Neljännesvuosittain vaihtuva hintaputki ja muuttuvat viitehinnat tuottavat paljon työtä apteekissa. MAXXista voi maaliskuun lopusta alkaen seurata hintamuutoksia suoraan kvartaaliraportista. Uudistettu kvartaaliraportti helpottaa varastonhallintaa ja mahdollistaa, että apteekista löytyy viitehintojen muuttuessa oikeat tuotteet asiakkaiden tarpeisiin.

Apteekkien on jatkossa helpompaa seurata neljännesvuosittain uusittavia lääkkeiden korvattavuuksia ja hinnoittelua. MAXX tuo käyttöön uuden kvartaaliraportin, jonka avulla apteekissa voidaan nopeasti varmistua, että varastonhallinta pysyy balanssissa, vaikka lääkkeiden hinnat vaihtelisivatkin rajusti.

–Olemme luoneet hintaseurantaan työkalun, jotta apteekki pystyy aiempaa paremmin selvittämään tulossa olevien hintaputkien aiheuttaman varastomuutostarpeen. Näin voidaan välttää tilanteet, joissa apteekilla ei ole viitehintakauden alkaessa varastossaan hintaputkessa olevia valmisteita. Lisäksi työkalun avulla voidaan helposti selvittää alkavan viitehintakauden suurimmat hinnanmuutokset, kertoo Receptumin projektipäällikkö Ari Jansen.

Kvartaaliraportti helpottaa ennakointia

Tiedot hintaputkista, tuoteryhmistä ja hinnoista on aiempaan tapaan saatavissa noin viikkoa ennen vuosineljänneksen alkua. Uusi kvartaaliraportti auttaa myös apteekkitalouden hoidossa: työkalua voi käyttää järkevämpään ostamiseen ja tuloksen parantamiseen.

–Uuden ominaisuuden tavoitteena on varmistaa asiakkaan lääkkeiden saatavuus ja samalla mahdollistaa apteekkarille taloudellisesti järkevä ostaminen, kiteyttää koulutuspäällikkö Harri Masko.

–Jos raportti kertoo valmisteen hinnan nousevan 20%, niin apteekkari ehtii vielä kuluvassa kuussa tilata lääkettä alemmalla hinnalla ja optimoida ostoja. Toisaalta apteekki voi myös olla ostamatta lääkkeitä, joiden hinta tulee tippumaan valtavasti, selventää koulutuspäällikkö Masko.

Uusi raportti käyttöön ennen huhtikuussa alkavaa viitehintakautta

Kvartaaliraportti päivittyy maaliskuun päivityksen yhteydessä ja se on apteekkien käytössä ennen 1.4.2024 alkavaa viitehintakautta.

Huhtikuun alun päivityksen myötä MAXXiin tulee myös biologisten lääkkeiden apteekkivaihtoa koskevat ominaisuudet.

Muutoksella pyritään laskemaan lääkkeiden hintoja ja sen myötä tekemään säästöjä sekä yhteiskunnalle että kuluttajille: apteekkivaihto johtaa hintakilpailuun lääkeyritysten välillä ja lääkkeiden hinnat alenevat. Muutosten arvioidaan tuovan yhteiskunnalle vähintään 20 miljoonan euron vuosisäästöt.