Sähköisestä reseptistä tulee eurooppalainen – toimii ensi kesänä jo Virossa

Suomalaisen lääkemääräyksen voi toimittaa jo ensi kesänä Virossa, kun rajat ylittävää sähköistä lääkemääräystä rakentava yhteiseurooppalainen hanke etenee käytännön toimiin. Eurooppalainen lääkemääräys on ollut voimassa jo useamman vuoden ajan, mutta siinä kyseessä on paperille tulostettu ja englanninkielinen resepti, jonka lääkäri antaa pyynnöstä.

THL:n OPER-yksikön projektipäällikkö Harri Nurmi sanoo, että rajat ylittävän reseptin myötä lääkkeen ostaminen ulkomailta onnistuu ilman erillisiä toimenpiteitä. Projektissa Suomen Kanta-palveluun rakennetaan sähköinen yhteys, jonka kautta eurooppalaiset apteekit pääsevät noutamaan reseptitiedot ja suomalainen resepti voidaan näin toimittaa EU-maissa. Myös toimitustieto tallentuu Kanta-arkistoon.

”Matkailijoilla tällä on suuri merkitys, sillä esimerkiksi insuliinin säilyvyydestä lentomatkan aikana ei tarvitse huolehtia, jos on selvittänyt että oikean valmisteen saa ostettua siinä Euroopan kohteessa mihin aikoo matkustaa.”

Teknistä ratkaisua jo testataan

Rajat ylittävä reseptijärjestelmä rakennetaan vaiheittain. Ensi kesänä ensimmäisessä vaiheessa suomalaiset ja ruotsalaiset potilaat voivat ostaa lääkkeensä virolaisista apteekeista. Nurmi sanoo, että teknistä ratkaisua on jo päästy testaamaan, mutta farmaseuttiset asiat odottavat vielä sopimista.

”Teknisesti suomalainen resepti muunnetaan ensin yhteiseurooppalaiseen muotoon ja siitä edelleen virolaisissa apteekeissa heidän käyttämäänsä muotoon. Vielä on kuitenkin sopimatta millä perusperiaatteilla toimitaan esimerkiksi jokaisen maan tehdessä geneerisen substituution oman systeeminsä mukaisesti.”

Ei mahdollista rajat ylittävää verkkokauppaa

Uudistus ei povaa tässä vaiheessa lääkkeiden verkkokauppamarkkinoiden syntymistä Viron ja Suomen välille.

”Palvelu vaatii henkilökohtaisen asioinnin, eikä ulkomailla voi asioida toisen puolesta apteekissa samaan tapaan kuin Suomessa. Tällä halutaan painottaa lääkeinformaation ja henkilökohtaisen farmasistikontaktin tärkeyttä.”

Nurmen mukaan kesän 2019 kynnyksellä kokeilun toisessa vaiheessa myös virolaiset potilaat voivat ostaa heille määrättyjä lääkkeitä Suomesta ja Ruotsista. Rajat ylittävien reseptien toimitus avautuu samalla Suomen ja Ruotsin välille.

Nurmi odottaa, että uudistus helpottaa esimerkiksi usein Ruotsissa vieraileville ahvenanmaalaisten sekä Pohjois-Suomen rajaseutujen asukkaiden apteekkiasiointia. Rajat ylittävä resepti pohjautuu Nurmen mukaan osin aiempaan Suomen ja Ruotsin väliseen epSOS-pilottiin, jossa kokeiltiin sähköisen lääkemääräyksen siirtoa maiden välillä.

”Tuolloin lääkemääräysten siirtoon käytettiin erillistä portaalia. Rajat ylittävä resepti pyritään rakentamaan osaksi apteekkijärjestelmiä.”