Tiina Tuononen aloitti Pyhtään apteekin apteekkarina kolme vuotta sitten. Matkaa entisestä työpaikasta Lauttasaaren Keskusapteekista on moottoritietä ajaen tunti, mutta asiakaskunta ja elämänmeno ovat aivan toisenlaiset. Asiakaspalvelun merkitys on vain korostunut.
ASIAKAS
Apteekki
Pyhtään apteekki
Apteekkari
Tiina Tuononen
Henkilökunta
5 työntekijää sekä 1-2 vuokratyöntekijää
Reseptuuri
Yli 100 000 annosjakelu mukaan lukien.
Proviisorin työ 15 vuotta Lauttasaaren Keskusapteekissa oli Tiina Tuonoselle hyvä koulu ennen siirtymistä apteekkariksi pienelle paikkakunnalle, pieneen apteekkiin. Tuttu apteekkijärjestelmä ja asiakastuki Receptumilla helpottivat siirtymistä: MAXX-järjestelmä kun oli molemmissa apteekeissa käytössä.
“Ensimmäiset kuukaudet kävimme henkilökunnan kanssa läpi varastoa ja täydensimme sitä. Varastoa kehitetään nykyisin myynninmukaisen tilaustavan mukaisesti. Näin asiakkaat voivat luottaa siihen, että saavat oman kylän apteekista aina tarvitsemansa lääkkeet”, Tiina Tuononen sanoo.
Apteekin varasto onkin tuplaantunut Tuonosen aikana. Kyläläisten ei tarvitse apteekkiasioiden takia matkustaa lähikaupunkeihin Kotkaan tai Loviisaan.
Kotkaan sujauttaa moottoritietä 10 minuutissa, mutta moni asiakas sanoo tekevänsä apteekkiostokset mieluiten omalla kylällä. Asiakkaat arvostavat sitä, että heidät tunnetaan ja että he tuntevat apteekkarin ja henkilökunnan.
“Kyläläiset tuntuvat aina tietävän, missä olen milloinkin liikkunut. Asun kahta kotia, Pyhtään sivukylillä minulla on kakkoskoti. Varsinainen kotini on Espoossa, jossa mieheni ja teini-ikäiset lapsemme asuvat. Vaikka matkaan ei mene autolla moottoritietä kuin tunti, talvipimeällä on usein mukavampaa jäädä työpäivän jälkeen Pyhtäälle”, Tuononen sanoo.
Ajantasaisen varaston lisäksi hyvä asiakaspalvelu on pienen paikkakunnan apteekin menestyksen kulmakiviä. On otettava huomioon myös se, että ihmisten rahankäyttö on toisenlaista kuin kaupungissa.
“Täällä asuu paljon eläkeläisiä ja raha käytetään säästeliäästi. Kalliimmat vapaakauppatuotteet eivät liiku, enemmän suositaan apteekin omia merkkejä.”
MAXX auttaa hinnoittelemaan oikein
Muutenkin kuluttajakäyttäytyminen on toisenlaista ja se on huomioitava apteekin pyörittämisessä. Apteekkarilla onkin oltava pelisilmää. Tuotteet on esimerkiksi osattava hinnoitella oikein, että ne liikkuvat. Siinä MAXX on hyvä apuri.
“Loppukuu on usein hieman hiljaisempi, kun sen kuukauden eläkkeet alkavat jo olla lopussa. Olenkin sopinut muutaman asiakkaan kanssa, että Kelan 577 euron “kattosumman” voi maksaa esimerkiksi kahdessa erässä. Tässä annan heille förskottia. Tämä on sellaista palvelua, jota he arvostavat. On ymmärrettävä paikkakunnan erityispiirteet”, Tuononen sanoo.
Pyhtään erityispiirteenä on myös runsas kotieläinten määrä. Omakotitalojen pihapiiriin mahtuu nelijalkaisia. Paikkakunnalla ei ole yksityistä eläinlääkäriasemaa, joka ostaisi tarvitsemansa lääkkeet itselleen. Sen sijaan kunnaneläinlääkäri ohjaa reseptiasiakkaat apteekkiin ostoksille.
