ASIAKAS
Ankkuriapteekki Karhuvuori, Kotkan 4. Ankkuriapteekki
Ankkuriapteekki Metsola, sivuapteekki
Apteekkari Minna Collin
7 työntekijää
43 400 reseptiä vuodessa
Nyt ensimmäistä apteekkiaan luotsaava apteekkari Minna Collin voi jo nukkua yönsä rauhassa. Parissa vuodessa hän on uudistanut täysin Kotkan 4. Ankkuriapteekin sivuapteekkeineen ja suunta on osoittautunut oikeaksi, vaikka epäilijöitäkin on ollut.
Pitkän uran proviisorina tehnyt Minna Collin ehti tehdä satoja hakemuksia, ennen kuin sai haaveilemansa apteekkiluvan. Sen varmistumistakin piti odottaa 10 lisäkuukautta, jotka valituskierros kesti. Odotusajan Collin hyödynsi suunnittelemalla perusteellisesti apteekkinsa uudistuksen. Hyvä suunnittelu onkin Collinin mielestä ehdoton juttu uudelle apteekkarille.
Taustatyö kannattaa apteekkilupaa hakiessa
Ennen kuin edes hakee apteekkilupaa, kannattaa Minna Collinin mukaan tehdä hyvin taustatyönsä ja tutustua esimerkiksi apteekin toimintaympäristöön ja liiketoiminnallisiin haasteisiin. Näin ei tule ikäviä yllätyksiä.
Collinille luvan hakeminen tarkoitti myös perheneuvotteluita. Kun Vihdin Nummelassa asuva Collin sai apteekkiluvan ja entinen puolen tunnin työmatka muuttui 3,5 tunnin päivittäiseksi ajomatkaksi, aviomies päätti jäädä yhden teinin ja 10-vuotiaiden kaksosten kanssa koti-isäksi.
”Minulle jäi tavoitteeksi suunnitella apteekki, joka elättäisi meidän perheen, jonka tuloilla maksaisin palkat ja laskut ja jonka tulos olisi silti hiukan plussan puolella. Yhtään enempää en tavoitellut, Collin kertoo.
Näin tehtiin toimiva apteekki
Minna Collin osti perikunnalta pelkän lääkevaraston ja aloitti apteekin rakentamisen alkutekijöistä. Uudet entistä edullisemmat vuokratilat löytyivät Ankkuriapteekki Karhuvuorelle ja Ankkuriapteekki Metsolan sivuapteekille nopeasti.
Tavoite oli rakentaa aikaansa seuraava ja toimiva apteekki. Se tarkoitti toimintatapojen tuomista 80-luvulta nykypäivään, aukioloaikojen laajentamista sekä muun muassa uusien kalusteiden, työvaatteiden, nettisivujen ja ennen kaikkea uuden apteekkijärjestelmän hankkimista.
”Vanhassa apteekissa henkilökunta oli käyttänyt Salixia, mutta minä en viisi vuotta MAXXia ja sitä ennen Salixia käytettyäni voinut harkita enää muuta kuin MAXXia. Se sopii parhaiten tämän päivän apteekille. Halusin hoitaa myös annosjakelun yhdellä ja samalla ohjelmalla entisen kahden sijaan”, Collin summaa. Hän kertoo tilanneensa Receptumilta koko paketin tietoliikennejärjestelmineen, puhelimineen, vuoronumerojärjestelmineen ja turvakameroineen.
Kertarysäyksellä uusi järjestelmä
MAXX tuli apteekkiin kertarysäyksellä, mutta kaikki sujui Collinin mukaan hämmästyttävän hyvin. Henkilökunta oppi uuden ohjelman nopeasti ja työprosesseja päästiin heti tehostamaan niin, että työvaiheisiin tarvittiin entistä vähemmän käsipareja.
”Suurin työ oli tuote- ja tilausparametrien luomisessa. Receptumin avulla ja entisen työnantajani sivuapteekin varastoparametreillä pääsin alkuun, vaikka aluksi olikin vaikea arvioida menekkiä”, Collin kertoo.
Kun muutoksesta on kohta kaksi vuotta, Collin voi iloita tavoitteiden toteutuneen. Perhe elää apteekin tuloilla ja palkat saadaan maksettua hyvin. Apteekkarikin on voinut keskittyä enemmän tulevaisuuden suunnitteluun, kun henkilökunnalle on annettu vastuuta ja täydet valtuudet seurata MAXXin raporteista muun muassa varastoa, myyntikatteita ja kassaan tulevaa rahaa.
”Kaikki tekevät nyt kaikkea tutkintojensa sallimissa rajoissa ja osallistuvat aktiivisesti päätöksentekoon. Henkilökunta suunnittelee raporttien avulla apteekin kampanjoita ja niiden fiksua hinnoittelua ja on hankkinut muun muassa myyntikoulutusta”, Collin kehuu henkilökuntaansa.
”Apteekin hyvä tulos ei ole minun tulokseni, vaan se on meidän kaikkien työn tulos”, Collin painottaa.
6 x Minna Collinin vinkit uudelle apteekkarille
- Selvitä, millaista apteekkia olet hakemassa. Tutki, millainen toimintaympäristö on, ovatko lähialueen terveyskeskukset ja hoitokodit jatkamassa. Mieti, onko henkilökunnan määrä sopiva ja millainen paikkakunnan väestökehitys on.
- Mieti, mitkä ovat taloudelliset tavoitteesi ja onko apteekki sopivan kokoinen suhteessa niihin.
- Valitse apteekkijärjestelmä ja työvälineet, jotka vastaavat tarpeitasi. Investointeja ei kannata pelätä.
- Sitoudu. Kun olet saanut apteekkiluvan, tee pitkän tähtäimen suunnitelma.
- Kehitä. Mieti, miten saat apteekistasi entistä paremman, miten saat sen menestymään.
- Tee rohkeasti muutoksia. Uusi alku on paras aika muutoksille.