Receptumin “grand old man” Jukka Mäki-Moijala on huolestunut hyvän suomalaisen apteekkijärjestelmän tulevaisuudesta. “Nykyinen apteekkijärjestelmä on vakaa, toimiva ja ennustettava. Lääkkeiden saatavuus on hyvä kaikkialla Suomessa, myös syrjäseuduilla. Nykyinen järjestelmä myös tuottaa valtiolle hyvin apteekkimaksuina ja verotuloina”.
“Mutta nyt Suomen hyvä apteekkilaitos uhkaa näivettyä. Viranomaiset asettavat koko ajan lisää vaatimuksia apteekeille ja säätelyllä pienentävät lääkemyynnin katteita. Yksittäisillä apteekeilla ei ole taloudellisia intressejä eikä kohta mahdollisuuksia valmistautua tulevaan kilpailuun ja investoida uuteen liiketoimintaan ja lääkkeiden verkkokauppaan”, Mäki-Moijala pelkää.
Mäki-Moijala muistuttaa, että vaikka lääkemenojen kasvusta valitetaan, kannattaisi katsoa isoa kokonaiskuvaa. ”Markkinoille tulee entistä parempia mutta myös kalliimpia lääkkeitä, joiden ansiosta monet sairaudet on saatu kuriin. Uusien lääkkeiden avulla ihmisiä on saatu runsaasti siirrettyä avohoidon piiriin. Näin kokonaiskulut sairaanhoidossa on saatu huomattavasti pienennettyä”, hän sanoo.
“Eniten minua huolestuttaa tavalliset suomalaiset. Suomella on nyt kuluttajan kannalta yksi maailman parhaita apteekkijärjestelmiä. Meillä hyvätuloisilla on kyllä varaa ostaa lääkkeet tulevaisuuden verkkokaupoista ja maksaa vaikka kymppejä kuljetuskustannuksista. Mutta Suomessa on iso joukko ihmisiä, joille kymppi on iso raha ja joille apteekeissa käynti on sosiaalisesti elintärkeä tapa”, hän miettii.
Paine vapauttaa apteekkijärjestelmä kilpailulle
“Viranomaisilla on tällä hetkellä isot paineet vapauttaa Suomen apteekkijärjestelmä kilpailulle Ruotsin esimerkin tapaan. Ruotsissa kuka tahansa on vuodesta 2010 lähtien voinut perustaa apteekin. Apteekkien määrä onkin kasvanut, mutta samaan aikaan lääkkeiden saatavuus on heikentynyt, eivätkä hinnat ole ainakaan vielä laskeneet.”
Ruotsin malli ei kuitenkaan ole paras mahdollinen. Apteekkien säätelyä tulisi purkaa ja kilpailua lisätä, mutta fiksulla tavalla, jotta suomalainen apteekkijärjestelmä toimisi hyvin myös tulevaisuuden maailmassa, eikä verorahat karkaisi muualle.”
Miten tämä sitten kannattaisi tehdä, Jukka Mäki-Moijala?
Neljä tapaa varmistaa erinomainen apteekkijärjestelmä Suomessa
“Suomessa apteekit ovat kaikki apteekkareiden toiminimiä, joiden liiketoimintaa ei voi myydä eniten tarjoavalle apteekkarin luopuessa apteekista. Apteekit tulisi muuttaa normaalien yritysten kaltaisiksi osakeyhtiöiksi ja niiden myynti tulisi sallia. Tällöin apteekeille tulisi taloudellinen intressi investoida apteekkitoiminnan parantamiseen ja sen digitalisoimiseen, kun parhaat apteekit voisi myydä ja apteekkari voisi saada tekemänsä investoinnit takaisin”, Mäki-Moijala perustelee.
Sen sijaan että lähdetään rajoittamaan mitä tuotteita asiakas saa ostaa apteekista, Mäki-Moijala soisi apteekkien myyvän entistä enemmän muita kuin lääkkeitä ja lääkkeen kaltaisia tuotteita.
“Olen vakuuttunut siitä, että vuonna 2030 suurin osa taloudellisesti toimivista apteekeista on Suomessa joko shoppailuapteekkeja, joista saa lääkkeiden lisäksi vaikka mitä, tai verkkokauppa-apteekkeja, jotka toimittavat lähinnä vain lääkkeitä tehokkaasti ja luotettavasti ”
“Nykyisen kaltaiset kivijalka-apteekit tulevat olemaan suurimmissa vaikeuksissa. Lisääntyvä sääntely, pienenevät lääkemyynnin katteet ja isot henkilöstö- ja vuokrakustannukset tekevät perinteisestä yrittämisestä vuosi vuodelta taloudellisesti vaikeampaa.”
