Viiden tähden tekijät on sarja, jossa tapaamme Receptumin työntekijöitä ja kuulemme, mistä heidän työnsä laatu kumpuaa. Vuorossa on järjestelmäasiantuntija Tuukka Turppo, joka huolehtii siitä, että asiakkaille tarjotaan parhaat mahdolliset laitteet käyttää MAXXia. Samoja laitteita käyttävät myös Receptumin omat työntekijät.

Mikä toi sinut Receptumille?

Isäni kehitti aikoinaan oman yrityksensä kautta Receptumille kassajärjestelmää. Hän vinkkasi vuonna 2001, että Receptumilla etsitään kesätyöntekijää. Opiskelin datanomiksi ja työskentelin täällä kaikki harjoittelut ja lomat. Valmistuttuani kävin armeijan ja vuodesta 2006 olen ollut Receptumilla täysipäiväisesti.

Työskentelin aluksi varastossa. Asensin koneita ja kasasin tavaraa asiakkaille lähteviin lavoihin. Töitä tehdessä aloin miettiä, miten helpottaisimme asennuksia, parantaisimme toimitusprosessia ja hyödyntäisimme automatiikkaa käsin täytettävien lomakkeiden sijaan. Kehittämäni esiasennuksen prosessi oli käytössä aika pitkään ennen kuin se uudistettiin jokin aika sitten.

Vähitellen pääsin mukaan järjestelmätekemiseen ja kehittämään sisäistä infraamme, kuten esimerkiksi tikettijärjestelmää sekä intranetin, Skypen ja etäyhteyksien käyttöönottoa.

Miten työsi on kehittynyt?

Sisäisen infran kehittämisen lisäksi vastaan nykyisin laitetesteistä ja tutkin, mitä laitteita meidän kannattaa tarjota asiakkaille. Jokainen laite testataan tarkasti, jotta MAXX toimisi mahdollisimman hyvin. Joku voisi kuvitella, että tietokone kuin tietokone tai onhan noita näyttöjä, mutta ei se niin mene. Laitteet on saatava toimimaan sujuvasti keskenään.

Huolehdin siitä, että laitteilla on hyvä hinta-laatusuhde. Meidän kauttamme asiakas saa myös laitteille täyden tuen laitteiden elinkaaren ajaksi. Käytämme Receptumissa samoja laitteita, joita myymme asiakkaille. Voi siis sanoa, että laitteet on testattu useampaan kertaan.

Laitetestien ja -valinnan lisäksi kehitän ohjelmistojamme, jotta työ apteekeissa olisi jouhevaa, ja palvelukatkoksia olisi niin vähän kuin mahdollista. Lisäksi kehitän sisäisiä ohjelmistojamme.

MAXX on monipuolinen järjestelmä, jossa on valtavasti huomioitavia yksityiskohtia. Työni on pitkälti näkymätöntä tekemistä. Asiakkaan ei tarvitse edes tietää, mitä kaikkea ohjelmiston kehityksen taustalla on tapahtunut, kun he saavat esimerkiksi ohjelmistopäivityksen.
Olen myös help deskin ja huollon tukena, jos tulee hankalampia ongelmatilanteita, joihin he eivät tiedä vastausta.

Mitä laatu työssä tarkoittaa sinulle?

Työni on onnistunut ja laadukasta, kun laitteet ja ohjelmistot toimivat yhteen, asiakkaan työ sujuu ongelmitta ja MAXXiin saadaan kehitettyä uusia ja hyödyllisiä ominaisuuksia.

Koska myös Receptumin omien laitteiden ja palveluiden ylläpito on vastuullani, myös työkavereiden työn on oltava vaivatonta ja katkeamatonta. On mietittävä tarkkaan, missä vaiheessa esimerkiksi palvelimet uusitaan ja eri osastojen koneet vaihdetaan.

Miten ylläpidät ja lisäät omaa osaamistasi?

Ehkä parhaiten kehitän osaamistani erilaisilla nettikursseilla ja -koulutuksissa. Työni on usein hankalien ongelmien selvittämistä ja osaajia on eri puolilla maailmaa. Silloin ratkaisu pulmaan saattaa löytyä esimerkiksi netin vertaistukiverkostoista.

Kerro esimerkki työstäsi asiakkaan kanssa, joka ilahdutti ja yllätti myönteisesti?

On erityisen palkitsevaa, kun saa ratkaistua esimerkiksi jonkun hankalan palvelinongelman. Joku vuosi sitten eräällä asiakkaalla kuittikirjoitin jumitti ja kuitin tulostaminen vei aikaa. Ratkaisua ei aluksi löytynyt millään. Lopulta vika löytyi kooditasolta: Kuittikirjoitin odotti kolmannen osapuolen laitteelta kuittausta ja generoi aina vain uusia kuittinumeroita. Asiakas oli hyvin tyytyväinen, kun pitkään vaivannut ongelma saatiin ratkaistua.

Miten rentoudut, kun et ole töissä?

Harrastan moottoripyöräilyä ja ajan esimerkiksi työmatkat kotoa Nummelasta Pitäjänmäelle. Yleensä teen kesäisin jonkun pitemmän reissun. Tänä vuonna kävin Levillä. Viime vuonna ajoin Iron Butt eli rautaperse-kestävyysajon. Siinä ajetaan 24 tunnin aikana vähintään 1 000 mailia eli 1 600 kilometriä. Suorituksen aikana kerätään todisteeksi ajosta esimerkiksi tankkauskuitteja ja reitti lasketaan pysähdysten mukaan. Ajo on moottoripyöräilijöille meriitti.

Pelasin vielä viime vuonna salibandya vitosdivarissa, mutta pelaaminen on nyt tauolla ajanpuutteen vuoksi. Sen sijaan valmennan. Valmentaminen on kehittänyt myös minua itseäni ja tiimitaitojani. Olen oppinut, miten asioita kannattaa selittää, jotta viesti menee paremmin perille.

Miten viiden tähden laatu näkyy omassa työssäni?

  • Jos palvelu toimii, laitteet toimivat ja tiimi pelaa yhteen. Tämä on hyvä kombo.

 

Kuka: Tuukka Turppo, järjestelmäasiantuntija
Mikä on taustasi: Olen koulutukseltani datanomi
Mitä teet Receptumilla: Vastaan Receptumin sisäisistä ohjelmistoista sekä laitetestauksesta. Testaan, mitä laitteita asiakkaille tarjotaan myytäväksi.
Harrastukset: Moottoripyöräilyn lisäksi pelaan tietokonepelejä, mitä nyt kolmen lapsen isänä kerkiän. Pitäisi keksiä joku uusi liikuntaharrastus, että kunto pysyisi yllä.
Mistä sinua ei tunneta? Harva tietää, että tein toistaiseksi ainoaksi jääneen esiintymiseni elokuvassa Aku Louhimiehen ohjaamassa ja Aleksi Bardyn käsikirjoittamassa Iso Poika -lyhytelokuvassa vuonna 1998. Olin elokuvan poika lapsena, Eero Aho aikuisena.
Mottoni töissä: Tästä ei voi kuin parantaa.