Apteekkareiden on juuri nyt hankala tietää oman apteekkinsa todellista taloudellista tilannetta vuodenvaihteen isojen muutosten vuoksi. Muutokset aiempiin vuosiin muun  muassa alkuomavastuussa ja Kelan tilitysten suuruudessa sekä viitehintaputken kapenemisessa ja lääkkeiden myyntihintojen laskussa merkitsevät sitä, että ilman reaaliaikaista seurantaa apteekkari saattaa kokea yllätyksen apteekkinsa taloudellisen tilanteen muutoksissa.

Apteekkariliiton laskelmien mukaan apteekin liikevoitto pienenee keskimäärin 17,8 prosenttia tänä vuonna lainsäädännöllisten muutosten seurauksena. Tämä on niin iso taloudellinen muutos, että apteekin katteen ja tuloksen seurantaa ei kannata jättää tilitoimiston kuukausittaisten raporttien varaan.

Reaaliaikaisia raportteja kannattaa seurata viikoittain

“MAXXista saa erinomaiset reaaliaikaiset raportit apteekin taloudellisesta tilanteesta: asiakasmäärien kehityksestä, reseptilääkkeiden ja palveluvalikoiman myynnin kehityksestä, apteekin katteesta ja apteekkiverolla korjatusta katteesta. Raporttien myynti- ja kategrafiikoita kannattaa seurata joka viikko, jolloin saa reaaliaikaisen tiedon apteekin taloudellisesta kokonaistilanteesta ja pystyy reagoimaan muutoksiin nopeasti”, kertoo Sanna Pietiäinen Receptumista.

Esimerkiksi 50 euron alkuomavastuu tuo apteekin kassaan enemmän rahaa nyt alkuvuonna, mutta vastaavasti alkuomavastuu pienentää alkuvuoden Kela-tilityksiä.  “Kannattaa seurata miten apteekilla kokonaisuudessa menee, ei vain kassan kokoa tai kelatilityksiä. Nyt kannattaa erityisesti seurata myynnin, katteen ja apteekkiverolla korjatun katteen kehittymistä viime vuoden alkuun verrattuna”, Pietiäinen opastaa.

“Tiedätkö esimerkiksi miten viitehintaputken kapeneminen on vaikuttanut geneeristen tuotteiden myyntiin ja katteeseen?”

Tärkeät raportit saa helposti MAXXista seuraavalla tavalla

Tärkeät raportit saat helposti, kun yhden kerran tallennat oikeat hakuvaihtoehdot laajennetussa tuotehaussa (katso tarkemmin alla olevista kuvista klikkaamalla ne suuremmiksi).

  1. Mene MAXXissa kohtaan: Tavaraliikenne -> tuotehaku -> laajennettu haku
  2. Rajaa substikoodiksi 0 (nolla)
  3. Nimeä raportti esimerkiksi “Geneeriset” ja paina Tallenna-kuvaketta tallentaaksesi haun

Tämän jälkeen “Geneeriset” haku on käytettävissä niin tuoteraporteissa kuin myyntigraafikoissa hakemalla haluttu raporttipohja (katso tarkemmin seuraavista kuvista klikkaamalla ne suuremmiksi).

Asiakasgrafiikasta apua lisämyyntiin

“Asiakasgrafiikkassa kannattaa seurata asiakaskäyntien määrää, ja sitä kuinka moni asiakkaista ostaa vain reseptilääkkeitä ja kuinka moni sekä reseptilääkkeen että jotain muuta”, Pietiäinen kertoo.

“Näin näkee helposti kuinka paljon apteekissa käy kuukausittain sellaisia asiakkaita, jotka  hakevat vain reseptejä ja ovat potentiaalisia tuotesuosituksille ja lisämyynnille ilman että apteekki mainostaa yhtään missään.”

Raportit uuden intranetin avausnäkymään

Apteekin liiketoiminnalle tärkeimmät reaaliaikaiset raportit saa tallennettua, jolloin raporttien hakeminen tapahtuu helposti ja nopeasti.

“Uudistuva MAXX Intranet tarjoaa apteekille mahdollisuuden tuoda haluamansa raporttien grafiikat suoraan intranetin etusivulle. Aloittaessasi päivän näet heti missä apteekin taloudellisessa tilanteessa mennään. Dataan perustuen kehität liiketoimintaasi ja apteekkisi toimintatapoja oikeaan suuntaan. MAXXin raportit tarjoavat tuon datan helposti ja aikaa jää varsinaiseen kehittämiseen”, Pietiäinen neuvoo.