Kun apteekkari Taina Sirkiä-Vuorio pääsi toteuttamaan uutta apteekkiaan Järvenpäähän, kaikki piti saada käytännössä nollasta valmiiksi puolessatoista kuukaudessa. Tämä onnistui asiantuntevien kumppanuuksien avulla.

Takaisin

ASIAKAS

Apteekki

Järvenpään 1. Sonaatti Apteekki

Sivuapteekki
Jampan apteekki

Apteekkari
Taina Sirkiä-Vuorio

Henkilökunta
18 kokopäiväistä työntekijää

Reseptuuri
Arviolta 140 000 reseptiä

“Olin saanut apteekkiluvan jo yli vuotta ennen kuin lopulta avasimme apteekin. Kun lupa vihdoin tuli lainvoimaiseksi, vuokrasin uuden liiketilan Prismaa vastapäätä Järvenpäässä. Tila vaati täydellisen uudistamisen. Kun pääsin tekemään kaupat, kaupan mukana tuli oikeastaan vain apteekkilupa. Aloitimme siis käytännössä tyhjästä. Vaikka prosessi luvan saamisesta apteekin toteuttamiseen vei valitusten takia aikansa, pääsimme onneksi alkuun suunnittelussa kuitenkin heti”, Taina Sirkiä-Vuorio kertoo.

Tikkurilassa aiemmin apteekkarina olleella Sirkiä-Vuoriolla on pitkä kokemus yhteistyöstä Receptumin kanssa. Nytkin hän antoi sekä vanhan että uuden apteekin apteekkarinvaihdosprosessin läpiviennin kaikkine sopimuksineen, viranomaiskaavakkeineen ja muine paperitöineen luottohenkilönsä Pirjo Ikosen osaaviin käsiin.

“Uuden apteekin suunnittelu laitteista sisustukseen, tilan remontit, varaston luonti, rekrytoinnit ja muut valmistelut vaativat aikaa ja energiaa. Siksi on todella iso asia, että koko matkan ajan mukana on yhteistyökumppaneita, jotka tuntevat tarpeesi ja ymmärtävät kokonaisuutta”, Sirkiä-Vuorio sanoo.

Receptumin lisäksi apteekkarilla oli koko ajan apuna tuttu kalustesuunnittelija ja remontista vastasi tilan vuokranantaja.

Nollasta valmiiksi puolessatoista kuukaudessa

Kun lupa oli vahvistunut ja kaupat tehty, tiukka, puolentoista kuukauden aikataulu avaamiseen vaati kaikilta apteekin avaamiseen osallistuneilta hyvää suunnittelua ja kylmiä hermoja.

“Apteekkitila remontoitiin vuokranantajan, SOK:n, puolelta kuntoon. Siihen liittyi tilojen yhdistämistä, sähkötöitä ja viemäröintejä. Receptumin Pirjo Ikonen ja Matti Koivula olivat suureksi avuksi siinä, että remontoijillakin oli aina tarvittava tieto, esimerkiksi laitteiden tarvitsemista sähköpisteistä ja niiden sijainnista. Heidän avullaan valitsimme myös kaikki uudet laitteet apteekkiin”, Sirkiä-Vuorio kertoo.

Apteekkarin mukaan on suuri etu, että myös koneiden asentajat ovat samoja, tuttuja ihmisiä, jotka ovat tukena myös silloin, jos koneisiin tarvitaan huoltoa tai muutoksia myöhemmin. 

Pekka Kortesluoma on sellainen, jolta tiedän aina saavani ratkaisun, jos tulee ongelmia.”

Lääkevarasto piti sekin rakentaa uuteen apteekkiin alusta alkaen. Receptumin Martti Simpasen avulla järjestelmään ajettiin apteekkarin edellisen apteekin varastotiedot, joilla päästiin hyvin alkuun. Jatkossa varaston hallintaa järkeistetään MAXXin avulla ja toiminnot nopeutuvat ja automatisoituvat. 

“Aikataulussa pysyttiin ja sain Pirjolta vielä henkistä ja käytännön tukea, kun meidän piti päästä jo täyttämään hyllyjä vaikka remonttimiehet olivat vielä paikalla. Löysimme yhdessä ratkaisun, että kaikilla oli tilaa toimia ja ovien auetessa ensimmäisenä päivänä kaikki oli valmista”, Sirkiä-Vuorio sanoo ja nauraa muistikuvalle. 

Moderni apteekki vastaa ajan tarpeisiin

Sonaatti Apteekissa on satsattu työtä helpottaviin, turvallisuutta lisääviin ja poikkeustilassakin toimiviin ratkaisuihin. 

“Meillä on sähköiset hintalaput ja vuoronumerojärjestelmä, johon voi ilmoittautua kela-kortilla. Otimme myös hyvätasoisen valvontakamerajärjestelmän, joka on hyvä apu, jos tarvitsee tehdä vaikka poliisin kanssa yhteistyötä ja lähettää aiheeseen liittyen kuvia. Tietoturvaan olemme myös satsanneet tietoturvapalvelulla”, Sirkiä-Vuorio kertoo.

Apteekin ulkopuolella on myös noutokaappi kylmälokeroineen. Siitä on iloa monella tapaa. Sieltä voivat noutaa tuotteensa apteekin verkkokaupasta tilanneet ja kontaktitonta tai aukiolon ulkopuolista noutoa kaipaavat.

Aikaa suunnitteluun luottokumppanin avulla

Nyt Sonaatti Apteekki on jo hyvässä vauhdissa. Apteekkari Sirkiä-Vuorio on tyytyväinen, että hänellä oli luottokumppaneidensa takia aikaa suunnitella apteekin toimintaa, rekrytoida uusia työntekijöitä ja jopa vetää henkeä välillä.

“Isoihin muutosprojekteihin tuo varmuutta, kun on hyvät ja luotettavat kumppanit, jotka tuntevat sinut ja tarpeesi pitemmältä ajalta. Tällaisille ihmisille voi myös aina soittaa, jos on hätä tai epävarmuutta. Koskaan ei tarvitse pohtia, auttaako joku.”

Taina Sirkiä-Vuorion mielestä on helppo keskittyä omaan ydinliiketoimintaan, kun voi olla varma, että sitä turvaavat toiminnot ovat hyvissä käsissä. Lisäksi on helpottavaa tietää, että taustalla kehitystyötä tehdään koko ajan asiakasta kuunnellen. Sekin on hänen mielestään rahanarvoinen asia.

“Täytyy sanoa, että Receptum on oikeastaan osa minun apteekkini tiimiä.”

Taina Sirkiä-Vuorio halusi apteekille nimen, joka henkisi Sibeliuksen kaupungin musiikkihistoriaa. Prisman kohdalla aiemmin sijainnut Sonaatti-ravintola oli myös inspiraationa.