“Nykyinen lääketukkuliikkeiden yksikanavajärjestelmä pitäisi purkaa. Apteekkien pitäisi voida hankkia lääkkeet sieltä, mistä ne saa edullisimmin ostettua. Tukkukauppa pitäisi avata kilpailulle. Nyt tilanne alkaa olla apteekeille liiketoiminnallisesti mahdoton, koska niin osto- kuin myyntihintakin ovat säänneltyjä ja viranomaiset määrittelevät katteet pienemmiksi vuosi vuodelta”, Mäki-Moijala sanoo ja jatkaa: ”Näin apteekkarista tulee enemmän virkamies kuin yrittäjä.
”Jos ei kokonaan luovuta apteekkilupien myöntämisestä, niin ainakin apteekkilupien myöntämisestä pitää saada läpinäkyvämpää ja ennakoivampaa eli selkeät kriteerit.”
Lääkkeet tukkuhinnoin asiakkaille
Mäki-Moijala on tullut tunnetuksi yllättävistä ideoista, joita hän ei ole epäröinyt sanoa ääneen, vaikka kaikki eivät niistä ole pitäneet.
“Jos suomalaisille haluttaisiin tarjota todella edulliset lääkkeet, sekin olisi mahdollista”, Mäki-Moijala ideoi pilke silmäkulmassa.
“Laitetaan apteekkeihin myyntiin lääkkeiden lisäksi alkoholi ja tupakat eli kaikki myrkyt samalta tiskiltä. Lääkkeitä myytäisiin suomalaisille tukkuhinnoilla ja apteekit tekisivät tulokset noiden muiden tuotteiden myynnillä”, hän naurahtaa ja tietää, ettei noin tule ikinä käymään.
Hulluistakin ideoista mahdollisuus jalostaa parhaita ohjelmiston toimintoja
Ideoiden heittely on ollut tapa, millä Receptumissa apteekkijärjestelmää on kehitetty askel askeleelta paremmaksi niin apteekkien työntekijöille kuin asiakkaille. Parhaat ideat ovat jalostuneet uusiksi helppokäyttöisiksi toiminnoiksi.
“Meidän täytyy yrityksenä olla koko ajan pioneerina kehittämässä tänään asioita, jotka ehkä tulevat vasta muutaman vuoden päästä käyttöön. Olemme esimerkiksi Ruotsissa toteuttaneet Ruotsin suurimman verkkokauppa-apteekin rajapinnan MAXX:illa ja voimme tuoda samoja piirteitä Suomen MAXX:iin heti, kun ajankohta on sopiva.” Mäki-Moijala kertoo.
“Meille Receptumina sopisi oikein hyvin, että Suomen apteekkijärjestelmä säilyisi nykyisen kaltaisena vielä pitkään. Liiketoiminta olisi silloin varmasti kasvavaa ja helpommin ennustettavaa. En kuitenkaan usko, että näin käy. Verkkoliiketoiminta, mobiiliteknologiat, kuluttajien käyttäytymisen muutokset ja poliittinen paine kilpailun lisäämiselle tietävät isoja muutoksia apteekeille.”
Apteekkijärjestelmien pioneeri jäi eläkkeelle
Jukka Mäki-Moijala, 64, on yksi Receptumin perustajista ja suomalaisen apteekkitietotekniikan pioneereista.
“Aloitimme Nokia Datalla vuonna 1985 oman apteekkijärjestelmien parissa. Ohjelmistojen kehitys on ollut jatkuvaa ja mielenkiintoista. Koko ajan on tullut jotain uutta alalle”, Mäki-Moijala kertoo, miksi on koko uransa jaksanut painia saman asian parantamisen parissa.
”Asiakkaina tosi fiksut ihmiset ja työympäristönä huippuosaava ja palveluhenkinen yli 50 henkilön muodostama ”perhe”, niin ei tätä hommaa ole edes työnä osannut pitää”, hän hymyilee.
Mäki-Moijala jatkaa edelleen Receptumin hallituksessa, mutta operatiivisesta toiminnasta hän jäi eläkkeellä huhtikuussa 2016.