Kesä-Suomen toimistojen hiljentyessä lomailemaan suosituimpien kesäkaupunkien apteekeissa alkaa vilske. Apteekkihenkilökunta varmistaa, että lomailija saa tarvitsemansa avun niin allergiaoireisiin ja auringonpolttamiin kuin lemmikin punkkiongelmiinkin, lomakaupungista riippumatta.
Meri välkehtii auringossa. Joutsenpari on aamu-uinnilla harmaan poikueensa kanssa. Piisamikin pujahtaa mereen ja nautiskelee rantavedestä. Apteekkari Sirpa Reginan vartin pituiseen työmatkaan mahtuu paljon kaunista.
”Työmatkani ovat aivan ihania! Välillä kettukin jolkottelee vastaan, ja jos tarkkaan katsoo, niin voi nähdä metsäkauriita”, Nauvon apteekin apteekkari iloitsee.
Nauvon saaristossa paikallisia ja ulkopaikkakuntalaisia palvelee piskuinen Nauvon apteekki. Noin kolmekymmentäneliöinen myymälätila kätkee sisäänsä kaiken, mitä saaristossa tarvitsee – niin talvella kuin kesälläkin.
Leppoisan kesäkaupungin tunnelma yhdistettynä kotoisan kokoiseen apteekkiin saa joskus kesälomailijan epäilemään apteekin tarjontaa.
”Myydäänkö täällä reseptilääkkeitä?” saattaa kesäasiakas udella hiljaa tunnustellen ovensuusta.
”Vastaan aina, että kyllä myydään. Tämä on ihan normaali apteekki”, kertoo Sirpa Regina iloista hymyä äänessään.
Kesä lisää suosittujen mökkeilykohteiden apteekkiasiakasmäärää
Nauvon apteekin asiakasmäärä vähintäänkin tuplaantuu kesäisin. Talvikaudella asiakkaita käy hiljaisimpina päivinä noin 35, kun kesällä heitä käy parhaimmillaan jopa pari sataa päivässä. Saaristoapteekin reseptuuri oli pari vuotta sitten noin 17 000. Viime vuonna reseptuuri nousi noin 20 000:een.
”Todennäköisesti korona vaikutti nousuun”, apteekkari Regina arvelee. ”Alueella on paljon mökkiläisiä pääkaupunkiseudulta, ja moni viihtyi mökeillään myös talven.”
Etätyöskentelyn lisääntyminen on huomattu myös Tammisaaren Uudessa Apteekissa. Apteekkari Anne Hoikkala-Savolainen kertoo vapaa-ajan asunnoiltaan työskentelevien asiakkaiden ilmestyneen apteekkiin jo aikaisin ennen vilkkainta kesäsesonkia.
”Heinäkuu on kesäkuukausista vilkkain. Asiakasmäärä nousee tuolloin 20 prosentilla. Elokuussa hieman hiljenee, ja asiakkaita on 10 prosenttia enemmän kuin kesäsesongin ulkopuolella”, apteekkari Anne Hoikkala-Savolainen kertoo ja muistelee edellisvuoden kevättä.
”Maaliskuussa 2020 oli lähes 30 prosenttia normaalia suurempi asiakasmäärä! Pandemiaan varautuneet ihmiset hamstrasivat lääkkeitä ja muita apteekkituotteita. Koko Suomesta loppui särkylääkkeitä ja monia muitakin tuotteita”, Hoikkala-Savolainen muistelee.
Nauvon ja Tammisaaren merellisten kesäkohteiden lisäksi myös eteläsavolainen Kangasniemi on yksi Suomen suosituimmista mökkeilykohteista. Lähes neljäntuhannen vapaa-ajanasunnon Kangasniemi tuplaa asukasmääränsä aina kesäisin. Vakiasukkaita kunnassa on lähes 5500.
Kävijämäärä tuplaantuu myös Kangasniemen apteekissa. Apteekkari Paula Kiilavuoren mukaan ulkopaikkakuntalaisen asiakkaan erottaa paikallisesta viimeistään siitä vaiheessa, kun reseptinkäsittelyssä perustetaan uudet asiakastiedot MAXXin tietokantaan.
MAXXin tilastojen seuranta helpottaa kesäapteekin varastonhallintaa
Kiireiseen kesäsesonkiin varaudutaan Kangasniemen apteekissa tarpeeksi riittävällä määrällä kausituotteita. MAXXin raportit ja tilastot auttavat oikeanlaisen määrän varaamisessa: varastoa täydennetään myynnin mukaan ja reseptilääkkeiden osalta MAXX reagoi automaattisesti.
”Kesää varten tulee varata esimerkiksi allergialääkkeitä, perusvoiteita, aurinkotuotteita, ensiaputarpeita havereiden varalle ja toki myös punkkitarvikkeita lemmikeille”, Kangasniemen apteekin apteekkari Paula Kiilavuori listaa ja kertoo, että kosmetiikkatuotteita on myyty kesäisin enemmän kuin muuten keskimäärin.
Nauvon apteekin Sirpa Reginakin hyödyntää MAXXin tilastotietoja varastonhallinnassa. Kesä- ja talvisesongeille asetettuja tavoitesaldoja muokkaamalla saa hyvän tuntuman siihen, mitä pitää tilata apteekin varastoon ja kuinka paljon.
”Tarkoituksena on, että asiakas saisi myös kesällä kaikki tuotteet heti mukaansa apteekista, sen sijaan että niitä täytyisi tilata ja odottaa seuraavaan päivään”, Sirpa Regina kuvailee.
Jos tiettyä ulkopaikkakuntalaisen kesälomailijan lempituotetta ei kuitenkaan löydy valmiina, se voidaan tilata. Kesäapteekkiasiakas saattaakin yllättyä siitä, miten hyvin lomakaupungin apteekki voi häntä palvella.
Kangasniemen apteekissa on koettu iloisia tilanteita toiveiden toteuttamisessa.
”Muualta tulevilla asiakkailla saattaa olla omia tuttuja tuotteita, joita ei löydy meiltä. Ehdotamme, että voimme tilata tuotteet apteekille. Asiakkaille tulee usein yllätyksenä, että tuote voidaan saada heille jo seuraavaksi päiväksi”, apteekkari Paula Kiilavuori iloitsee.
Neuvokas ammattilainen keksii apukeinot
Apteekkiammattilaiset osaavat pelastaa kesälomailijat monesta pulasta. Tammisaaren Uudessa Apteekissa on välillä tehty niin kutsuttuja kevätjuhlatemppuja, jos lomalla oleva ulkopaikkakuntalainen asiakas on unohtanut reseptilääkkeensä kotiin. Silloin apteekkihenkilökunta tarkistaa eReseptistä, onko reseptillä lääkkeitä jäljellä.
Sähköisen reseptin myötä apteekissa voidaan tarkastella asiakkaan lääketilannetta helposti ja tarvittaessa uusia vanha resepti. Joskus käy niin, ettei lääkkeitä ole reseptillä enempää ja viimeinen tabletti on otettu.
”Asiakas tulee apteekkiin hätääntyneenä, koska hän tarvitsee lääkkeen heti. Vaikka laitamme reseptin uusittavaksi, uusimisen nopeudesta ei ole varmuutta. Viikon sisällä sen pitäisi kuitenkin terveyskeskuksesta tulla”, apteekkari Anne Hoikkala-Savolainen kertoo.
Apteekkilaiset joutuvatkin välillä tekemään isoja urotekoja tavoittaakseen oikean lääkärin, jotta resepti voitaisiin uusia.
”Reseptiä ei voida aina uusia apteekista käsin. Esimerkiksi jos reseptin on määrännyt yksityinen lääkäri, niin kaikki yksityiset eivät ota vastaan reseptin sähköisiä uusimispyyntöjä. Sitten yritämme kenties tavoittaa lääkäriä puhelimella, mutta sekään ei välttämättä onnistu, jos hänkin on lomalla”, Anne Hoikkala-Savolainen kuvailee.
Jos kyse on elintärkeästä lääkkeestä, kuten insuliinista, apteekista voidaan soittaa päivystävälle lääkärille ja pyytää puhelinmääräys lääkkeeseen. Välillä asiakas ohjataan päivystykseen ja siitä avun pariin. Asiakkaan terveys on aina pääasia.
Kesäaurinko lämmittää myös apteekkarin mieltä
Kesäkaupunkien kiireinen lomailusesonki merkitsee sitä, ettei apteekeissa voida mennä vajaamiehityksellä kesällä. Kangasniemen apteekissa kesäkiireisiin on varauduttu erityisesti viikonloppujen osalta.
”Tavanomaista enemmän henkilökuntaa tarvitaan erityisesti kesäviikonloppuisin. Kangasniemen apteekin paikalliset asiakkaat tapaavat käydä apteekissa aamuaikoina ja iltapäivät ovat hiljaisia. Kesällä asiakkaita riittää ympäri päivän”, apteekkari Paula Kiilavuori kertoo.
Yleisesti puheissa ollut farmaseuttipula on tuntunut myös kesäavun saamisessa apteekkeihin. Tammisaaren Uudessa Apteekissa aloitettiin kesärekrytointi jo tammikuussa.
”Ruotsin kielen taitoisia farmaseutteja on ollut hankalaa saada”, apteekkari Anne Hoikkala-Savolainen harmittelee. ”Pula tekijöistä korostuu kesällä, kun moni opiskelija jää yliopistokaupunkiinsa töihin kesäksi.”
Moni apteekkari on kerännyt voimia kesäsesonkia varten lomailemalla ennen kesäkuuta. Nauvon apteekin apteekkari Sirpa Regina virkistyy paikallisten eläinten meininkiä seuraten.
”Takapihallamme kulkee polku, jonka lähellä saattaa nähdä mäyrän tai supikoiran. Kalastajat ovat kertoneet, että hylkeitäkin on! En ole tosin valitettavasti nähnyt niitä vielä itse”, saaristolaisapteekkari kertoo.
Saaristomiljöö auttaa rauhoittamaan mielen myös kiireisen sesongin keskellä. Siellä kesäaamut tuntuvat oikein hyviltä.
”Tämä on aivan ihana luontopaikka! Apteekkikin sijaitsee niin, että kun tulen töihin, niin kävelen aina auringonnousua kohti.”