Takaisin

ASIAKAS
Vähänkyrön apteekki – Tervajoen sivuapteekki
Pääapteekki perustettu vuonna 1945, Tervajoen sivuapteekki 2012
6 työntekijää
Apteekkari Samuli Ojala
Yhteensä noin 34 000 reseptiä vuosittain

Vähänkyrön apteekin Tervajoen sivuapteekki joutui muuttamaan väliaikaisiin tiloihin, kun apteekkirakennuksesta löydettiin kosteusvaurioita. Ikävä yllätys myllersi sivuapteekin arjen joksikin aikaa, mutta muuttoon liittyvät monet käytännön asiat ratkesivat näppärästi Receptumin asiantuntijoiden avulla.

”Receptumin avulla selvisimme urakasta helpommin ja edullisemmin kuin olisimme ilman apua selvinneet”, apteekkari Samuli Ojala kiittää.

Ongelma paljastui vuosi sitten

Tervajoen sivuapteekin toimipisteen kosteusongelmat alkoivat paljastua keväällä 2014. Samaan aikaan Vähänkyrön ja Tervajoen apteekeissa siirryttiin Receptumin MAXX-apteekkijärjestelmään.

”Merkkejä ongelmista oli ollut ilmassa aikaisemminkin, mutta vahvistus niistä saatiin, kun Receptumin asentajat saivat ylätiehengitysoireita oleskeltuaan yhdessä apteekin huoneessa vain vähän aikaa”, apteekkari kertoo.

Vuokranantajan teettämien selvitysten jälkeen paljastui, että noin 40-vuotiaassa rakennuksessa oli tehty aikoinaan useita rakennusvirheitä. Kosteutta tavattiin yhdestä ulkoseinästä ja yhdestä sisäseinästä. Yläpohjasta löydettiin kahta erilaista mikrobia, jotka aiheuttavat sisäilmaongelmia.

”Hengitysoireiden ja pahan hajun aiheuttajaksi paljastui muovimaton päälle asennetun vinyylilaatan kiinnityksessä käytetty liima”, Ojala kertoo.

Rakennuksessa oli koneellinen ilmanvaihto, mutta se toimi virheellisesti. Sisään ei tullut raikasta korvausilmaa, vaan ilmanvaihto vain imi rakennuksesta ilmaa pois. Se pahensi ongelmaa levittämällä liimahöyryjä sisäilmaan.

Yhteydet kuntoon MAXX-3G:llä

Sopiva väistötila löytyi etsiskelyn jälkeen melko läheltä. Aikoinaan leipomona toiminut rakennus on noin puolen kilometrin kävelymatkan päässä Tervajoen sivuapteekista. Autolla pitää koukata hiukan pidempää reittiä.

”Ei ole ihan helppoa löytää tiloja, joihin saa järjestettyä kunnolliset lukitukset ja ikkunoihin kalteroinnit. Vakuutusyhtiöt eivät tällaisissa tapauksissa korvaa mitään, koska kyseessä ei ole äkillinen vahinko”, Ojala huokaa.

Receptumin ansiosta apteekin datayhteydet saatiin toimimaan helposti, nopeasti ja edullisesti. Vähänkyrön apteekki oli jo aikaisemmin ottanut käyttöön MAXX-3G:n, joka turvaa apteekin internetyhteydet silloin, jos kiinteä verkko ei syystä tai toisesta toimi.

Apteekki säästää datakuluissa, koska väliaikaiseen toimipisteeseen ei vedetty kiinteää dataliittymää ollenkaan. Tervajoen sivuapteekin internetyhteydet toimivat remontin ajan mobiiliverkon varassa.

”MAXX-3G:stä on ollut meille paljon hyötyä. Viime kesänä, kun kaivinkone katkaisi pääapteekin lähellä kaapelin, viereisen kaupan maksupäätteet eivät toimineet moneen päivään. Meillä toimivat niin e-reseptit kuin muutkin asiat vallan hyvin”, apteekkari kehuu.

Receptum mukana muutossa

Vähänkyrön apteekilla on toimipisteissään Receptumin puhelinkeskus ja valvontakamerat. Puhelinkeskus sijaitsee fyysisesti pääapteekissa.

