Takaisin

ASIAKAS
Länsi-Turunmaan 2. apteekki (Nauvon apteekki), Korppoon sivuapteekki ja 3 lääkekaappia (Houtskari, Norrskata ja Utö).
Apteekkari Jukka Heiskanen
4 työntekijää
Noin 25 000 reseptiä yhteensä vuosittain

Kun Utön saarella vanha rouva tarvitsee täydennystä antibioottikuuriinsa, apteekkari Jukka Heiskanen Nauvon apteekissa tutkii soiton saatuaan asiakkaan e-reseptin lisäksi yhteysaluksen aikataulut. Kello 18 lähtisi lääke ja lasku rahtipussissa yhteysaluksella.

Saaristoapteekki palvelee asiakkaitaan paitsi vaihtuviin sesonkeihin sopivalla tuotevalikoimalla myös toimittamalla oikeat lääkkeet nopeasti vaikeidenkin kulkuyhteyksien päähän. Nauvosta on Utön saarelle neljän tunnin matka, eivätkä yhteysalukset kulje kovin usein.

Kesäkauden kiireisin vaihe on juuri alkanut ja Nauvo kuhisee väkeä. On kesäasukkaita, veneilijöitä, auto- ja pyörämatkalaisia. Saaren väkiluku kymmenkertaistuu kesällä, ja kun talvella 75 prosenttia asiakkaista puhuu ruotsia, kesällä puntit ovat tasan suomen kielen kanssa.

Hyvän suunnittelun merkitys elintärkeä

Länsi-Turunmaan 2. apteekki eli tuttavallisemmin Nauvon apteekki on yksi harvoja apteekkeja Turun saaristossa. Itsehoitotuotteita myydään pääapteekin hallinnoimista ja pankin, kaupan ja postin yhteydessä toimivista lääkekaapeista. Lähimmät oikeat apteekit ovat oma sivuapteekki Korppoossa sekä Kaarinan ja Paraisten apteekit.

Pienellä paikkakunnalla on ensiarvoisen tärkeää, että apteekki tarjoaa juuri niitä tuotteita, joita siellä tarvitaan ja silloin kun niitä tarvitaan. Apteekkari Heiskanen arvostaa, että MAXXista löytyy tiedot ja raportit niin vakituisten kuin kesäasukkaidenkin ostamista tuotteista. Niiden varassa on hyvä palvella ja suunnitella varastoja oli sitten kesä tai talvi.

Nauvon apteekin henkilökunta asuu itse paikkakunnalla ja tuntee hyvin alueen, asukkaat ja näiden vuodenaikojen mukaan vaihtelevat tarpeet.  Apteekkari itse asuu talvisin Turussa ja kesäisin Nauvossa. Kahden tunnin päivittäinen työmatka ei kuitenkaan kuulemma tunnu missään. Matkalla kun voi esimerkiksi opiskella kreikan kieltä, kuten Jukka Heiskanen on tehnyt.

E-reseptit toivat lisää asiakkaita

”Meiltä on tultu hakemaan koko matka-apteekin sisältö kerralla, kun lääkelaatikko oli pudonnut veteen”, Jukka Heiskanen muistelee menneitä ja pohtii, ettei ole tilannetta, josta apteekkari ei olisi selvinnyt.

Hyvät suhteet ja ongelmanratkaisutaidot ovat kuitenkin arvossaan.

Jos asiakas tarvitsee harvinaisempaa reseptilääkettä, eikä sitä löydy omista varastoista, se on hankittu tukusta seuraavaksi päiväksi. Jos on ollut kova kiire tai viikonloppu, apteekkari on lainannut lääkkeet Kaarinan apteekista linja-autokuljetuksella.

”Tunnissa olemme saaneet lääkkeen nopeimmillaan ja lainauskin on hoidettu MAXXilla. Aina olemme hankkineet ajoissa tarvittavat lääkkeet”, apteekkari Jukka Heiskanen sanoo myhäillen.

”E-reseptien myötä satunnaistenkin vierailijoiden lääkeostokset ovat lisääntyneet. Ihmiset ovat oppineet, että reseptiä ei enää määrätäkään tiettyyn apteekkiin, vaan lääkkeen voi hakea vaikka veneilyreitin varrelta”, Jukka Heiskanen kertoo.

Punkkilääkkeet piikittävät raporteissa

Hyvän paikallisasiantuntemuksen lisäksi apteekin henkilökunta käyttää MAXXin raportteja ahkerasti varastohallinnan ja logistiikan apuna. Talvella on hiljaisempaa ja varastoon tilataan paikallisten käyttämiä tuotteita, kesä pitää suunnitella sekä raporttien avulla että trendejä seuraten, koska silloin tehdään isompaa tiliä.

”Edellisen kesän ja talven myyntiraporteista saamme suuntaviivat tilauksille, mutta aina kannattaa pitää mielessä myös sellaiset muuttujat kuin poikkeuksellinen flunssa- tai allergiavuosi sekä uudet, asiakkaita kiinnostavat tuotteet”, Heiskanen vinkkaa.

Tähän kesään Heiskanen povaa punkkituotteille vielä entistäkin parempaa menekkiä. Tämän hän tekee sekä viime vuoden kesäraporttien pohjalta että uusien punkkituotteiden kasvaneen määrän vuoksi.

”Punkkituotteiden myynti on ollut koko ajan nousussa”, Heiskanen kertoo ja esittelee näkyvästi esillä olevaa punkkipinsettivalikoimaansa.