Loppuvuodesta alkaen kaikilla MAXX-apteekeilla on entistä enemmän aikaa asiakkaan kohtaamiseen. Receptum on uudistanut sähköisen reseptinkäsittelyn käyttöliittymää reseptien hausta reseptinkäsittelyyn saakka. MAXX Sujuvan myötä reseptinkäsittely hoituu huomattavasti nopeammin kuin aiemmin. Päivityksen odotetaan tuovan helpotusta myös apteekkialan työvoimapulan aiheuttamaan kiireeseen.

Alun perin paperisen reseptin mukaan luotu reseptinkäsittely sisältää paljon kohtia, jotka ovat nykyään jo tarpeettomia. Tarpeettomien kohtien huomiointi reseptinkäsittelyssä hidastaa asiakkaan palvelua ja on pois asiakkaan kohtaamisesta.

–Reseptinkäsittely kokonaisuutena on perustunut paperireseptiin ja reseptinkäsittelynäkymä on ollut eri sukupolven järjestelmissä suurin piirtein samanlainen. Käyttöliittymäuudistus lähti siitä, että nyt heitetään paperireseptiaika romukoppaan ja tehdään koko prosessi täysin sähköisen reseptin ehdoilla, Receptumin toimitusjohtaja Juha Antila kertoo innostusta äänessään.

Receptum mylläsi uudelleen koko sähköisen reseptinkäsittelyn ja lähestyi aihetta farmaseutin näkökulmasta: mikä on olennaisinta, missä vaiheessa ja millä tavalla esitettynä. Syntyi MAXX Sujuva, joka jalkautuu MAXX-testiapteekkeihin kesän aikana.

–MAXX Sujuvan suurin tavoite on, että tekninen suorittaminen olisi mahdollisimman helppoa, jotta asiakaspalvelussa pääpaino olisi asiakkaassa ja hänen lääkityksessään. Uudistuksen lopputuotteena pitäisi tuoda parempaa ja tehokkaampaa asiakaspalvelua, Juha Antila kertoo.

Nopeampi reseptinkäsittely helpottaa työvoimapulaa

Kuluvan vuoden aikana MAXX-apteekkeihin vähitellen jalkautuva uudistus on viimeinen osa Receptumin suurta uudistusprojektia. Se on sisältänyt reseptinhaun, reseptilistauksen ja loppuinfouudistuksen, jotka ovat kaikki jo tuotannossa. Nyt koko käyttöliittymäketju on uudistettu.

Receptumin omissa testeissä reseptin syöttövaiheessa saavutettiin merkittävää ajansäästöä, kun syöttövaihe oli jopa 40% nopeampi kuin aiemmin. Uudistus on tervetullut työvoimapulasta kärsivälle apteekkialalle, Juha Antila kommentoi.

–Apteekkaripäivillä asiakkaat tulivat sanomaan, kuinka tämä helpottaa merkittävästi työvoimapulaa. Jos farmaseutti pystyy käsittelemään entistä enemmän reseptejä työpäivänsä aikana ja palvelemaan päivässä aiempaa enemmän asiakkaita, niin pärjätään pienemmällä henkilökuntamäärällä. Asiakaspalvelussa vietetty aika voidaan käyttää asiakkaan kohtaamiseen, kun tekninen reseptinkäsittely on sujuvaa, Juha Antila selventää.

MAXX Sujuva luotiin farmaseuttien palautteen perusteella

Receptum kerää jatkuvasti palautetta ja käyttäjäkokemuksia MAXXin käyttäjiltä. Reseptinkäsittely uudistettiin farmaseuttien työtä helpottamaan, Receptumin ammattilaisten ja ulkopuolisen käyttöliittymäsuunnittelijan toimesta. Kouluttaja Aija Toivanen kuvailee Sujuvan nopeuttavan farmasistin työtä esimerkiksi korvaavien lääkkeiden etsinnässä.

–MAXX Sujuvan myötä lääkevalikoimaa tuodaan mahdollisimman hyvin esiin. Geneeristen ja vaihtokelpoisten lääkkeiden määrä on lisääntynyt. Lääkesubstituutioon eri valmistajien välillä jouduttiin aiemmassa käyttöliittymässä käyttämään enemmän farmaseutin muistia ja manuaalisia hakuja eri pakkauskokojen ja hintojen löytämiseksi. Nyt farmasisti pystyy selaamaan kaikkia vaihtoehtoja sähköisen reseptinkäsittelyn kautta, Aija Toivanen kertoo.

Käyttöliittymään on tuotu uusia ominaisuuksia, kuten lääkehistorianäkymä, jossa ohjelmisto laskee, kuinka monta lääkepakkausta reseptiltä on jo käytetty. Lisäksi Sujuvaan on tuotu paljon suoria linkkauksia esimerkiksi Kelan tietokantoihin.

–Jos farmasisti haluaa tarkastella asiakkaan lääkekorvaustietoja, niin se pystytään tarkastelemaan suoraan Kelan korvaustiedoista, Toivanen kuvailee.

Inhimillisen erehdyksen mahdollisuus on jatkossa entistä pienempi

MAXX Sujuva ohjaa käyttäjäänsä myös sanallisesti: esimerkiksi tuotetta valittaessa ohjelmassa näkyy sanallisia ohjauksia kuten ”edullisin” ja ”viimeksi toimitettu”. Lisäksi lääkkeen nimessä näkyy jatkossa enemmän sisältöjä kuin aiemmin, kuten tuotteen markkinoija. Farmaseutin valintanäkymä on selkeämpi ja helpompi käyttää esimerkiksi tilanteessa, jossa lääke ja sen rinnakkaistuote ovat samannimisiä.

Ohjelman ohjaava käyttökokemus sekä sen selkeys ja rajapintoja ylittävä toimivuus tukevat myös potilasturvallisuutta: kun reseptinkäsittelyssä on jatkossa entistä vähemmän farmaseutin manuaalisesti tekemiä hakuja ja vaihtoja, on inhimillisen erehdyksenkin mahdollisuus pienempi.

Kouluttaja Aija Toivanen kehuu ohjelman helppokäyttöisyyttä.

–MAXX Sujuvan käyttöön ei vaadita mitään suurempia koulutuksia, vaan sitä voi käyttää heti. Ohjelma on ohjaava ja sen perustoiminnot ovat helppoja. Ohjelma on pyritty tekemään sellaiseksi, että se ohjaa käyttäjäänsä mahdollisimman hyvin, Toivanen kehuu.