Takaisin

Apteekki
Lahti V, Kivimaan apteekki, Ahtialan ja Kiveriön sivuapteekit

Perustettu
1949

Apteekkari
Tarmo Salin

Henskilökunta
20 työmtekijää

Reseptit
185 000 vuodessa

Lahden Kivimaan apteekki oli Lahden pienin apteekki vuonna 1992, kun Tarmo Salin tuli sinne apteekkariksi. Nyt se on sivuapteekkeineen kaupungin suurin yksityinen apteekki.

Uudistuminen on välttämätöntä, jos haluaa kasvaa. Se on apteekkari Tarmo Salinin ohje kollegoille. On investoitava henkilökuntaan, tiloihin, kalusteisiin ja laitteisiin sekä kehitettävä toimintaa.

Salin aloitti Lahdessa apteekkarina lokakuun alussa 1992. Kivimaan apteekin reseptuuri oli tuolloin 17 500 ja Kiveriön sivuapteekin 10 000 reseptiä vuodessa.

Nyt Salinilla on kolmaskin apteekki, koska Ahtialan sivuapteekki avasi ovensa 1994. Kaikkien kolmen apteekin yhteinen reseptimäärä nousee tänä vuonna 185 000 reseptiin.

Sijainti ratkaisee

Huikea kasvu on apteekkarin mukaan saavutettu sillä, että apteekissa on koko ajan seurattu, mitä ympäröivässä yhteiskunnassa tapahtuu. Tuotot on sijoitettu takaisin apteekkeihin tekemällä remontteja ja investoimalla muun muassa tietotekniikkaan.

Apteekkari laskeskelee remontoineensa jokaisen kolmesta apteekistaan kolmeen kertaan. Kaikki apteekit on siirretty uusille toimipaikoille, kauppakeskusten yhteyteen.

”Apteekkia on turha perustaa rautakaupan viereen, jossa ihmiset käyvät ehkä kerran kesässä. Kannattaa olla siellä missä liikkuu paljon asiakkaita joka päivä, eli elintarvikekauppojen läheisyydessä”, Salin sanoo.

Kanta-asiakasohjelma saa varsinkin lähellä asuvat asiakkaat sitoutumaan apteekkiin. Apteekkari antaa kolmen apteekkinsa kehityksestä kiitosta myös osaavalle henkilökunnalleen.

”Apteekkarin työtä helpottaa kovasti, kun henkilökunta on sitoutunut työhönsä ja kokee, että apteekissa on kiva tehdä töitä.”

Näkyvyyttä markkinoinnilla

Salin panostaa markkinointiin. Hän mainostaa radiossa, televisiossa, lehdissä ja apteekin omissa suorajakelujulkaisuissa. Jääkiekkohallissakin on apteekin mainoksia.

”Apteekit harvoin mainostavat televisiossa, mutta me olemme olleet siinä edelläkävijöitä. Kun muutimme Kivimaan apteekin uusiin tiloihin, halusin asiakkaidemme tietävän muutosta ja saimme television kautta hyvin näkyvyyttä. Kallistahan se tosin oli”, apteekkari kertoo.

Apteekkari on hankkinut apteekeilleen näkyvyyttä myös sponsorisopimuksilla. Apteekki tukee muun muassa nuoria jääkiekkoilijoita, jalkapalloilijoita ja pesäpalloilijoita.

Receptum apuna kasvussa alusta asti

Receptum oli Tarmo Salinille tuttu yhteistyökumppani jo ennen Lahteen muuttoa, kun hän toimi proviisorina Turussa. Receptum on toimittanut Salinin apteekkeihin muun muassa tietotekniikkaa, puhelinjärjestelmän ja valvontakamerat.

Varastoautomaatiorobottien ohjelman linkitys MAXX-järjestelmään on tehty Receptumissa. Ensimmäinen robotti tuli pääapteekkiin 2007, ja oli siinä vaiheessa vielä sen verran harvinainen, että YLE tuli tekemään aiheesta juttua televisioon.

”Robotit ovat auttaneet meitä palvelemaan asiakkaitamme entistä paremmin. Ne rauhoittavat asiakaspalvelutilanteen verrattuna vanhaan aikaan, kun viisi farmaseuttia haki lääkkeitä yhtä aikaa vetolaatikoista”, apteekkari sanoo.

Kuin pieni apteekkiketju

Kaikki kolme apteekkia ovat samassa tietojärjestelmässä ja jokaisessa apteekissa nähdään reaaliajassa, kuinka paljon niiden varastoissa on lääkkeitä.

”Jos joku lääke loppuu, voimme tarkistaa heti, saisiko sitä muista apteekeistamme.”

Seuraavaksi apteekkeihin asennetaan uusimman tekniikan mukaiset vuoronumerojärjestelmälaitteet. Kun asiakas tulee apteekkiin, hän näyttää laitteelle Kela-korttiaan. Se nopeuttaa asiakkaan palvelutapahtumaa entisestään.

Yhteistyö Receptumin kanssa on sujunut Salin mukaan aina todella hyvin.

”Receptumissa, aivan samoin kuin meillä, on osaavaa ja palvelualtista henkilökuntaa. Heiltä saa aina neuvoja ja apua. He kuuntelevat asiakasta, mikä on hienoa.”

Salin arvostaa sitä, että Receptum uudistaa ja kehittää koko ajan toimintaansa.

”Se vie koko apteekkialaa eteenpäin.”