Takaisin

ASIAKAS
Pyhäjoen apteekki
Suviseurojen tilapäinen palvelupiste
Apteekkari Mika Karhu

Suviseuroilla testattiin sähköisten reseptien toimivuutta

Miten toimii tilapäinen kenttäapteekki ja sen sähköiset reseptit keskellä peltoja? Tätä testasi enimmillään 75 000 henkilöä päivässä, kun Pyhäjoen Yppärin pelloille kohosi suomalaisen kaupungin kokoinen suviseurakaupunki talkoovoimin kesäkuun viimeisenä viikonloppuna.

Peltomaisema oli täynnä kymmenien tuhansien ihmisten asuntovaunuja, autoja, telttoja, opastekylttejä ja ihmisvilinää. Suviseura-alueen laitamilta löytyi ensiaputeltan vierestä valkoinen apteekkikontti, jonka kautta toimitettiin päivittäin useita kymmeniä reseptejä ja myytiin paljon apteekin itsehoitotuotteita.

Pyhäjoen apteekin palvelupiste pellolle

Mutta palataan alkuun. Miten rakennetaan ja miten toimii tilapäinen pilvipalvelussa toimiva apteekki, joka palvelee 75 000 asukkaan tilapäistä kaupunkia?

Kun lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus FIMEA myönsi luvat suviseurojen kenttäapteekille, virallisesti Pyhäjoen apteekin palvelupisteelle, aloitettiin varsinainen suunnittelutyö. Käytännön suunnittelutyötä vetivät suviseurojen puolella vastaava farmaseutti Heidi Veteläinen ja Pyhäjoen apteekin puolella farmaseutti Solveig Malinen.

“Suviseurojen apteekin suunnitteluun sisältyi perehtymistä edellisvuosien suviseura-apteekkien toimintaan, vapaaehtoisten työntekijöiden hankintaa sekä tuotevalikoiman suunnittelua yhdessä Pyhäjoen apteekin apteekkarin Mika Karhun kanssa”, Heidi Veteläinen kertoo.

Pellolle rakennettiin varmistavat tietoliikenneyhteydet

Kun valkoinen kontti oli tuotu paikoilleen, oli vuorossa tekniikan rakentaminen, hyllyjen täyttäminen ja tuotteiden hinnoittelu.

Suviseurojen apteekin palvelupiste rakennettiin suviseurojen oman tietoverkon ja MAXX3G–tietoliikenneratkaisun varayhteyden varaan. Näin varmistettiin, että apteekin toiminnat, kassa ja maksuliikenneyhteydet toimivat jokaisessa tilanteessa aivan vastaavalla tavalla kuin missä tahansa apteekissa.

Suviseura-apteekin tietojärjestelmän toimittaneen Receptumin toimitusjohtaja Juha Antila kertoo, että pilvipalvelussa toimiva apteekki oli Receptumille uusi aluevaltaus kevyen ja tilapäisen apteekin toteuttamiseksi.

“Rakennamme korkean käytettävyyden ratkaisuja periaatteella, että vaikka esimerkiksi sähkökatkon aikana kylässä ei mikään muu toimisi, niin apteekki toimii joka tapauksessa”, Antila kertoo Receptumin toiminnasta.

Sähköiset reseptit toimivat myös tilapäisessä kenttäapteekissa

Sähköiset reseptit toimivat myös suviseurojen tilapäisessä kenttäapteekissa.

“Tilapäisestä palvelupisteestä ei kuitenkaan saanut toimittaa reseptejä, vaan sähköiset reseptit käsiteltiin Pyhäjoen apteekissa ja ne toimitettiin neljä kertaa päivässä suviseura-apteekkiin asiakkaiden noudettavaksi”, apteekkari Mika Karhu kertoo.

Jos suviseurakaupungin asukas joutui turvautumaan suviseurojen ensiapuasemalla päivystävään lääkäriin ja tarvitsi reseptilääkkeitä, hän sai käteensä paperireseptin. Mikäli asiakkaalla oli jo sähköinen resepti olemassa, apteekki toimitti lääkkeet sen avulla kenttäapteekkiin noudettaviksi. Kenttäapteekin farmaseutti luovutti lääkkeen asiakkaalle antaen samalla asianmukaisen lääkeneuvonnan.

Kymmenen farmaseuttia töissä

Kenttäapteekin valikoimaan kuuluivat reseptilääkkeiden lisäksi tavallisimmat itsehoitolääkkeet, sidetarpeet sekä lukuisa joukko muita apteekkituotteita. Apteekki oli avoinna joka päivä aamusta iltaan suviseurojen ajan.

Farmaseutteja työskenteli torstaista maanantaihin kestävän viikonlopun työvuoroissa kymmenkunta, joista kaksi oli vastaavia farmaseutteja. He tekivät vapaaehtoisina 5-6 tunnin työvuoronsa talkoilla.

Kun suviseurat olivat ohitse, kenttäapteekin purkuun osallistuivat seuraavan vuoden suviseuraorganisaation vaasalaiset edustajat. Myymättä jääneet kenttäapteekin tuotteet jäivät Pyhäjoen apteekin myyntiin.

Miten pilvipalvelussa toimiva tilapäinen kenttäapteekki sitten selvisi suviseurojen vaativasta testistä?

“Kokonaisuutena katsoen oikein hyvin. Alun ongelmat selvitettiin nopeasti ja sen jälkeen kaikki toimi tosi hyvin. Suviseurojen apteekissa kävi yhteensä 1082 asiakasta ja käsittelimme suviseuroille 266 reseptiä toimitusvalmiiksi”, apteekkari Mika Karhu kertoo.

Teksti: Iiris Ervasti
Kuva: Matti Kärkölä, Suviseurojen kuvapalvelu