Receptum oli mukana auttamassa Tervajoen sivuapteekkia muuttamaan väliaikaisiin tiloihin. Sivuapteekin puhelinyhteydet siirrettiin remontin ajaksi matkapuhelimiin ja faksiliikenne ohjattiin pääapteekkiin. Valvontakamerat siirrettiin väistötiloihin.

Apteekkari purki järjestelmät ja Receptumin asentaja teki kytkennät. Asentaja tulee myös remontin jälkeen kytkemään valvontakamerat sekä puhelin- ja dataliikenteen takaisin korjattuihin tiloihin.

Apteekkari kantoi muuttolaatikoita

Väliaikaisiin tiloihin muutettiin tammikuussa 2015. Muutto sujui talkoilla, kuten maalla on tapana. Apteekkari pakkasi itse muuttolaatikoita ja kantoi ne ja kalusteet väliaikaisiin tiloihin appiukkonsa kanssa.

”Kaikki pienten apteekkien apteekkarit tietävät, ettei maaseutuapteekkien budjeteilla tilata yritystä hoitamaan muuttoa”, Ojala sanoo.

Ojala lähettää ison kiitoksen Vaasan Vanhaan Apteekkiin. Tervajoen sivuapteekki kalustetaan Vaasan Vanhan Apteekin vanhoilla kalusteilla, kun remontti valmistuu.

Tervajoen sivuapteekki muuttaa takaisin remontoituihin tiloihin maaliskuun aikana. Muutto viivästyy hieman suunnitellusta, koska remontin yhteydessä uusitaan apteekin vanhat, energiaa kuluttavat valaisimet uusiin led-valaisimiin, joiden toimitusaika oli useita viikkoja.

Apteekkilupa velvoittaa

Jos Ojala olisi saanut itse päättää, hän ei olisi ehkä ruvennut remonttiin ollenkaan, vaan olisi luultavasti lopettanut Tervajoen sivuapteekin toimipisteen kokonaan.

Sivuapteekin lakkauttaminen ei ollut kuitenkaan mahdollista, koska apteekkilupa velvoittaa Vähänkyrön apteekkaria ylläpitämään Tervajoen sivuapteekkia. Sivuapteekkia ei voi myöskään siirtää maantieteellisesti toiseen paikkaan.

”Apteekkimme sijaitsevat liian lähekkäin toisiaan. Niillä on välimatkaa vain kuusi kilometriä”, Ojala kertoo.

Sivuapteekin perustaminen ei tuonut apteekille uusia asiakkaita, vaan se jakoi Kyrönjoen varressa asuvat kyläläiset asioimaan kahdessa eri apteekissa.

Rooli terveystiedon jakajana kasvaa

Hailuodossa syntynyt ja itseään oululaisena pitävä Samuli Ojala on tehnyt uraa pääasiassa lääketeollisuuden parissa. Työ on sisältänyt paljon matkustelua. Kolmen pienen lapsen isä halusikin asettua reissuvuosien jälkeen aloilleen. Koti löytyi Vaasasta, ja Ojala aloitti Vähänkyrön apteekin apteekkarina lokakuussa 2013.

Ojala on aikaisemminkin työskennellyt apteekissa, mutta apteekkarina hän on ensimmäistä kertaa. Hän on Vähänkyrön apteekin 7. apteekkari.

Vähäkyrö on nykyisin osa Vaasaa kuntaliitoksen seurauksena. Kuntaliitoksesta oli koitua seurauksia myös Vähänkyrön apteekille. Lääkkeiden annosjakelu oli vaarassa luisua Vaasaan ennen kuntaliitosta tehdyn kilpailutuksen perusteella.

”Pienen apteekin on täytynyt pitää tässä puoliaan”, Ojala sanoo.

Maaseudun palvelujen heikkeneminen huolestuttaa Ojalaa. Apteekit ovat monella paikkakunnalla pian kylän ainoita erikoistavarakauppoja.

”Kun omalla kylällä ei enää ole lääkäriä, jonka kanssa voi keskustella, apteekkien rooli terveystiedon jakajana kasvaa”, Ojala sanoo.

Vähänkyrön apteekissa mietitään parhaillaan sitä, miten apteekki voisi olla järjestämässä kyläläisille lääkäripalveluja telelääketieteen avulla.