“Eläinten tarvikkeita ja lääkkeitä menee keskivertoapteekkia huomattavasti enemmän, kun perheessä saattaa olla kolmen koiran ja parin kissan lisäksi myös aasi ja lampaita”, Tuononen sanoo.
MAXXin myyntiraportit pitävät apteekkarin ajantasalla
Miltä muutos suuren kaupungin apteekista pienen kylän apteekkiin on muuten tuntunut?
“Täällä on aivan toisenlainen rytmi. Ihmisillä on aikaa ja kaikki tuntevat toisensa. Asiakassuhteet ovat kiinteät.”
Eivätkä vilkkaan apteekin opit mene pienessä apteekissa hukkaan. Esimerkiksi MAXXin myyntiraporteista on iso apu, kun tutkitaan, kuinka apteekki on yltänyt tavoitteisiinsa.
“Opin Lauttasaaressa tärkeitä asioita esimerkiksi katteista, hintakertoimista ja alennuksista, sekä ylipäätään apteekin talousajattelusta ja johtamisesta. Olen työskennellyt kolmen eri apteekkarin työparina. On tärkeä osata lukea talousraportteja ja tilitoimiston kirjanpitoraportteja. Ja oivaltaa, miten raha liikkuu MAXXissa ja suhteuttaa se kirjanpitoon, jossa sitten näkyvät poistot, apteekkimaksut, vuokra- ja henkilöstökulut. Hyvä kirjanpitotoimisto on ihan ehdoton edellytys, että he osaavat opastaaa, eikä tarvitse arkailla niin sanottujen tyhmien kysymysten kanssa”, Tuononen sanoo.
Kun taloudellinen ajattelu oli hallussa, Tuononen uskalsi esimerkiksi osallistua Kymsoten hoitokotien annosjakelukilpailutukseen. “Ja me pienenä apteekkina saimme Kotkan hoitokotien annosjakelun hoitaaksemme.”
Tämä on tarkoittanut sitä, että vuoden aikana Pyhtään apteekin yli sadan annosjakeluasiakkaiden määrä on lisääntynyt reilusti.
“Meillä lähinnä tekniset vievät lääkkeet perille. Välillä hyppään itse auton rattiin jos vaikka jossain tarvitaan kiireesti esimerkiksi antibioottikuuria. Pidän nimittäin todella paljon asiakaspalvelusta ja teen muutenkin normaaleja työvuoroja apteekin tiskin takana.”
Pyhtään apteekki on reseptivetoinen apteekki, mutta annosjakelun piirissä olevat hoitokodit tilaavat tutusta apteekista myös kaikki muut hoitokotien asukkaiden tarvitsemat vapaakaupan tuotteet, rasvat ja muut. “Tämänkin vuoksi annosjakelun lisääntyminen on ollut meille iso juttu.”
Receptum auttoi apteekkivaihdoksessa
Receptum auttoi Tiina Tuonosta apteekkarivaihdoksen yhteydessä muun muassa tukkuliikeyhteyksien solmimisessa, apteekin rahaliikenteen siirtämisessä uuden apteekkarin nimiin ja että kaikki pelasi apteekissa. Varsin pian Tuononen vaihtoi myös vanhentuneet työasemat ja serverit uusiin ja nettiyhteyden nopeammaksi.
“MAXX Kotiyhteys on aivan ehdoton, kun teen töitä kahdella paikkakunnalla. Teen useimmiten perjantait etätöitä ja Kotiyhtyden avulla voin tutkailla varaston tilannetta ja näen muutenkin, miten apteekin liiketoiminta on kehittynyt”, Tuononen sanoo.
Pyhtää on pieni paikkakunta, jonka asukasluku lähes tuplaantuu kesän ja mökkiläisten tullen. Ensimmäisenä kesänä apteekkariksi tulonsa jälkeen lauttasaarelaisille tutuksi tullut Tuononen sai vastaansa järkyttyneitä kesämökkiläisiä.
“Muutamakin tuttu asiakas kysyi kauhistuneena, olenko saanut potkut, kun olenkin Lauttasaaren sijaan heidän mökkipaikkakuntansa apteekissa. Saimme makeat naurut, kun kerroin olevan uusi apteekkari. Että ei hätää”, Tuononen sanoo.