Tänäkin kesänä kymmenettuhannet osallistujat nauttivat suvitapahtumista ympäri Suomen. Kun suurtapahtuma järjestetään kaukana kivijalka-apteekeista, täytyy osallistujien apteekkipalvelut taata palvelupisteellä. Ketterimmillään palvelupiste perustetaan konttiin, joskus se sisustetaan vaikkapa lennonjohtotorniin, kuten tänä kesänä Suviseuroilla.

Takaisin

Kysy lisää palvelupistekonseptista Receptumin projektimyynnistä!

Lopen apteekin apteekkari Anna Yli-Fossilla ja Padasjoen apteekin apteekkari Pertti Hietasella on ollut kiireinen kesä. Kumpainenkin vastasi elämänsä ensimmäistä kertaa suurtapahtumien apteekkitoiminnasta, Hietanen partioleiri Kajossa ja Yli-Fossi Suviseuroilla.

Heinäkuun alussa järjestetyt Suviseurat kokosi Lopelle tänä vuonna lähes 80 000 osallistujaa.

– Useampikin kysyi, että etkö voinut kieltäytyä tästä ja miksi lähdit mukaan. Ei minulla käynyt mielessäkään kieltäytyä, apteekkari Anna Yli-Fossi kertoo.

– Minusta se kuuluu apteekin palveluun, että tällaisissa tilanteissa autetaan ja toimitaan terveyspalveluiden tukena. Teimme yhteistyötä seuraorganisaation lääkärien ja proviisorin kanssa ja sovimme etukäteen asioista, kuten varastoon varattavista tärkeistä reseptilääkkeistä.

Palvelupisteen perustaminen vaatii tarkkaa suunnittelua

Valmistautuminen aloitettiin jo hyvissä ajoin Fimean kanssa, palvelupisteen perustamisen lupa-asioilla. Receptumin Pirjo Ikonen oli apuna molempien palvelupisteiden perustamisessa.

– Ehkäpä kaikkein suurin haaste apteekkarille on se, että palvelupisteellä olisi itsehoitotuotteita tarpeeksi ja sopivan laajalla repertuaarilla, vaikka tila on pieni, Receptumin Pirjo Ikonen kertoo.

Receptumilla on valmis konsepti apteekkitoiminnan järjestämiseksi suurtapahtumissa, ja apteekkari saa kumppanin tukea tapahtumaan valmistautumiseen heti ensi metreistä asti. Receptum varmistaa, että apteekkari saa kaiken tarvittavan tiedon palvelupisteen pyörittämiseksi sekä hoitaa tekniset ratkaisut alusta loppuun.

Apteekkitoiminnan pyörittäminen suurtapahtumassa vaatii perusteellista varautumista itsehoitotuotteiden ja lääkkeiden riittävällä määrällä. Myös reseptinkäsittely ja lääkekuljetukset tulee suunnitella tarkkaan.

– Apteekkipalvelupisteen rakentamisessa tulee ottaa huomioon paitsi pisteen kalustus, niin myös tuotteiden oikeanlainen varastointi, sopiva apteekkijärjestelmän laitteisto ja toimintavarmat tietoliikenneyhteydet, jotta palvelupisteeltä voi hoitaa myös reseptinkäsittelyn, Pirjo Ikonen kertoo.

– Lääkeinformaatiotietokantoja tulee voida käyttää asiakkaiden auttamisessa. Palvelupiste on kuin yksi työasema pääapteekille päin: sieltä pystytään lähettämään sisäisesti viestejä pääapteekin ja palvelupisteen välillä, Ikonen jatkaa.

Apteekkipalvelut hoituvat palvelupisteellä eri tavalla kuin kivijalka-apteekissa

Suviseurat järjestettiin tänä kesänä Lopella, heinäkuun ensimmäisellä viikolla. Tarkempi lokaatio oli Räyskälän lentokenttä, jossa apteekin palvelupiste sai mieluisan asemapaikan, lentokentän toimiston.

– Joskushan nämä väliaikaiset palvelupisteet ovat konteissa, mutta me pääsimme rakennuksen sisälle, lentokentän toimistoon. Se helpotti palvelupisteen suunnittelua, koska saimme sinne ilmastoinnin, apteekkari Anna Yli-Fossi kertoo.

Palvelupisteen farmaseutit ja proviisorit tulivat seuraorganisaation kautta.

– Palvelupisteellä ei ole reseptilääkevarastoa, vaan paikalla on vain itsehoitolääkkeitä. Reseptinkäsittelyssä saimme niistä tiedot kivijalka-apteekkiin MAXXin chat-toiminnon kautta, Yli-Fossi kertoo.

Lääkkeet kuljetettiin tapahtuma-alueelle neljä kertaa päivässä. Loppi on laaja kunta ja välimatkat ovat pitkiä. 25 kilometrin lääkekuljetusmatka taittui autolla, kuskinaan apteekkarin kesätöissään ollut Joonas-poika.

