Nyt on sopiva hetki suunnitella apteekin varaston koko optimaaliseksi vuodenvaihdetta varten. On sitten apteekilla tarve kasvattaa varastoa tavallista isommaksi tai optimoida varaston arvo tavallista pienemmäksi, se onnistuu ostotilausten parametreja hetkellisesti muuttamalla. Tämä edellyttää että apteekilla on käytössä myynnin mukainen tilaustapa.

Oheinen kuva näyttää mitä parametreja – tilauspiste ja maksimivarasto – kannattaa säätää varaston optimoimiseksi. Huomaathan, että alla olevan kuvan parametrit ovat vain esimerkki.

Varaston optimointi tilauspistettä muuttamalla

Ostotilausten parametreissa tilauspiste kertoo missä vaiheessa tavara otetaan automaattisesti ostotilaukselle. Tämä on siis tuotteen niin sanottu hälytysraja. Jos tilauspistettä suurennetaan, tavara otetaan tilaukseen aiemmin ja varasto kasvaa. Jos tilauspistettä pienennetään, tavara nousee tilaukseen myöhemmin ja varasto pienenee.

Varaston optimointi maksimivarastoa muuttamalla

Ostotilausten parametreissa maksimivarasto kertoo kuinka moneksi päiväksi tuotetta riittää toteutuneen myynnin perusteella arvioituna. Jos maksimivarastoa suurennetaan, tavaraa riittää pidemmäksi ajaksi jolloin varasto kasvaa. Jos taas maksimivarastoa pienennetään, tavaraa riittää lyhemmäksi ajaksi joten varasto pienenee.