Takaisin

ASIAKAS
Parkanon Apteekki
Apteekkari Martti Martikainen
10 työntekijää
Noin 74 000 reseptiä vuosittain

”Ne ajat ovat ohi, jolloin apteekki oli myyttinen ja tarunhohtoinen paikka. Nyt on pakko ajatella bisnestä, apteekkiyrittämisen kannattavuus on niin paljon heikompi kuin ennen”, Parkanon Apteekin apteekkari Martti Martikainen toteaa.

Martikainen on jättänyt apteekin arkirutiinit pääosin henkilöstölle ja keskittyy itse liiketaloudellisiin ratkaisuihin. Ennen kaikkea kyse on ostamisesta. Lääketehtaiden hinnat vaihtelevat kahden viikon välein ja lisäksi viitehinnat muuttuvat neljästi vuodessa. Aina kun hinnat muuttuvat, on pelin paikka.

”Jos lääketehdas tarjoaa kahden viikon hintaputkessa 15 prosentin alennusta tietystä reseptilääkkeestä, ja kyseessä on menekkituote, ostan sitä esimerkiksi seitsemän kuukauden edestä.”

Raportit auttavat ostamisessa

Ennen ostopäätöstä Martikainen ajaa MAXX-apteekkijärjestelmästä erilaisia raportteja ruudulle. Paljonko lääkettä ostetaan hänen apteekistaan, mihin hintaan ostettiin edelliset erät, minkälainen kannattavuus kyseisen lääkkeen myynnillä on ollut jne.

”Huikein tarjous, mikä urallani on tullut vastaan, oli kun yksi lääketehdas möi alkukeväästä antihistamiinia hintaputkessa 50 prosentin alennuksella. Ymmärrettävästi ostin tuota lääkettä isohkon erän”, Martikainen muistelee.

MAXXin avulla voi myös lykätä ostopäätöstä. Kausilääkkeitä saa alennuksella tiettyyn aikaan vuodesta. Antihistamiinin valmistajat haluavat päästä apteekkien hyllyihin seuraavaksi kesäksi ja myyvät keväällä kahden viikon ajan alennuksella tuotteitaan.

”Samoin loppukesästä saa alennuksella flunssalääkkeitä syksyä varten”, Martikainen huomauttaa.

”Jokaisella tehtaalla on omat ajankohtansa, jolloin he laskevat hintoja. MAXXilla voi nopeasti tarkistaa, mihin aikaan tiettyä lääkettä sai alennuksella aikaisempina vuosina. Jos varasto on vähissä, mutta alennus on todennäköisesti tulossa, voi ostaa vain vähän lisää kyseistä lääkettä.”

Apteekissa Martikainen seuraa MAXXin avulla eri tuotteiden menekkiä hylly- ja osastokohtaisesti. Martikainen on opetellut vähittäiskaupan perusoppeja. Hyväkatteiset tuotteet asetetaan tietylle korkeudelle ja tietyllä laajuudella.

”MAXXin avulla voin seurata, kuinka myynti kehittyy kun vaihdan tietyn lääkkeen paikkaa. Nythän lääkkeet ja ei-lääkkeet voi sijoittaa samaan hyllyyn. Ei-lääkkeissä on aina parempi kate. Tällaisia asioita voi ottaa huomioon hyllyvalikoimaa suunniteltaessa.”

Aktiivisella osto- ja myyntipolitiikalla on saatu aikaan merkittäviä tuloksia Parkanon apteekissa. Yrityksen myyntikate on noussut useammalla prosenttiyksiköllä.

Varastoa voi hyödyntää myös verotuksessa

Martikainen harmittelee toiminimiyrittäjän kohtelua verotuksessa. Shekkitilillä olevaa rahaa ei katsota yrityksen varallisuudeksi. ”On se kumma kun omat rahat eivät kelpaa varallisuudeksi.”

Nyt verottaja on muuttamassa kantaansa niin että lääketehtaan ennakkomaksutilillä olevia varoja ei katsottaisi myöskään varallisuudeksi. Yritys tarvitsee varallisuutta, jotta yrittäjä voi saada pääomatuloja, joiden verotus on ansiotuloja kevyempää.

Pääomatuloja voi saada vuosittain yrityksen varallisuuden kasvusta velkojen jälkeen. Vuosittainen apteekkimaksu katsotaan verotuksessa velaksi, koska apteekkimaksu maksetaan taannehtivasti.

”Koska shekkitilillä tai ennakkomaksutilillä olevat rahat eivät kelpaa verottajalle, ne tulee vuodenvaihteessa sijoittaa muualle. Yksi tapa on ostaa varastoon ylimääräistä lääkettä”, Martikainen vinkkaa.

Monet lääketehtaat korvaavat mahdollisen hinnanalennuksen, joten varastojen täyttämisessä vuodenvaihteessa ei ole hintariskiä, kunhan valitsee oikeat toimittajat.

”Toinen vaihtoehto on sijoittaa rahat esimerkiksi rahastoihin. Mutta niissä on omat kulunsa. Ja lääkkeiden ostaminen on apteekkarille tutumpaa kuin sijoittaminen ja muu liiketoiminta.”

MAXXin avulla voi arvioida, kuinka suuren varaston tarvitsee vuodenvaihteeseen. Lääkkeiden menekki kasvaa vuoden lopulla, kun ihmiset ostavat tiettyjä lääkkeitä  pienentyvän Kela-korvauksen vuoksi.

Ajoitus tärkeää kalliiden lääkkeiden kanssa

Pienelle apteekille voi koitua yllättäviä hankaluuksia, jos asiakas tilaa yllättäen hyvin kalliita lääkkeitä kuten esimerkiksi syöpälääkkeitä tai kasvuhormonia. Varsinkin jos tilaus tapahtuu kuun alussa. Apteekki saa Kela-korvauksen tällöin vasta 1,5 kuukauden viiveellä.

”Pahimmillaan apteekki joutuu hakemaan pankista lainaa, kun lääkkeet maksavat kymmeniä tuhansia euroja”, Martti Martikainen muistuttaa.

Martikainen on sopinut tiettyjen asiakkaidensa kanssa, että he tilaavatkin kalliit lääkkeensä loppukuusta. Apteekkari puolestaan tuo lääkkeet henkilökohtaisesti asiakkaan kotiin.

”MAXX on iso apu tällaisten isojen asiakkaiden kanssa. MAXX muistuttaa asiakkaita tekstiviestillä, kun heidän kolmen kuukauden lääkeannos on loppumassa, jotta he tilaisivat seuraavankin annoksen taas loppukuusta.”

Apteekkarille lääkkeiden vienti on pieni vaiva. Parkano on sen verran pieni paikkakunta, että kaukaisimmatkin asiakkaat ovat muutaman kymmenen kilometrin säteellä.

”Asiakkailla voi olla lisäksi vaikeuksia liikkua tai he eivät pääse liikkumaan lainkaan. Mielelläni minä sen lääkkeen heille käyn viemässä”, Martikainen tuumaa.