Takaisin

ASIAKAS
Pakilan apteekki
Apteekkari Jari Kokkonen
25 työntekijää, kymmenen kokoaikaista
Noin 100 000 reseptiä vuodessa

Kuvateksti

Pakilan apteekkari Jari Kokkonen kehuu vuolaasti työntekijöitään. Hän työllistää 15 osa-aikaista. Yksi heistä on välivuotta lukion jälkeen viettävä Petra Gostowski.

Apteekkari Jari Kokkonen nousi valtakunnan uutiseksi laskettuaan pysyvästi hintojaan. Hän uskoo apteekkialan muuttuvan varmuudella, joten nyt on aika varautua.

Helsinkiläisen Pakilan apteekin apteekkari Jari Kokkonen nousi valtakunnan uutiseksi, kun Helsingin Sanomat teki uutisen hänen alennettua pysyvästi hintojaan. Kokkonen kertoo varautuvansa apteekkialan rajusti kovenevaan kilpailuun.

“Näkemykseni mukaan nykyisen sääntelynpurkukeskustelun taustalta löytyvät isot S- ja K-kaupparyhmittymät. Ne ovat valmiita nappaamaan koko toiminnan itselleen meiltä, Kokkonen pohtii.

Hän muistuttaa, että apteekkarit voivat vielä vaikuttaa siihen, miten markkinoita säädellään jatkossa.

“Nyt olisi hyvä, että kaikki apteekkarit noudattaisivat kohtuutta ja osallistuisivat säästötalkoisiin muun yhteiskunnan tavoin, Kokkonen toivoo.

Hintojen lasku on varautumista koventuvaan kilpailuun

Kokkosen mukaan apteekkien tulisi joka tapauksessa aloittaa varautuminen koventuvaan kilpailuun. “Sääntelyn purkaminen on jokaisen puolueen agendalla”, hän muistuttaa.

Pakilan apteekki laski ei-lääkkeiden hintojaan pysyvästi 12 prosenttia.

“Myyntikate on jatkossa samaa luokkaa itsehoitolääkkeiden kanssa, Kokkonen kertoo.

Pakilan apteekissa ei-lääkkeiden myynti liikevaihdosta on pidetty tarkoituksella maltillisena. Apteekin hyllytilasta ei-lääkkeiden osuus on alle viidennes.

“Emme halua, että suurin osa myyntikatteesta tulee kosmetiikan ja ravintolisien myynnistä. Emmekä varsinkaan tyrkytä näitä tuotteita asiakkaille, Kokkonen sanoo.

Investointi palveluun ja pitkiin aukioloaikoihin

Kokkonen on sen sijaan satsannut palveluun luodakseen pitkiä asiakassuhteita. Vuoden 2015 alussa Pakilan apteekkarina aloittanut Kokkonen muutti ensi töikseen apteekin aukioloaikoja. Nyt apteekki on auki arkisin kello 7-22 ja viikonloppuisin sekä pyhäpäivinä 9-22.

Kokkonen aloitti alkuvuodesta pitkäkestoisen lehti-ilmoittelukampanjan, jotta helsinkiläiset tietäisivät Pakilan apteekin hyvistä aukioloajoista.

“Pelkkien talouslukujen perusteella en olisi uskaltanut pitää apteekkia auki nykyisen kaltaisesti. Mutta kun olin itse aluksi joka sunnuntai paikalla, asiakkaiden antama palaute vakuutti, että olen oikealla tiellä.

Kokkosen mukaan osa sunnuntaitunneista maksaa tällä hetkellä enemmän kuin tuo myyntikatetta. Myös lehti-ilmoittelu vie rahaa. Mutta hän näkee kulut investointina tulevaan.

Hyvät raportit auttavat hintojen alentamisessa

Kokkosella on yli 20 vuoden kokemus apteekkialalta. Iso osa tästä ajasta on kulunut näköalapaikalla Yliopiston Apteekin apteekkarina. Lisäksi hän on viettänyt muutaman vuoden Leiraksen sekä Kelan palveluksessa.

Receptumin tuotteita Kokkonen on käyttänyt uransa alusta asti. Hän on ehtinyt käyttää myös MAXXin edeltäjää Linneaa. Aikoinaan Turussa hän oli Suomen ensimmäisten joukossa ottamassa käyttöön varastovalvontatoiminnot.

MAXXin raportointiominaisuudet ovat olleet Kokkoselle nyt erityisen tärkeä työkalu, kun hän on laskenut, kuinka paljon hintoja on mielekästä alentaa.

“Ajatus on, että alempi hintataso tuo lisää myyntiä, jolloin kustannuksia ei tarvitsisi laskea.”