Mäntsälän Ykkösapteekki avasi uuden verkkoapteekin kuukautta ennen koronapandemiaa. Verkkoapteekin suosio on yllättänyt: tilauksia on ollut jopa 15 päivässä.

Takaisin

Asiakas

Apteekki
Mäntsälän apteekki

Apteekkari
Leila Haukkala

Henkilökunta
17 vakituista ja tuntityöntekijöitä

Reseptuuri
176 151 annosjakelu mukaan lukien

Kun Mäntsälän Ykkösapteekin farmaseutti Heli Hovi aloitti apteekki- ja sairaalafarmasian erikoistumisopinnot Itä-Suomen yliopistossa viime syksynä, hän ei arvannutkaan, miten hyvään saumaan opinnot sijoittuivat. Työelämälähtöisissä opinnoissa toteutetaan työn ohessa hanke, joka kehittää työyhteisöä. Sopivaa, apteekkia hyödyttävää projektia mietittiin yhdessä apteekkari Leila Haukkalan kanssa ja hankkeeksi valikoitui verkkoapteekki.

“Verkkoapteekin avaaminen oli jo suunnitelmissa, mutta toteuttamistapa oli vielä miettimättä. Apteekkariliiton eApteekki-alusta valmistui juuri sopivasti”, Leila Haukkala sanoo.

MAXX-apteekkina Mäntsälän Ykkösapteekki arvosti sitä, että verkkoapteekki-alusta oli integroitavissa MAXXin kanssa. Receptumilla on muutenkin vankka kokemus ja osaaminen eri alustoilla toimivista verkkokaupoista – apua oli siis varmasti tarjolla perustamisvaiheessa ja verkkokaupan pyörittämisessä.
Mäntsälän Ykkösapteekin verkkoapteekki avautui helmikuussa, kuukautta ennen koronapandemian ryöpsähtämistä.

“Ajankohta meni todella nappiin. Kerkesimme käyttää palvelua hetken ja tulla sen kanssa tutuiksi, ennen kuin reseptilääkkeitä verkon kautta ostavia asiakkaita tuli enemmän. Helmikuussa arvioimme vielä, että verkkoapteekin kautta reseptilääkkeitä tilattaisiin muutaman kerran viikossa. Toisin kävi, reseptitilauksia tuli parhaimmillaan jopa 15 päivässä”, Heli Hovi sanoo.

Ostokset noutolokerikkoon, postitse tai kotiinkuljetuksella

Mäntsälän Ykkösapteekin verkkoapteekkitiimissä on mukana Heli Hovin lisäksi farmaseutit Maija Mäki ja Tarja Lehtiniemi. He hoitavat verkkoapteekkitilauksia vuorotellen päivän kerrallaan. Myös muu farmaseuttinen henkilökunta on perehdytetty verkkokaupan saloihin, sillä apteekki haluaa palvella asiakkaita myös iltaisin ja viikonloppuisin.

Reseptilääkkeiden verkko-ostaminen tapahtuu niin, että asiakas ilmoittaa tilauksen yhteydessä ajan, jolloin hän toivoo apteekin soittavan hänelle. Puhelun aikana tilaus käsitellään, maksetaan ja valitaan tuotteiden toimitustapa.

“Ison osan tilauksista toimitamme noutolokerikkoihin, joita on apteekin eteisessä ja muutaman kilometrin päässä olevan rautatieaseman K-Marketissa. Näiden maksuttomien toimitustapojen lisäksi tuotteet voidaan kuljettaa pientä maksua vastaan suoraan kotiin tai postittaa ympäri Suomen”, Hovi sanoo.

Poikkeusolosuhteissa apteekissa otettiin käyttöön myös MAXXiin integroitu iZettle-maksupääte. Asiakkaat voivat tehdä tilauksensa ensin puhelimitse ja maksaa tilauksen apteekin ulkopuolella esimerkiksi autosta käsin. Tätäkin palvelua käytetään päivittäin.

Apteekkari painottaa, että reseptilääkkeiden ja itsehoitotuotteiden verkkoapteekin taloudellinen merkitys on vielä pieni, mutta nousujohteinen.

“Saa nähdä, miten verkkoapteekin suosio muuttuu ajan kanssa. Uskon volyymien lisääntyvän, mutta ei aivan samalla vauhdilla kuin tähän asti. Myös terveysasemat ja yksityiset lääkäripalvelut tarjoavat yhä enemmän etäpalveluja, siksi myös apteekilla on oltava vastaavat valmiudet”, Haukkala sanoo.

Mäntsälän Ykkösapteekin verkkoapteekkitiimi, Tarja Lehtiniemi (vas), Heli Hovi ja Maija Mäki ovat innoissaan apteekin uudesta palvelumuodosta.

Eturintamassa tehdään kehitystyötä

Otettaessa käyttöön uusia palveluja, ensimmäiset käyttäjät joutuvat usein pakostakin tekemään myös kehitystyötä. Näin on ollut myös eApteekin kanssa.

“Vaikka välillä on ollut haasteita, niin ei kaduta yhtään, että lähdimme projektiin mukaan. Asiakkailtamme olemme saaneet paljon kiitosta ja myönteistä palautetta verkkoapteekista”, Haukkala ja Hovi sanovat.

Innoissaan on koko Mäntsälän Ykkösapteekin henkilökunta. “Yhtään ei ole kuulunut soraääniä, kaikki ovat tässä mukana”, Haukkala sanoo.

Uuden kehittäminen on Leila Haukkalalla muutenkin verissä. Hän aloitti koneellisen annosjakelun jo vuonna 2002, ensimmäisten apteekkien joukossa.

“Silloin jaoin dementiakodin lääkkeitä käsin dosettiin. Se oli työlästä, onneksi annospussit tulevat nykyisin valmiina. Meillä on nykyisin 137 annosjakeluasiakasta, pääosin hoitokoteja, mutta myös yksityisiä annosjakeluasiakkaita.”

Mäntsälän Ykkösapteekissa on edelleen myös lääkevalmistusta. Viikoittain tehdään muun muassa annosjauheita, kapseleita, lääkevoiteita, suuvesiä ja oraalisuspensioita.

Iso osa verkkoapteekin asiakkaista noutaa ostoksensa noutolokerikosta, joita on niin apteekin eteisessä kuin läheisessä K-Marketissa.

Äiti ja tytär samassa apteekissa

Leila Haukkala ja Heli Hovi ovat myös äiti ja tytär. Kaksikon yhteistyö toimii hyvin.
“Koetan tietenkin olla oikeudenmukainen ja tasapuolinen kaikkia työntekijöitä kohtaan, mutta välillä taidan vaatia tyttäreltä enemmän kuin muilta”, Leila Haukkala sanoo.

“Esimerkiksi työvuoron vaihtoa hankalassa tilanteessa”, Heli Hovi sanoo nauraen.

Mutta läheisillä väleillä on etunsakin.

“Olen saanut paljon tietoa ja syvällistä näkökulmaa apteekkialasta, kun ajatusten- ja kokemustenvaihtoa tapahtuu myös työajan ulkopuolella”, Hovi sanoo.

“Sitäpaitsi tämä on jo viides apteekki, jossa Heli työskentelee. Hänellä on tuoretta ja monipuolista näkökulmaa. Työtehtävämme apteekissa ovat hyvin erilaiset, joten etäisyys säilyy”, Haukkala sanoo.