Verkkokaupan suosio kasvaa, ja myös apteekkituotteita ja lääkkeitä halutaan hankkia verkosta kotiin. Pähkinärinteen apteekissa otettiin testikäyttöön Apteekkariliiton uusi eApteekki-alusta MAXXiin integroituna.

Takaisin

Asiakas

Apteekki
Vantaan 11. Pähkinärinteen apteekki
Kalajärven sivuapteekki

Apteekkari
Janne Mikkola

Henkilökunta
9 työntekijää (5 + 4)

Reseptuuri
50 000 pääapteekissa ja 40 000 sivuapteekissa

Apteekkari Janne Mikkola uskoo, että verkkoapteekit ovat tulleet jäädäkseen.
“Yhä useampi ostaa tavaroita verkkokaupoista. Samaa palvelua halutaan myös lääkkeiden tai muiden apteekkituotteiden kauppaan.”

Suomessa on noin sata verkkoapteekkia, mutta Apteekkariliitto arvelee, että verkkoapteekkeja olisi uuden alustan käyttöönoton jälkeen yli 200 vuoden loppuun mennessä.

Mikkola on ollut mukana kehittämässä Apteekkariliiton eApteekki-alustaa. Hän on myös ensimmäisiä, jotka ovat ottaneet sen käyttöön MAXXiin integroituna.

Asennus ja käyttöönotto kävivät nopeasti. Kun sopimus oli solmittu, Solteq aktivoi Pähkinärinteen apteekin käyttäjäksi ja Receptumin asentaja teki palvelun integroinnin MAXXiin. Sen jälkeen MAXX oli käytössä myös verkkoapteekissa ja apteekkilaiset pääsivät tuunaamaan sitä näköisekseen.

“Verkkoapteekin myyntivalikoima haetaan MAXXin avulla. Systeemissä on valmiina kaikista tuotteista kuvat ja tuotetiedot. Sivuston ulkoasua voi sitten kukin muokata mieleisekseen”, Mikkola kertoo.

Pähkinärinteen apteekissa verkkoapteekin sivusto tuleekin korvaamaan vanhat kotisivut. Niistä tulee näin vain entistä palvelevammat.

Verkkoapteekista lääkkeet saman päivän sisällä

Janne Mikkola näyttää verkkoapteekkia, joka on pilotointivaiheessa vielä sisäisessä käytössä. Aloitussivulle on laitettu kuukauden tarjoukset ja kirjautumalla pääsee helposti lääketilauksiin.

“Reseptilääkkeitä tilatakseen asiakkaan pitää ensin rekisteröityä verkkoapteekin asiakkaaksi vahvasti tunnistautuneena pankkitunnuksilla. Sen jälkeen hän pääsee tarkastelemaan Omakannasta reseptejään ja lähettämään tilauksen apteekille”, Mikkola kertoo prosessista.

Tilaukset näkyvät reaaliaikaisesti MAXXista kaikilla reseptipäätteillä samalla tavalla kuin mobiiliresepti- tai reseptipisteen tilaukset. Ensimmäinen vapaa farmaseutti nappaa tilauksen ja soittaa asiakkaalle, jonka kanssa käydään läpi reseptintoimitukseen liittyvät toimenpiteet.

“Lääkkeiden lisäksi asiakas voi samalla tilata muita tarvitsemiaan apteekkituotteita. Tavoite on nopea ja sujuva palvelu lähialueen asiakkaille”, Mikkola lupaa.

Toimitustapoina voidaan käyttää aluksi esimerkiksi noutoa apteekista, noutolokeroa tai apteekin omaa kuljetusta. Kuljetukseen on myös sovittu kumppani jatkoa ajatellen.

Lähialueen asukkaille entistä parempaa palvelua

Pähkinärinteen apteekissa verkkoapteekin tavoitteena on ennen kaikkea parantaa lähialueen asukkaiden palvelua.

“Verkkoapteekin kautta saa lääkkeet vaivattomasti, jos on vaikka vaikea liikkua, sairas tai kotona lapset kipeinä”, Mikkola selittää.

Kun pilottivaihe on ohi, hän uumoilee palvelulle monenlaisia käyttäjiä. Myös niitä, jotka vain pitävät verkkoasioinnin vaivattomuudesta ja siitä, että sinne voi laittaa tilauksen milloin ja missä vain. Myös puolesta-asiointi tulee toimimaan verkkoapteekissa, kun valtuutuksen voi hoitaa verkossa.

“eApteekkia on vaivaton käyttää MAXXin kanssa. Valikoimaakin voi kätevästi muokata tarpeen mukaan. Tämä on nykyaikaista palvelua ja helpottaa niin meidän työtämme kuin asiakkaiden asiointia. Esimerkiksi jos käyttää harvinaista ja kallista lääkettä, jota ei joka apteekissa ole, verkosta tilaamalla sen saa lähiapteekkiin seuraavaksi päiväksi. Näin palvelu myös paranee ja voimme samalla kehittää liiketoimintaamme”, Mikkola sanoo.Pähkinärinteen apteekki Janne Mikkola Receptum MAXX verkkoapteekki