Apteekin Terveyspisteet tuovat potilastiedot apteekkeihin
8.1.2016Receptum tuo apteekeille helpon tavan perustaa Apteekin Terveyspiste ja liittyä Kanta-palveluiden Potilastiedon arkistoon.
Eturivin apteekit laajentavat toimintaansa terveyspalveluihin. Apteekin Terveyspisteessä sairaanhoitaja voi antaa esimerkiksi rokotuksia, mitata verenpaineen tai tehdä pieniä hoitotoimenpiteitä. Toiminta vaatii aluehallintoviraston luvan ja vastuunalaisen lääkärin. Terveyspisteitä on Suomen apteekeissa jo kymmenkunta, ja määrän uskotaan kasvavan nopeasti. Tavoitteena on purkaa terveydenhuollon hoitojonoja ja edistää omahoidon tukemista.
Terveyspisteiden toimintamalli kehitettiin Terveyspiste-hankkeen aikana vuosina 2012-2013. Sitä pilotoitiin kolmella kokeilupaikkakunnalla: Joensuussa, Raumalla ja Raahessa. Kokeilu osoitti Terveyspisteet toimivaksi hoitomalliksi.
Helppo liityntä Potilastiedon arkistoon
Receptumin toimitusjohtaja Juha Antila kertoo, että Terveyspisteet luovat apteekeille tarpeen liittyä Kansallisen terveysarkiston eli Kanta-palveluiden Potilastiedon arkistoon. “Niin ikään Kanta-palveluihin kuuluva Sähköinen lääkemääräys on apteekeissa jo arkipäivää, sillä viimeisetkin apteekit liittyivät e-reseptiin vuonna 2012. Terveyspisteessä toimivan sairaanhoitajan pitää kuitenkin päästä käsiksi myös potilastietoihin ja esimerkiksi kirjata antamansa rokotus Kantaan”, Antila muistuttaa.
“Yli puolet Suomen apteekeista käyttää Receptumin helppokäyttöistä MAXX Apteekki -järjestelmää. Haluamme luonnollisesti tarjota apteekkiasiakkaillemme myös helpon terveyspisteratkaisun”, Antila jatkaa.
Receptum toteuttaa terveyspisteratkaisunsa ohjelmistoyhtiö Atostekin eRA eArkisto -palvelun avulla. “Käyttämällä valmista liityntäpalvelua säästämme selvästi integrointikustannuksissa ja ulkoistamme ylläpidon. Samalla saamme myös valmiin modernin selainpohjaisen käyttöliittymän potilastietojen katseluun ja kirjaamiseen”, Antila kertoo.
Yhteistyö säästää kustannuksia
“Atostekin pilvipohjainen eRA eResepti on ollut tuotantokäytössä jo yli vuoden ja sen kautta on kirjoitettu kymmeniä tuhansia reseptejä”, toimitusjohtaja Mika Torhola Atostekista kertoo.
“Tämän vuoden alussa eRA-palvelumme laajenee kattamaan myös potilastiedot ensimmäisenä järjestelmäriippumattomana Kanta-liityntäpisteenä Suomessa. Sen avulla mikä tahansa organisaatio tai terveydenhuollon tietojärjestelmä voidaan liittää Kanta-palveluihin helposti ja nopeasti. Palvelun ideana on jakaa monimutkaisen integraation kustannukset lukuisien liittyjien kesken ja tarjota oikoreitti Kantaan”, Torhola jatkaa.