Apteekkari Harri Ovaskainen pyörittää Sotkamon apteekkia ja sen sivuapteekkia Vuokatissa. Suosittujen urheilumaastojen lähisijainti näkyy sivuapteekin asiakaskunnassa sekä kesällä että talvella.

Vuokatin apteekissa on alkanut kesäsesonki. Apteekki muutti vastikään uuteen liiketilaan K-Supermarketia vastapäätä. Apteekkari Harri Ovaskainen odottaa mielenkiinnolla, miten sijainnin vaihdos näkyy apteekkitaloudessa.

Edellisessä lokaatiossa apteekilla oli oma erillinen sisäänkäyntinsä. Nykyään apteekin sisäänkäynti sijaitsee heti K-Supermarketin kassoja vastapäätä, ja kassalle jonottavien silmät etsiytyvätkin nopeasti apteekin sisäänkäynnillä oleville digitaalisille näytöille.

–Pienten ostosten määrä on kasvanut aiempaan verraten. Ehkä sitä muistaa helpommin hakea tarvittavat apteekkiostokset, kun huomaa meidät ruokakassalle jonottaessa, apteekkari Ovaskainen pohtii.

Vuokatin apteekissa otettiin heti käyttöön Receptumin Hybridikassa ruuhkahuippuja helpottamaan. Hybridikassaa voi käyttää normaalin kassan tapaan, mutta sen saa tarvittaessa muutettua itsepalvelukassaksi, jolloin kiireisten asiakkaiden ostokset hoituvat sutjakasti, kun neuvonta on annettu.

Suositun hyvinvointikohteen asiakaskunta näkyy myös apteekissa

Harri Ovaskainen pyörittää Sotkamon apteekkia ja sen sivuapteekkia Vuokatissa. Sivuapteekin uusi sijainti on laskettelurinteiden läheisyydessä, ja alueella on runsaasti aktiviteettimahdollisuuksia myös kesäkaudella.

–Alueemme poikkeaa Lapin laskettelukeskuksista sillä tavalla, että meillä on sekä talvi- että kesäsesongit. Asiakaskunnassamme on mökkeilijöitä ja golfareita ja aika paljon ammattiurheilijoita, jotka viettävät lomaansa täällä, Harri Ovaskainen kertoo.

Maastopyöräilijät ja rullasuksihiihtäjät ovat tuttu näky Vuokatin alueella, joka on myös hiihtolajien olympialajien harjoittelukeskus.

–Tämä ei ole bilematkailijoiden kohde, vaan hyvinvointi- ja urheilijakohde, Ovaskainen summaa.

Vuokatin apteekin vuoden suurimmat sesongit ajoittuvat kevättalven hiihtolomiin ja pääsiäisen aikaan. Hiljaisinta aikaa on toukokuussa, kun laskettelukausi on päättynyt, mutta golfkausi ei ole vielä lähtenyt käyntiin.

–Kesäkuusta elokuuhun on hulinaa, kunnes koulut alkavat ja matkustajamääriin tulee notkahdus. Marraskuussa jälleen vilkastuu, kun hiihtoleiriläiset tulevat. Loppuvuoden joulukuu on talvikauden vilkkain kuukausi, ja myynti on lähes kaksinkertainen tammikuuhun verrattuna, Harri Ovaskainen kertoo.

Apteekkari aloitti Sotkamon ja Vuokatin apteekkien apteekkarina vuonna 2018. Viime vuodet ovat olleet poikkeukselliset, ensin pandemian aiheuttaman pysähtyneisyyden ja sitä seuranneen kotimaan matkailun buumin jälkeen.

–Matkailijamäärät vähenivät maan sulkeutuessa vuonna 2020, mutta vuoden 2021 kesä oli varsin vilkas. Viime kesäkin oli meillä vilkasta, mikä yllätti, kun siinä vaiheessa ihmiset olivat jo päässeet ulkomaillekin matkailemaan, Ovaskainen miettii.

Hymyssä suin jäälle ja hiessä pois kaukalosta

Harri Ovaskaisen apteekkien suosituimpiin tuotteisiin lukeutuu kaikenlaiset aktiiviseen elämään liittyvät tuotteet.

–Kipugeelit, kylmägeelit ja -pakkaukset, haavanhoitoon liittyvät tuotteet, kipulääkkeet ja auringolta suojautumisen tuotteet… Niissä näkyy se, että täällä ollaan paljon ulkona ja tehdään paljon asioita! Ovaskainen kuvailee.

Myös erilaiset harrasteita tukevat tuotteet näkyvät asiakkaiden ostoskorissa, kuten kineesioteipit, polvituet ja urheiluteippaukset.

–Rasituksesta johtuvia tarpeita saattaa tulla aika usein esille silloin, kun urheilee hieman enemmän kuin kotona, Harri sanoo ja kertoo ihmisten tykkäävän koetella rajojaan esimerkiksi suositun paikallisen juhannustriathlonin parissa.

Aiemmin triathlonia itsekin aktiivisesti harrastanut Ovaskainen pitää kuntoaan yllä kotoa löytyvällä spinning-pyörällä ja kuntosalitreenillä. Erityisesti hän nauttii jääkiekosta, jossa yhdistyvät sekä kuntoilu että sisäinen hyvinvointi.

–Kiekko tuo vaihtelua muuhun urheilemiseen, kun siinä on mukana ryhmässä tekemistä ja pukkarielämää, Harri kertoo.

Viikottainen kaukalovuoro Vuokatin jäähallissa on kuulunut Harri Ovaskaisen arkirutiiniin jo vuosia. Lätkäjätkän pelit ovat tosin nyt lyhyellä tauolla peukalomurtuman vuoksi. Se ei kuitenkaan estä osallistumasta treeneihin kaukalon laidalta.

–Olen säilynyt yllättävän ehjänä! Olen tosin pelannut viimeiset 10 vuotta ”häkin” kanssa, ettei kasvoihin tule enää osumaa. Panostan nykyään varusteissa enemmän suojaavuuteen kuin keveyteen, Ovaskainen nauraa.

–Urheilu on hyvä rentoutumiskeino. Kun se on tarpeeksi intensiivistä, niin arjen huolet jäävät taakse. Hymyssä suin jäälle ja ehjänä pois, niin että on tullut hyvä hiki pintaan, se on parasta.