti liiketoiminnan kehittäminen ja markkinointi ovat kiinnostaneet minua aina.

Teen päätyöni ohessa edelleen apteekissa muutamia farmaseutin vuoroja kuukaudessa. Tämä on mielestäni tärkeää, jotta kosketus apteekin arkeen säilyy. Uskonkin, että minulla on hyvä tuntuma siihen, mitkä asiat farmaseutteja mietityttävät ja mitkä kysymykset ovat pinnalla. Kannattaa olla laaja-alainen ja katsoa asioita monesta näkökulmasta.

Mikä työssäsi on parasta?

Asiakkaat ja työn vaihtelevuus. Jokaiseen kohtaamiseen ja tilanteeseen pitää pystyä sopeutumaan ja toimimaan parhaalla mahdollisella tavalla. On aina hieno hetki, kun löytää yhteisen sävelen erilaisten ihmisten kanssa. Se on työn suola.

On tuntunut myös tosi hyvältä ja palkitsevalta, kun uutena receptumlaisena on saanut uusien asiakkaiden luottamuksen. Että minuun on luotettu myyjänä ja uusi apteekki on halunnut vaihtaa apteekkijärjestelmäksi MAXXin. Eikä projekti siihen pääty. Tehtävää ja mietittävää yhdessä apteekkarin ja henkilökunnan kanssa on vielä paljon ennen kuin järjestelmä oikeasti vaihtuu. Ja työ jatkuu vielä sen jälkeenkin.

Mitä työ merkitsee sinulle?

Toki työ on toimeentuloa, mutta minulle se ei yksinään riitä. Työn on oltava merkityksellistä. Haluan tehdä itsenäistä työtä, jossa on vastuuta ja vapautta sopivassa suhteessa. On tärkeää päästä kehittämään työtään itseohjautuvasti muuttuvassa ympäristössä. Receptumilla tämä toteutuu.

Olen valmis tekemään paljon töitä, silloin kun niitä on, mutta työnarkomaani en ole. Olen parhaimmillani, kun työpäivät ovat vaihtelevia. Säännöllinen kahdeksasta neljään työ ei ole minun juttuni. Toisaalta osaan ottaa rennostikin.

Miten rentoudut?

Minulla on tapana tyhjentää pääni työpäivän jälkeen käymällä lenkillä juosten, kävellen tai fillarilla. Etenkin luonnossa liikkuminen tekee hyvää.

Useimmiten lenkkeilen itsekseni, mutta minulla on myös porukka, jonka kanssa käymme lenkillä ja sitten saunomassa yleisissä saunoissa. Merihaan Kulttuurisauna on suosikkini.

3 asiaa, miten viiden tähden laatu näkyy omassa työssäni.

  • Haluan olla asiakkaitteni luottolinkki Receptumiin. Se, jonka puoleen he voivat kääntyä ongelmassa kuin ongelmassa.
  • Asiakas tavoittaa meidät kohtuullisessa ajassa ja saa vastauksen ongelmaansa.
  • MAXX toimii niin, että apteekki pystyy palvelemaan omia asiakkaitaan alusta loppuun tehokkaasti ja määräysten mukaisesti.

Kuka: Antti Ettala, myynti- ja asiakkuudet

Mikä on taustasi: Olen koulutukseltani farmaseutti. Lisäksi olen suorittanut kaupallisen tutkinnon Helsinki Business Collegessa.

Mitä teet Receptumilla: Olen viisihenkisen myynti- ja asiakkuudet -tiimin jäsen. Huolehdin siitä, että Receptumin asiakkaiden järjestelmät ja prosessit ovat ajan tasalla ja autan heitä kehittämään niitä edelleen. Teen myös uusasiakashankintaa, eli olen yhteydessä potentiaalisiin apteekkeihin ja kerron, mitä hyötyjä heille olisi MAXX-asiakkuudesta.

Harrastukset: Teen ja kokeilen paljon uusia asioita ennakkoluulottomasti, mutta ne tulevat ja menevät. Ehkä lähimpänä harrastusta on matkustelu, toisinaan reppu selässä, toisinaan kaupunkikohteissa. Mitä enemmän matkustaa, sitä enemmän kaipaa erilaisia kohteita, kulttuureja ja ympäristöjä. Viimeksi olin Balilla.

Mottoni töissä: Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty.