Apteekin toimintamallit olivat tarkastelussa, kun Receptumin somearvontaan osallistunut Alatornion apteekki voitti päiväksi käyttöönsä koulutuspäällikkö Harri Maskon. Apteekkiarkea parannettiin muun muassa tavaranpurun ja laskutuksen osalta. Myös raporttien päivittäminen tehosti työtä.

Alatornion apteekissa keräännyttiin joulun alla oppimaan uutta, kun Receptumin koulutuspäällikkö Harri Masko saapui apteekkiin antamaan kehitysvinkkejä apteekkiarjen parantamiseksi.

Farmaseutti Daniel Vähälassi kollegoineen halusivat sujuvoittaa erityisesti tavaranpurkuprosessia ja laskutusta sekä saada kaiken hyödyn irti MAXXin raporteista.

Mikä toimii, mitä voisi tehdä ketterämmin?

Alatornion apteekissa oli aloittanut uusia teknisiä tiimiläisiä ja hetki oli oivallinen omien toimintamallien tarkasteluun.

– Kävimme läpi koko tavaranpurkuprosessin: miten tavarat vastaanotetaan, otetaan koneelle ja saldoille, Daniel Vähälassi kertoo.

Päivä jatkui laskutusprosessin tarkastelulla. Alatornion apteekissa oltiin aiemmin laskutettu kaksi kertaa kuussa, mutta nyt laskutus hoidetaan yhdellä kertaa. Lisäksi luovuttiin ylimääräisistä laskutukseen käytettävistä raporteista. Sukkelammin tehty laskutusprosessi on vapauttanut aikaa muuhun työhön.

Alatornion apteekki

Yksi koulutuspäivän hyödyllisimmistä tehtävistä oli MAXXin raporttien läpikäynti. Alatornion apteekkitiimi seuloi käytössään olevista raporteista tarpeelliset ja luopui turhista. Lisäksi Harrin kanssa tutustuttiin tarkemmin eri raporttien sisältöön ja opittiin, miten raportista saatavaa tietoa voidaan hyödyntää apteekkiarjessa.

– Kävimme läpi erityisesti myyntiraporttia ja tutustuimme siihen, mistä apteekin myynti ja katteet koostuvat. Raportin avulla voimme optimoida palveluvalinnan valikoimaa, farmaseutti Vähälassi kertoo.

Reseptilaatikoston mahdollisuudet

Alatornion apteekissa työskentelee 15 henkeä. Receptumin koulutuspäällikkö Harri Maskon oppiin pääsi noin puolet apteekkitiimistä, joiden työtehtäviä koulutusaiheet koskettivat.

Yksi Harrin kehitysvinkeistä jäi muhimaan tiimiläisten mieliin: kannattaisiko reseptilaatikosto muuttaa menekin mukaiseksi?

– Reseptilaatikostomme on tällä hetkellä aakkosjärjestyksessä ja kävimme Harrin kanssa läpi järjestyksen hyviä ja huonoja puolia. Olemme valmistautuneet siihen, että reseptilaatikosto muuttuisi menekin mukaiseksi jossain vaiheessa, mutta aiomme tehdä sen pienellä siirtymäajalla, Daniel Vähälassi kertoo.

Harrin kehityspäivän vaikutukset tulevat näkymään Alatornion apteekissa jatkossakin.

– Raporteista saa paljon hyötyä irti siihen nähden, kuinka vähän niiden tarkasteluun menee aikaa. Aiomme kehittää palveluvalintaa raporttien myyntitilastojen mukaan ja olemme kiinnostuneita myös markkinoinnin ja kampanjoiden ottamisesta mukaan tekemiseen, Vähälassi kertoo.