Hallitus esittää yleisen arvonlisäverokannan nostamista 25,5 prosenttiin syyskuun alusta alkaen. Sen myötä ensi vuodenvaihteessa myös lääkkeiden arvonlisävero noussee. Toteutuessaan muutokset aiheuttavat apteekissa toimenpiteitä, joista onneksi selviää näppärästi ennakkovalmistelujen ja Receptumin testaustiimin tiimivetäjä Kim Antmarkin ja kollegojensa neuvojen avulla.

Hallituksen esitys siirtyi eduskunnan käsittelyyn toukokuun lopussa. Lopullinen päätös tehdään ennen sen suunniteltua toimeenpanoa 1.9.2024. Jos esitys hyväksytään, sen myötä apteekkituotteiden hintoihin tulee muutoksia.

– Uusi alv-prosentti näkyy siellä täällä ohjelmassa, hyllytarroilla ja laskuilla, mutta muuhun se ei suoranaisesti vaikuta, selventää Receptumin testaustiimin tiimivetäjä Kim Antmark.

Tuotteiden hinnat täytyy laskea uudelleen ja MAXXin kautta tehtynä hinnat päivittyvät automaattisesti niin, etteivät esimerkiksi katteet muutu.

Tee nämä toimet ennen arvonlisäveron nousua

Apteekkien tulee valmistautua muutokseen ennen syyskuun alkua. Kevyimmillään se tarkoittaa tekstimuutosten tekemistä esimerkiksi kuitteihin, laskuille tai sellaisten tuoteryhmien nimiin, joissa mainitaan arvonlisäveroprosentti.

– Jos apteekkarilla on osakeyhtiö, niin y-tunnuksen yhteydessä olevan kuittitekstin alv-prosenttimaininta ei päivity automaattisesti, vaan se täytyy muuttaa käsin, Kim kertoo.

Lisäksi kaikki, mitä halutaan hinnoitella nykyisillä arvonlisäveroprosenteilla, täytyy käsitellä loppuun ennen alv-muutosta. Tällaisia asioita voivat olla esimerkiksi tietyt laskut ja sellaiset reseptiostokerrat, jotka halutaan käsitellä vielä nykyisellä alv-prosentilla.

Receptumin testaustiimin tiimivetäjä Kim Antmark.
Receptumin ammattilaiset ovat apteekkilaisten tukena kaikissa muutoksissa. Testaustiimin tiimivetäjä Kim Antmark kollegoineen varmistaa MAXXin toimivan asianmukaisesti myös arvonlisäveromuutosten jälkeen.

Lopuksi koittaa kaikkien muutosten päivitysajo MAXX-ohjelmaan, jolloin esimerkiksi kaikki hintojen päivitykset tapahtuvat kertaheitolla.

Arvonlisäveroprosentin vaatimat muutokset eivät päivity MAXXiin automaattisesti yleisen ohjelmistopäivityksen yhteydessä, vaan muutospäivitys täytyy tehdä manuaalisesti.

Receptum tukee valmistautumisessa

Kuten kaikkien suurten yhteiskunnallisten muutosten yhteydessä, myös verokannan muutosten aikaan Receptum on apteekkilaisten tukena tietoa tarjoten. MAXX-apteekeille toimitetaan tarkistuslista tehtävistä toimenpiteistä hyvissä ajoin ennen syyskuun alkua.

Apteekkilaisille jää uusien hyllylappujen päivitys, ja tapahtumaan kannattaakin varautua uusilla hyllylapuilla. Muutos saattaa olla toisaalta hyvä hetki pohtia digitaalisten hintalappujen käyttöönottoa, jolloin hinnat päivittyvät lapuille automaattisesti suoraan MAXXin kautta.

Testausryhmän tiimivetäjä Kim Antmark näki edellisen arvonlisäveroprosentin muutoksen ja sen vaikutukset MAXXiin. Edellisellä kerralla vuodenvaihteessa 2012-2013 yleinen arvonlisäveroprosentti nousi 23 prosentista nykyiseen 24:ään, 13 prosentista nykyiseen neljääntoista ja yhdeksästä prosentista nykyiseen kymmeneen.

– Alv-muutoksiin liittyviä asioita testataan vielä kesän mittaan ja näin varmistetaan, että kaikki menee tälläkin kertaa juuri kuten pitää, Kim Antmark kertoo ja jatkaa:

– MAXXissa ja ympäristössä on tapahtunut vuosien mittaan sellaisia muutoksia, joita ei ollut viime kerralla, kun arvonlisäveroprosenttia muutettiin, kuten verkkoapteekkeja ja sähköisiä hyllynreunatarroja, e-laskuja ja sähköisiä reseptejä. Nämä kaikki käydään läpi ja varmistetaan, että kaikki sujuu suunnitellusti apteekeissa.