– Lääkekuljetukset ovat tärkeitä ja kuljetusten täytyy olla luotettavia. Joonas on auttanut apteekilla jo 13-vuotiaasta saakka ja hoitaa lääkekuljetusten lisäksi myös muita apteekkitöitä, muun muassa lomittaa teknistä työntekijää, apteekkari Yli-Fossi kertoo.

Suurtapahtumien osallistujakunta määrittelee tapahtuman apteekkitarpeet

Suviseuroihin osallistui kymmeniätuhansia ihmisiä, iältään vauvasta vaariin. Suurperheiden suosimassa tapahtumassa oli erityisesti paljon lapsia ja nuoria. Kansainväliselle partioleiri Kajolle osallistui heinäkuun puolivälissä 13 500 partiolaista, joista osa tuli Suomeen ulkomailta. Tällöin apteekkipisteellä täytyi varautua esimerkiksi siihen, että joku osallistujista on unohtanut lääkereseptinsä kotimaahansa.

Partioleiri Kajon osallistujakunnan keski-ikä erosi paljon apteekkari Pertti Hietasen kivijalka-apteekin perinteisestä asiakaskunnasta.

– Asiakkaidemme keski-ikä on 70 vuotta ja hiukan sen ylikin. Partiolaisasiakkaiden keski-ikä liikkui jossain kuudentoista ja kahdenkymmenen vuoden välillä, ja se vaikutti toki siihen, mitä apteekista ostettiin, apteekkari Hietanen kertoo.

Kajon palvelupisteelle tilattiin jonkin verran sydänlääkkeitä, mutta reseptilääketarve painottui kuitenkin enemmän antibiootteihin sekä allergia- ja astmalääkkeisiin.

Pertti Hietanen varautui suurtapahtumaan erityisesti riittävällä määrällä korvalääkkeitä ja antibiootteja.

– Silmälääkkeiden osalta havahduimme, ettemme olleet varautuneet riittävän suurella määrällä akuuttien silmätulehdusten hoitoon tarvittavilla silmätipoilla. Ensimmäisen kahden päivän jälkeen saimme kuitenkin riittävän määrän tuotteita varastoon kattamaan loppuviikon tarpeet, Hietanen kertoo.

Yllätyksiin tulee varautua – ja niitä tulee kuitenkin

Perusteellisesta valmistautumisesta huolimatta jotkut apteekkituotteet yllättivät partioleiri Kajon apteekkarin suosiollaan, kuten koronatestit.

– Niitä meni yli tuhat, kun varauduimme alkujana parilla sadalla testillä. Myös kasvomaskeja meni partioleiriläisten paluumatkalle odotettua enemmän: koko varasto myytiin loppuun ja niitäkin piti tilata lisää, apteekkari Pertti Hietanen kertoo.

Lopen apteekin apteekkari Anna Yli-Fossi oli saanut käsiinsä parin vuoden takaiset apteekin myyntiluvut Suviseuroilta. Niiden perusteella pystyi suunnittelemaan tukkutilausta tapahtumaa varten.

– Olimme varautuneet hyvin ja tavaraa oli riittävästi. Tietysti kun oli hirveä helle silloin, niin se toi vähän lisämaustetta tekemiseen. Haavatuotteita, rakkolaastareita ja allergialääkkeitä meni yllättävän paljon, Yli-Fossi kertoo.

Suviseurojen haastavimmat apteekkitilanteet johtuivat olosuhteista, kesän kuumuudesta.

– Kuumuudesta oireilevia ohjattiin ensiapuasemalle. Oireinaan oli kouristuksia ja hengenahdistusta. Apteekista toimitettiin ensiapuasemalle myös jonkun verran lääkkeitä, Yli-Fossi kertoo.

Millainen repertuaari lääkkeitä varattiin jättitapahtumaan, johon osallistui kaikenikäisiä ihmisiä?

– Lasten lukumäärä korostui lääkkeissäkin. Niitä meni paljon, erityisesti antibioottikorvatippoja. Allergialääkkeitä, särkylääkkeitä, avaavia lääkkeitä ja antibiootteja. Vanhusten osuus oli oman kokemukseni mukaan hyvin pieni. Tosin he olivat varmaankin varautuneet ottamaan omat lääkkeensä mukaan tapahtumaan.

Kesä on lopuillaan. Millainen tunnelma Suviseuroissa toimimisesta jäi Lopen apteekin apteekkarille?

– Olen kyllä ihan valmis ryhtymään samaan kolmen vuoden päästä uudestaan – jo nyt! Tykkään haasteista ja siitä, että saa suunnitella sekä tehdä yhteistyötä monen eri tahon kanssa, Anna Yli-Fossi innostuu.