Perustoimeentulotuki siirtyy Kelalle – apteekkien arki helpottuu

Perustoimeentulotuen käsittely ja maksaminen siirtyy Kelan hoidettavaksi 1.1.2017 alkaen. Samalla apteekkien arki toimeentulotukeen perustuvien lääkkeiden maksusitoumusten käsittelyssä ja maksamisessa helpottuu.

Apteekkien kannalta isoimmat muutokset ovat maksusitoumusten sähköistyminen ja toimeentulolaskutuksen siirtyminen osaksi Kela-laskutusta. Molemmat asiat helpottavat apteekkien työtä toimeentuloasiakkaiden palvelemisessa.

Toimeentulotuki sähköistyy

Kelan tavoitteena on ensi vuoden alusta lähtien ohjata toimeentulotukea hakevia verkkoasiointiin samalla, kun pidetään huoli siitä, asiakkaat saavat tarvittaessa palvelua kaikissa Kelan palvelukanavissa, niin toimistoissa kuin puhelimitse. Vuonna 2015 Kelan hakemuksista jo 60 prosenttia ja liitteistä 46 prosenttia lähetettiin verkossa.

Kun verkkoasioinnin määrä kasvaa, niin samalla myös toimeentulotukeen liittyvät maksusitoumukset sähköistetään. Tavoitteena on, että kaikki toimeentulotuen apteekeille osoitettevat maksusitoumukset tulevat jatkossa Kelasta apteekkeihin sähköisinä Kelan ja apteekkien hyvien tietoliikennejärjestelmien ansiosta.

Vielä ei kuitenkaan tiedetä kuinka paljon paperisia maksusitoumuksia apteekeille tulee vuodenvaihteen jälkeen. Apteekkien ei kuitenkaan tarvitse käsitellä paperisia maksusitoumuksia kuten nyt, koska tieto asiakkaiden ostokerroista menee sähköisesti Kelaan.

Uusi tietojärjestelmä otetaan käyttöön joulukuussa

Kela on rakentamassa toimeentulotuen käsittelyä varten omaa tietojärjestelmää, joka etenee aikataulussa ja joka otetaan käyttöön joulukuussa 2016.

“Olemme olleet apteekkien järjestelmätoimittajana alusta lähtien mukana yhteistyössä Kelan kanssa. Muutos on järjestelmätoimittajan näkökulmasta iso, mutta apteekeille pieni”, kertoo toimitusjohtaja Juha Antila Receptumista.

“Receptumin asiakkaiden ei tarvitse kantaa huolta toimeentulotuen muutoksiin liittyvissä asioissa. Käytännön yksityiskohdista me ja Kela tiedotamme apteekkeja lähempänä vuodenvaihdetta”, Antila kertoo.

Asiasta kiinnostuneet voivat seurata Kelan Toimeentulotuki 2017 -infosivua ja sen uutiskirjeitä.